Izdvojeni Glas

CRAFT ( eng.vještina ) –NG-akronim, grad, najmlađi u Hrvatskoj

Žedni? Navratite na BOŠNJAK CRAFTING i saznajte što je dobro pivo

Zanimljiva ta fascinacija Hrvata pivom.Baš, poput, recimo, Slavonaca, klapskom pismom. Dobro, možda nam, je, onako, nacionalno u genima, generalno oduševljenje alkoholom.

I pijenjem kao takvim. Ali, nikada mi do kraja nije bilo jasno ( iako, sam, koliko god to zvučalo neženstveno, ovako javno izrečeno, i ja jedna od onih žena koje vole popiti dobro pivo), od kuda se i kako, kojim čudnim putevima svile i trgovine, pivo toliko udomaćilo „u nas“, u srcu Slavonije, nadomak Zlatne doline, kolijevke vinarstva.

Nova Gradiška, pak, s druge strane, alibi za guštanje, ima odavno. Jer, kažu povjesničari, a potvrđuju brojke, upravo je čuvena Pivovara Lobe u razdoblju od
1850.do 1945.godine, bila najznačajnija gospodarska tvrtka ovih prostora, ali i (pazi sad ovo?!), mjesto na kojemu se kuhalo Ožujsko pivo, ova ista današnja Žuja! Ajd, ti sad nemoj pit; pivo i nemoj biti ponosan Novogradiščanin ( stari je Dragutin,plemeniti Lobe, doduše bio Požežanin, ali dobro je da je zaobišao potencijale vinorodne Graševine). Koji god bili razlozi- sociološki, kulturološki ili ini, pivo se, eto, udomaćilo. I, mi ga, onako, nacionalno, pijemo „sve u šesnajst“. I što je još bolje-čini se, kako, itekako,počinjemo prepoznavati potencijale poduzetničke. A, to je ono, čemu treba skinuti kapu.U ovom slučaju, nazdraviti. Pivom, dakako. Jer, sve je više mladih, promoćurnih Loba, koji, kuhajući pivo u vlastitim podrumima, napipavajući recepte po you tubeu, testirajući vlastite okusne pupoljke i trenirajući kreativnost, od Slavonije, polako, ali sigurno, stvaraju središte takozvane CRAFT scene ( detaljnije u nastavku, iako svaki ljubitelj piva koji drži do sebe i bez pojašnjenja, zna o čemu je riječ). Potvrda za tako smionu tvrdnju stiže već u petak,
21.kolovoza na „eventu“ zvanom BOŠNJAK CRAFTING

Riječ je o turističko-gastronomsko-pivskoj umotvorini ženskog dijela obitelji Bošnjak, iste one koju smatraju pionirima malog i nezavisnog hrvatskog pivarstva u ovom dijelu Slavonije, obitelji koja je ponosni vlasnik prve kušaonice piva na ovim terenima, ali i proizvođač piva o kojemu u superlativima pišu svi oni koji o pivu znaju aposolutno sve (uključujući kolegu novinara, Domagoja Jakopovića- Ribafisha, ali i ekipu specijaliziranog portala Pivnica.net).Dakle, ideja BOŠNJAK CRAFTINGA ( zgodne kovanice od engleske riječi „cratf“ što znači vještina,i predstavlja umijeće pravljenja piva, ali na način totalno i potpuno i aposlutno  drugačije od korporativnog pivarstva, pri čemu godišnje proizvedena količina igra najveću ulogu i oznake za Novu Gradišku) je, po prvi puta, na ovom području, okupiti mini pivovare i craft piva, predstaviti ih svima onima željnima i žednima degustacije, družiti se, razmijeniti iskustva, ali i ponešto naučiti kroz posjet tvrtki „Slavonija slad“- trenutno jedinoj hrvatskoj tvornici pivarskog slada, elementa bez kojega nema piva i OPG-u Bošnjak u Sičicama, naravno, kao primjeru dokazano dobre prakse.

