Izdvojeni Glas

Mario Pejaković - prvak Hrvatske u lovu ribe udicom na plovak do 23 godine

Nije tajna da je naš  kraj uvijek davao iznimne sportske talente, a to nam potvrđuje i vijest koja nam ovih dana stiže iz Ozlja gdje je održano posljednje kolo lige mladeži u lovu ribe udicom na plovak.

Starogradiščanin Mario Pejaković osvojio je prvo mjesto lige mladeži do 23 godine, a time osigurao i mjesto u reprezentaciji koja će nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Portugalu 2016. godine. Mariu je ovo već drugo svjetsko prvenstvo, u kolovozu ove godine predstavljao je našu zemlju u Srbiji kao član reprezentacije u skupini do 18 godina. Mario je skroman osamnaestogodišnji mladić koji uz sportske uspjehe uspijeva uskladiti i sve ostale obveze. Posjetili smo ga u obiteljskoj kući u Gornjem Varošu, gdje nam je ispričao svoju ribolovačku priču.

 NGB: Mario, možeš li nam reći od kud tolika ljubav za ribolovom i kad si zapravo počeo pecati?

Dijete sam koje je rođeno i odraslo uz Savu i Strug tako da vjerojatno nikoga ne čudi moje bavljenje ribolovom. Ljubav prema ribolovu naslijedio sam od oca koji je također dobar ribolovac. Sjećam se svog djetinjstva kad bi svaka nedjelja ili praznik bili rezervirani za pecanje, a kasnije kad sam već krenuo u školu mama bi mi prije nego ode na posao dala zadatak da vježbam čitati, na što sam se vješto pretvarao da sam se zaista primio posla pa čim ona izađe iz kuće obuo bih čizme, uzeo štap i kantu, na bicikl i bris na vodu. Vežu me lijepa sjećanja uz same početke i mislim da sam i uspio jer je to sve tako došlo prirodno i spontano, a najvažnije što me nitko nije na to forsirao ili očekivao nekakve rezultate.

NGB: Tvoja ljubav prema ribolovu seže od djetinjstva, možeš li nam malo opisati svoj  put  do profesionalnog ribolovca?

Ja sam stalno pecao po kupovima dok me nisu zamijetili u udruzi Mrena Nova Gradiška 2013. godine. Tad sam na njihov prijedlog počeo pecati u ligu mladeži i tako došao u reprezentaciju.

 NGB: Ove godine održano je 6 kola lige mladeži u kojoj si ti zasjeo na prvo mjesto i izborio mjesto u reprezentaciji. Možeš li nam reći nešto više o tome?

Tako je. Održano je šest kola lige od toga dva kola na Rakitju u Zagrebu, dva na Savi u Mačkovcu i dva u Ozlju. Sistem bodovanja je takav da ako sam npr. u jednom kolu zauzeo treće mjesto računaju mi se tri negativna boda. Kad se zbroje negativni bodovi iz svih šest kola onaj natjecatelj s najmanjim brojem negativnih bodova je pobjednik i u konačnici prvih pet natjecatelja s najmanjim brojem negativnih bodova ulaze u reprezentaciju. 

NGB: Znamo da je za svaki sport uz talent najvažnija ustrajnost i treninzi. Je li isti slučaj i sa ribolovom?

Za vrhunske rezultate jako je važno vježbati, ništa nije nepredvidivo kao voda, tako da sam ja više na vodi nego kod kuće. Uvijek se isprobavaju neke nove tehnike, novi pribor ili jednostavno imaš dan kad ti se peca iz gušta. 

NGB: Znamo da si pecao na raznim vodama. Da li bi izdvojio neku vodu na kojoj te ribolov oduševio?

Meni je svejedno gdje se peca, volim sve vrste vode i ribolova. Volim pecati u konkurenciji dobrih ribiča jer od svakog od njih nešto naučiš i uzbudljivosti nikad ne nedostaje.

NGB: Kojoj ti udruzi pripadaš i imaš li trenera?

Pripadam udruzi Mrena Nova Gradiška. Nemam zvanično trenera no puno sam naučio od oca i ostalih starijih kolega iz udruge koji su se uvijek trudili na nas mlađe prenositi svoje stečeno znanje. Uvijek smo svi u kontaktu, družimo se i privatno tako da je nama uglavnom tema razgovora ribolov, uvijek se konzultiramo, izmjenjujemo utiske s vode i zajedno surađujemo. 

NGB: Ove godine si nastupio na Svjetskom prvenstvu u Srbiji kao član reprezentacije do 18 godina. Možeš li se ukratko osvrnuti na to? 

Za mene je to bio veliki izazov i puno toga sam naučio. Krajnji rezultat naše reprezentacije nije bio najbolji. Zauzeli smo tek dvanaesto mjesto no bez obzira na rezultat za mene je to bilo odlično iskustvo, upoznao sam puno ribiča iz cijelog svijeta i vidio kako se lovi u tako jakoj konkurenciji.

NGB: Postižeš već dvije godine odlične rezultate, u čemu je tvoja tajna?

Znate kako, ja mislim da u tome nemam nikakve posebne filozofije ili tajne. Za uspjeh na bilo kojem području bitna je prije svega ljubav prema onome sto radiš, a meni ljubavi za ribolovom nikad nije nedostajalo, entuzijazam se javio s vremenom i uz to sam uložio puno truda i vremena na vodi, tako da mislim da je i uspjeh uz to zagarantiran. Velik broj ljudi peca iz hobija jer ih jednostavno opušta i vole vrijeme provoditi u prirodi što smatram potpuno ispravnim. Ja sam netko tko je uz ljubav prema vodi i prirodi u sebi probudio i onaj natjecateljski duh koji me odveo stazama profesionalnog ribolova.

NGB: Možeš li nam reći koje bi svoje uspjehe posebno istaknuo kao one najdraže?

To je kao kad majku pitate koje dijete više voli! Šalu na stranu, svako natjecanje za mene je novi izazov bilo da se radi o nekom natjecanju unutar udruge koje bih, hajmo reći, mogli nazvati manje važnim ili o nastupu za reprezentaciju koji je za mene trenutno ispunjenje snova. Ove godine bio sam otprilike na dvadesetak natjecanja, a plasman među prva tri odnio sam na njih devetnaest. Kada bi morao izdvojiti najdraži uspjeh izdvojio bih 6. kolo lige mladeži održano u Ivancu koje je ujedno bilo i zadnje natjecanje kvalifikacija za SP u Srbiji, koje je održano ove godine. Prvih pet u ukupnom poretku ostvaruje mjesto u reprezentaciji, a ja sam do zadnjeg trena vodio žustru borbu za to peto mjesto te na kraju i uspio i to ću dugo pamtiti. Također bih istaknuo i pobjedu na završnom kupu Hrvatske gdje je moja ekipa koju činimo, Marko Derjanović, Filip Knežević i ja, osvojila naslov prvaka Hrvatske u kategoriji juniora.

NGB: Evo za kraj možeš li nam reći sto očekuješ od Svjetskog prvenstva u Portugalu?

Naravno da svatko tko izbori mjesto u reprezentaciji želi dati sve od sebe i predstaviti svoju zemlju u što boljem svjetlu pa tako i ja. Zaista ću dati sve od sebe sa svojom četvoricom kolega iz reprezentacije da to sve odradimo što je bolje moguće. Naravno, veseli se i putovanju, vidjet ću Portugal, upoznati ribiče iz cijelog svijeta, a sve u svemu bit će to nadam se odlično iskustvo kao i ona iz Srbije a najsretniji bih bio kada bih se tamo zavijorila naša zastava na nekom od prva tri postolja.

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik