Izdvojeni Glas

Održana trodnevna manifestacija u Zadru

Taste and travel 

Ovih nekoliko dana koji su, sada već iza nas, bilo je zanimljivo zateći se u Zadru  i lagano šetajući uz šum valova, zvuk jedinstvenih morskih orgulja, uz panoramu crkve Svetog Donata, posjetiti najprije štandove s raznim domaćim delicijama i ukusnim tradicijskim prehrambenim proizvodima  a, onda, večer završiti svakodnevnim besplatnim koncertima.

Upravo su koncerti privukli veliki broj mladih, obrazovanih i perspektivnih ljudi, upravo onih koji su i bili glavni target trodnevnog sajma karijere u turizmu i prehrambenoj industriji, natjecateljskog sajma inovacija namijenjenog mladm inovatorima u području prehrambene industrije, te sajma Proizvoda hrvatskih sela.

 Krivci za bogatu turističko-promidžbenu rujansku ponudu u Zadru je ekipa okupljena oko imena GreenOn Movement tim . Riječ je o projektu nastalom u suradnji interdisciplinarne grupe mladih i studenata, te nekolicine udruga koje okupljaju mlade.Cilj ovog pokreta je, na prvom mjestu, aktivnije uključivanje mladih u društvo, ali i promicanje inovativnosti, poduzetničkog duha, društveno odgovornog poslovanja i zelenih tehnologija. Ono najbitnije od projekta svakaka su potencijalna rješenja za neke od trenutno vodećih problema u državi. Riječ je svakako o nezaposlenosti mladih, koja je svakim danom sve veća, nepovezanosti tržišta rada s obrazovnim ustanovama, nedovoljno inovativnim nacionalnim gospodarstvom, nepostojanjem zelenih tehnologija, te nedovoljnim iskorištavanjem lokalnih konkurentskih prednosti. Želeći afirmirati upravo takve, još uvijek nedovljno iskorištene mogućnosti, ekipa GREENON MOVEMENTA bacila se na posao i Zadru, ali i ostatku Hrvatske odlučila ponuditi rješenje, bar na tri dana. 

 

Krajnji rezultat- događaj pod nazivom TASTE AND TRAVEL, održan od 11. -13. rujna na zadarskom poluotoku. U tri iznimna dana predstavljene su nebrojene inovacije, ali i niz zanimljivih prilika koje samo čekaju na mlade ljude pune znanja u području prehrambene industrije  i turizma. Misao vodilja organizatora bila je povezati visoko obrazovanje mladih sa gospodarskim stanjem u zemlji, te spriječiti njihov odlazak iz zemlje , predstavljajući im nove šanse za ostanak i dobru zaradu. Upravo to je bio i cilj natjecateljskog sajma inovacija u prehrambenoj industiji, nakon kojega su najbolji projekti dobili šansu predstaviti se svima na najboljoj mogućoj svjetskoj pozornici- zadarskoj Rivi

Na sajmu karijera u turizmu i prehrambenoj industriji brojne veće tvrtke prehrambene industrije koje ulažu u ljudske resurse i napredovanje pojedinca, na jednom su mjestu ponudili svoje najnovije proizvode. Bila je to i jedinstvena prilika za čuti ponešto o aktualnim dostignućima, istraživanjima i proizvodima koji bi u skorijoj budućnosti mogli postati hit.  Cilj sajma karijera u turizmu i prehrambenoj industriji bio je, na prvom mjestu, privući i zaintresirati mlade , ali ih i upoznati s tvrtkama koje kontinuirano rade na usavršavanju svojih zaposlenika .A, cjeloživotno obrazovanje je sintagma koju Europa i europsko tržište rada, itekako, voli.

U isto vrijeme, na trgu ispred Crkve Svetog Donata, Zadar je svojim gostima ponudio i manifestaciju pod nazivom Proizvodi hrvatskog sela na kojoj se predstavilo nevjerojatnih četiri i pol tisuće proizvođača . Jedinstveni je to sajam koji se proteklih 13 godina odvija u niz  gradova diljem Hrvatske s ciljem predstavljanja, ali i promoviranja  najboljeg od najboljeg, u smislu domaće kvalitete i autohtonosti brendova, poput  domaćih vina i maslinovih ulja vrhunske kvalitete, do kvalitetnih suhomesnatih proizvoda i pomno biranih vrsta meda. Sajam proizvoda hrvatskog sela posjetilo je više od sto tisuća posjetitelja. Dokaz je to kako interesa za domaće proizvode itekako ima, ali i kako je ovakav oblik  promicanja tradicije i seoskog turizma marketinški pun pogodak.  
Svoju su priliku kroz CRAFT BEER festival dobile i brojne  male pivovare, a zajubljenici u dobra piva svoja su nepca mogli počastiti  s brojnim vrhunskim pivima hrvatske kvalitete poput  piva Pivnice Medvedgrad, Zmajske pivovare, 5th Elementa, Varionice, Hold Em Brewery, ali i jedinstvenog piva iz Sičica, proizvoda pivovare Bošnjaka ..
I to još uvijek nije sve.Jer, uz festivalski dio Zadar se publici potrudio ponuditi i svakodnevne večernje besplatne koncerte Grete i Gatuza, te Pavela , obogaćene konceptom ,,BEST OF CROATIA'' inovativanim spojem trgovine i ugostiteljstva tradicionalnih prehrambenih proizvoda i malih gospodarstava OPG-a.

Koncerti su bili jako dobro posjećeni i to ne samo iz razloga što su bili besplatni nego i jer su odmah ispred pozornice stajali izlagači pića, kuhari i pečenjari bili su odmah u blizini pozornice. Zanimljivo je to da su mjestimice bile postavljene velike drvene stolice duž rive koje su bile visoke bar dva i pol metra otprilike, a na njima su se posjetitelji sajma slikali što je bilo dosta zanimljivo za promatrati.

Sve u svemu, Zadrom su se širili mirisi trodicionalnih jela, kušala su se razna pića koja su rađena po starim i prirodnim recepturama ,isto kao i med i maslinovo ulje. Sve je bilo jako ukusno. Ovakva događanja na kojima će se okupljati mladi i na kojima će se ukazivati na probleme koje je u današnjem društvu nastalo kao neproporcionalna potražnja radnih mjesta s našim školskim programom su hvale vrijedna i trebalo bi ih biti i više. Pogotovo s obzirom da se na ovakvim sajmovima punima inovacija nerijetko dolazi do riješenja trenutnih problema.