Nakon edukativne „ekskurzije“ i ludo dobrog ugošćivanja kod domaćina ( a, to su, tek druženja o kojima pišu specijalizirani pivski mediji , a prepričavaju turisti, usputni gosti namjernici, kao i sve veći broj istinskih zaljubljenika u dobro pivo koji u Sičice , vođeni pisanom i usmenom predajom i preporukom, navraćaju gotovo svakodnevno), mali, nezavisni genijalci u proizvodnji craft piva svoje će zlatno-žuto veličanstvo skuhano od kvasca, hmelja, ječma i vode, do dugo u noć nuditi Novogradiščanima i njihovim gostima. A, kud ćeš bolje prilike za predstaviti se od tamburaške večeri 20. „Glazbenog ljeta“.?! Ukoliko ste disciplinirano, s pažnjom i razmišljanjem uspjeli tekst pročitati do ovog dijela, zasigurno ste dobrano i ožednjeli. Stoga, slijedi nagrada-naravno, u vidu piva.

Na Bošnjak Craftingu, službeno od 19.30. neslužbeno i ranije, dobro pozicionirani negdje na novogradiškom Korzu( radi točne i pouzdane turističke legende recimo kako su Bošnjaci svoje goste s pivom ranijih godina dočekivali smješteni u neposrednoj blizini pozornice, ali, za svaki slučaj, prošetajte središnjom gradskom ulicom i pronađite ih sami) u petak, 21.kolovoza očekaju vas slijedeći majstori- mini pivovara „MBC“ Požega, Varionica, Nova runda i Hold'em Brewery Zagreb, Razum Samobor, Ličanka Pazarište i ,naravno, Bošnjak Sičice. Naći će se tu i jedno craft pivo koje, doduše, ne dolazi iz male craft pivovare, nego iz industrijske pivovare Daruvar , ali, kažu kako ga valja probati. Radi lakšeg snalaženja i potrebnih visinskih priprema , tom će se prigodom, točiti Slawoner blond ale, Slawoner best bitter, American Pale Ale, Belgijski Witbier, All in, lager svijetli – Vilenak, lager crveni – Coprnica, lager crni – Norc, Velebitsko svijetlo i tamno, Apa, Brale, ABA- peti element,i zucker kommst zu last, rekli bi pravi znalci i uživatelji piva- pivo domaćina-Bošnjak Original i sasvim poseban, vjerujte mi na riječ- Bošnjak Bazger.

Dakle, ponuda-više nego dobra. Jedini je problem što se istog vikenda pivske fešte događaju na još tri mjesta-u Daruvaru, Karlovcu i Splitu.Iako je ova novogradiška ,službeno i novinarski kvalitetno , najavljena na Pivnici.net, pa, ako su je znalci prepoznali kao vrijednu, što se, vi, onda, imate premišljati?! Kako god okrenuli, s kojeg god kraja zemlje dolazili, Nova Gradiška vam je,ipak, nekako, najviše na ruku. A, i pivo bolje klizi uz tamburicu u podlozi... Dakle,ovim iznimnim događajem najmlađi bi se grad u Hrvata ponovno, nakon dugih 70-ak godina ( sad još malo povijesti-Lobina pivovara koja je ratne 1940.godine postala podružnica Zagrebačke dioničke pivovare i tvornice slada, tri godine kasnije, obustavlja proizvodnju) , s pravom i ponosom, mogao upisati na pivske karte Hrvatske. A, onda bi, za koju godinu, kroz Slavoniju, umjesto trenutnih vinskih ( koje,čini mi se, unatoč ogromnom trudu i dobrim idejama, baš nešto posebno i ne obilaze turisti), mogle proći pivske ceste. Za početak, na relaciji Sičice-Nova Gradiška-Požega.Jel,
potrebno išta više reći? Živjeli! I vidimo se na BOŠNJAK CRATFINGU!

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik