Članci

Kreativnost u razvoju poduzetništva: perspektive razvoja u lokalnoj zajednici


Onaj koji iz poduzetništva isključuje kreativnost, zaista je promašio njegovu samu bit. Ne samo da je ona izvor profita, nego uz nju vežemo i motivaciju, ključni pokretač za bilo koji pothvat. U sve to, a i mnogo više, mogli smo se uvjeriti na tribini o poduzetništvu, organizirana na inicijativu polaznika Programa poduzetničkog razvoju u sklopu EU projekta Program aktivnog razvoja cjeloživotne zapošljivosti i od strane Lokalne akcijske grupe Zapadna Slavonija. Svrha okruglog stola temeljila se na razvoju poduzetništva u lokalnoj zajednici i razmjeni iskustava. Mogli su se čuti mnogi korisni savjeti, naučiti nešto novo i priuštiti si još jednu dozu potrebnog samopouzdanja, jer poduzetnički duh leži u svima nama, a mi smo ti koji ga krotimo.

U petak, točnije 18.3. u sklopu manifestacije Festivala Kreativnosti NG CoolTura, organiziran od strane polaznika Programa poduzetničkog razvoja, Marijane Ivanišević i Lovorke Kovačević Poletto, proveo se i ovaj okrugli Stol, na već spomenutu temu 'Kreativnost u razvoju poduzetništva: perspektive razvoja u lokalnoj zajednici' u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Matija Antun Relković. Uz goste polaznike, a i druge zainteresirane, da sve potkrijepe i da cijela priča dobije stručniji štih, tu su bili panelisti Ozren Kraljić iz OPG Kraljić, Dragan Radić iz OPG Radić, Ernestina Straga-Šašić, spec. admin. publ., iz Folklornog ansambla mladih Nova Gradiška, Gordana Šimić, dipl. fil. Predsjednica LAG-a Zapadna Slavonija i Slavica Štefanac, dipl. oec, iz Pučkog otvorenog učilišta Auto moto centar Nova Gradiška. Ulogu gosta predavača preuzela je Carmen Majetić Pavić prof. psih. Iz tvrtke TAGORAS d.o.o., iz Zagreba.

Za početak nas je Carmen, kroz prezentaciju, uvela u bit poduzetništva, njegove elemente, te s time povezala neizostavnu kreativnost. Bilo je tu raznih primjera iz života, teorijskog djela i naravno motivacijskog govora koji je svim prisutnima dao svojevrstan vjetar u leđa. Navedeni penalisti sve su to začinili pričama iz vlastitog iskustva, definiranju samoga LAG-a, te su objasnili koliko je zapravo potrebna volja, ali i podrška lokalne zajednice.

Ernestina Straga Šašić nas je uputila u vlastito iskustvo i pothvat te otkrila kako je sve to počelo. Naglasila je kako i folklorna grupa, odnosno cijeli folklorni ansambal, također usko vezan s poduzetništvom. Podijelila je svoja viđenja i rezultate raznovrsni edukacija i kako je sve to skupa utjecalo na nju, naravno, u pozitivnom smislu.

Ozren Kraljić, iz OPG-a Kraljić koji se bavi proizvodnjom vina, uveo nas je u svoju priču. Mogli smo čuti iskustva vezana za polazak Programa poduzetničkog razvoja, pa i same početke njegovog pothvata sve do danas. Ispričao je koliko je zapravo potrebna podrška lokalne zajednice i kako je za uspješan pothvat ponajprije potrebna ljubav i strast prema istom. 

Slavica Štefanac, inače ponuditelj raznih obrazovnih programa, podijelila je svoj stav i iskustva vezana za navedene programe. Istakla je koliko su oni zapravo bitni i kako se korisnici na kraju uistinu osnaže. Uz konkretne primjere, svi prisutni su dobili odgovor na pitanje organizacije edukacija.

Gordana Šimić je u cijelu priču ukomponirala svrhu LAG-a, kako i na koji način on pomaže lokalnoj zajednici i koja je njegova svrha. Podijelila je svoja iskustva u pisanju projekata i iznjela buduće planove. Uvidjeli smo kako je cilj LAG-a Zapadna Slavonija, prvenstveno, potaknuti članove lokalne zajednice, u svakoj od općina i gradu obuhvaćenih LAG-om, na osmišljavanje aktivnosti koje doprinose razvoju infrastrukture, očuvanju prirodne, tradicijske, kulturne i povijesne baštine, ali i unaprjeđenju društvenog i kulturnog života stanovnika lokalne zajednice.

Dobra vijest je da bi LAG, nakon izrade strategije, koja mora biti vođena lokalnom zajednicom, trebao dobiti sredstava za razdoblje 2014-2020. Prema zadnjoj procjeni ministarstva poljoprivrede trebao bi dobiti 986.000,00 eura za provedbu projekata iz programa ruralnog razvoja. To je, naravno, veliki plus i potpora za OPG-ove, udruge i ostale dionike u ruralnom sektoru.

Za kraj, priču o vlastitom OPG-u i Etičkoj banci, čiji je i sam član, upotpunio je, na svoj osebujan način, Dragan Radić iz OPG-a Radić. Također su isplivali mnogi savjeti i korisne informacije, kako u vezi samog poslovanja, tako i o svrsi Etičke banke koja djeluje na principu zadruge i svim članovima znatno olakšava distribuciju i prodaju proizvedenih dobara. Valja spomenuti da se sve svodi na etički kodeks i međusobno poštovanje što pruža osjećaj sigurnosti za poduzetnika.

Nakon poučnih savjeta, pričama iz vlastitog života, smjeha i dobre atmosfere, u koju su se uključivali i sami gosti, Okruglom Stolu je došao kraj. Uz lagani razlaz degustiralo se vino kraljić i, kako to sve već ide, ponovno razmjenjivali vlastiti doživljaji.