Izdvojeni Glas

„Let s Gavranom“ -međunarodni dvodnveni znanstveni skup u Novoj Gradiški, 23.i 24.listopada

Miro Gavran se vraća kući ili prilika za otkrivanje tajni jedinstvenog uspjeha

mg1

„Ono što je u njegovom pisanju najhrabrije, napisala je u Matičinom „Vijencu“ Sanja Nikčević, zasigurno je razotkrivanje vlastitog života.

U eri istresanja vlastitog prljavog rublja za samo mrvicu medijske pozornosti, on zna sačuvati svoju privatnost, a opet reći toliko mnogo o sebi. Zato jer ne iznosi nebitne i neukusne privatnosti nego važna stajališta o životu koji doslovno živi. Zanimljivo je i kako su sva ta stajališta potpuno suprotna mitovima o tome kako književnik treba izgledati. I da, svakako skormnost. Jer to je bio i ostao.“.

mg2

 

Dio je to tajni uspjeha Mire Gavrana najpoznatijeg ( i jednog od rijetkih koji to s ponosom uvijek ističu) Novogradiščanina, umjetnika koji je pokrenuo scenu hrvatske suvremene drame, a kao pisac hrabro slijedio svoju ljubav za priču i emociju. Miri Gavranu, njegovom kazališnom i proznom opusu, sugrađani, ali i brojni ugledni domaći i svjetski stručnjaci posvetit će dvodnevni Međunarodni znanstveni skup „LET S GAVRANOM“

Bit će to jedinstvena prilika da o fenomenu dramatičara čije je predstave pogledalo više od 4 milijuna gledatelja kojima su Gavranova djela približila svakodnevicu, čiji su tekstovi i prozna djela prevedeni na nekoliko desetaka svjetskih jezika, koga s jednakim interesom i zadovoljstvom prate i na daskama koje život znače u Bombayu, Sidneyu, New Yorku, ali i diljem svijeta, progovore doktorice znanosti Julijana Matanović, Ana Lederer i Dubravka Težak, znanstvenici i poznavatelji Mirinog rada iz Moskve, Praga, Bratislave i Poznanja, stručnjaci osječkog, zagrbačkog i riječkog fakulteta, ali i novogradiški intlektualci-prijatelji i profesori Mire Gavrana.

Uz znanstveni dio simpozija koji će biti podijeljen u dva dijela-dio posvećen autorovoj prozi i drami, jedan od najvažnijih i najuglednijih znanstvenih skupova koji je Nova Gradiška organizirala u posljednjih 20-ak godina, publici i javnosti ponudit će priliku, da se, ukoliko to još nisu učinili, upoznaju s djelom svog najpoznatijeg sugrađanina. Tematske izložbe, druženja u prostoru malog likovog salona,  promocije Mirinih romana i nove knjige dramskih tekstova, svečano otvorenje gimnazijske učionice u kojoj su nastajali prvi gavranovi spisateljski poduhvati, kazališna predstava „Hotel Babilon“, samo jedna u nizu Gavranovih hit predstava, koja je u Novoj Gradiški prvi puta igrana prije 12 godina, a jednako je aktualna i kod publike omiljena i danas-dio je sadražaja koji će ponuditi skup „Let s Gavranom“.

Skup je ovo kakav Nova Gradiška odavno duguje Miri Gavranu, ali i skup čiji je značaj, tek sada prepoznalo i financijski i organizacijski pomoglo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.Jer da nema Mire, čitatelji bi ostali uskraćeni za brojne tople, obiteljske crtice o Trnavi, mjestu njegovog rođenja, svakodnevnom putovanju vlakom od Nove Gradiške do Zagreba radi uživanja u kazališnim predstavama, anegdotama  nastalim u učionicama naše i i Mirine Gimnazije. I, upravo je to još jedan od ključeva potrebnih za otrkivanje tajne uspjeha Mire Gavrana. Jer, iako su brojni pisci napravili karijeru na kritiziranju vlastite zemlje, Miro Gavran nikada nije krio ljubav prema vlastitom gradu ili Slavoniji iz koje je potekao. Jer, kako piše na jednom mjestu „Moja priča o Zagrebu je tipična priča o provincijalcu nekritički zaljubljenom u veliki grad“.

mg3

I osim što svakodnevno razbija naše tipične sterotipe o zvijezdama, posebno onim svjetskim ( a, Miro Gavran to, zasigurno, jest) Miro je po još nečemu drugačiji. U svijetu u kojemu umjetnici sebično skrivaju vlastite talente, bojeći se, kako će im ono što podijele, i samima poslije nedostajati, Miro Gavran uvijek nesebično otvara vrata drugima, dokazujući da su zvijezde tu među nama. Dijeleći savjete, dajući upute, ali i kontakte, godinama vodeći brojne radionice pisanja za mlade. Uostalom „Drugima možemo dati samo ono što smo dobili“, zaključuje Gavran kroz „svog“ Svetog Pavla. I, mada znanstveni skup, kojega, recimo uz put, upravo radi Mirine skromnosti, skoro ne bi ni bilo, zasigurno neće uspijeti proniknuti u sve tajne njegovog uspjeha, sigurni smo kako će , još jednom, skrenuti pažnju publike, ali i znanstvene javnosti na kazališna djela koja treba pogledati, ali i brojne romane u čijim pitkim, istovremeno jednostavnim, ali mudrim i dubokim rečenicama, treba uživati.

Za edukativnu, znanstvenu, popularnu, ali i turističku notu čitave priče pobrinut će se brojni stručni suradnici i članovi organizacijskog odbora, umirovljeni i aktivni profesori hrvatskog jezika i književnosti novogradiških osnovnih i srednjih škola, predstavnici gradskih institucija, voditelji školskih književnih Fan klubova Mire Gavrana, predstavnici LAG-a „Zapadna Slavonija“, Turističke zajednice grada, a pomoći će, uz grad-domaćin i Ministarstvo kulture i Županija Brodsko posavska. Bit će to sjajna poveznica s još jednim vrijednim događajem kojega grad upravo obilježava - 250.tom godišnjicom osnivanja Župe i izgradnje remek djela razdoblja kasnog baroka, crkve Svete Terezije Avilske, prostora „okamenjene glazbe“, kako prije nekoliko godina reče jedna ugledna umjetnica. I dokaz kako je kultura oduvijek bila dio nas. Miro Gavran se vraća kući! I njegov će ga grad, onako kako i zaslužuje, dočekati u velikom stilu. Stoga, poletimo s Gavranom i budimo sudionici  „Leta s Gavranom“