Izdvojeni Glas

Posljednji radni dan žene koja nas je naučila kako i Slavonija može biti poželjna turistička destinacija

Naslovna

Ljiljana Siročić, voditeljica Referade promotivnih aktivnosti Turističke zajednice grada odlazi u zasluženu mirovinu

 

Iako službeni podaci kažu kako počeci turizma u Novoj Gradiški datiraju još iz davne 1892.godine s osnivanjem „Društva za poljepšanje mjesta“, u ovom ćemu slučaju, itekako s pravom, povijest malo falsificirati.Jer, za sve ono što je u turističkom smislu napravljeno u našem gradu proteklih 20-ak godina  zaslužna je jedna žena, voditejica Referade promotivnih djelatnosti Turističke zajednice, Ljiljana Siročić.

24 07 2015 299
24 07 2015 302
24 07 2015 307
Žena je to, koja je, ne zaboravljajući i neumanjujući pri tome ulogu brojnih suradnika, definirala, a potom, vlastitom upornošću, tvrdoglavošću , zaraznim entuzijazmom i lokalpatriotizmom, u protekla dva desetljeća, svima nama pokazala kako i Slavonija može biti tuistički atraktivna. Brojnih, iznimno značajnih turističkih priznanja, kvalitetnih inicijativa, zanimljivih sadržaja, tradicionalnih gradskih manifestacija, uspješno pokrenenutih OPG-a, ali i sasvim novog, pomalo pionirskog stava , ne bi bilo bez Ljiljane Siročić, turističke djelatnice koja nas kontinuirano, dva uspješna turistička desetljeća, unatoč činjenici što nije rođena Novogradiščanka, učila kako se voli i medijski predstavlja svoj grad.

24 07 2015 315

Od 1994.godine kada je službeno osnovana Turistička zajednica grada Nova Gradiška, Ljiljana Siročić, profesionalno i osobno, živi za i s turizmom. U 17 uspješnih godina na mjestu tajnice, a potom i voditeljice referade promotivnih aktivnosti, grad Nova Gradiška postao je član Hrvatskog i Europskog udruženja karnevalskih gradova, ali se i okitio najvećim priznanjima Hrvatske turističke zajednice- Zelenim cvijetom 2002.godine, Zelenim cvijetom sa zlatnim , a potom i brončanim znakom 2002. i 2004.godine, te, na kraju, 2009.godine međunarodnim Zlatnim interstasom za razvoj turizma. Zahvaljujući iznimnim organizacijskim i kreativnim sposobnostima, te sjajnoj suradnji s medijima ( jer, bez žestoke promocije nema ni razvoja turizma), Ljiljana je, zajedno s brojnim suradnicima koje nikada ne zaboravlja, gradu poklonila niz tradicionalnih manifestacija, (nekada iznimno popualarnu „Vicijadu“, dugogodišnju „Izložbu cvijeća“„Izložbu gljiva“), ukrasila ga najstarijim pozanatim gradskim biciklom, ali i popularnim Arboreutom, približavajući Novogradiščanima pojam ruralnog turizma, strpljivo ih i sa silnom voljom učila kako da vlastita dvorišta promatraju kao idealnu destinaciju, i uvela ih u priču o jedinstvenom  slavonskom turističkom doživljaju.Jer, kako kažu i iskusni tur operatori „uspješno turističko putovanje je putovanje vlastitom zemljom poput stranca“.

24 07 2015 322

Za iznimne zasluge u razvoju turističkih potencijala grada, Ljiljana Siročić prošle je godine nagrađena najvišim gradskim priznanjem, Nagradom grada, posebno  ponosna na činjenicu što je grad ( zahvaljući brojnim sugrađanimakoji misle slično, smatra ona skromno)  danas bogatiji za nekoliko iznimnih turističkih sadržaja, poput brojnih, sve uspješnijih i prepoznatjivijih obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava, projekta Posavske poučne ceste, jedinstvenog turističkog sadržaja u Slavoniji, koji putnicima  u dužini od 30 kilometara, nudi priliku da se upoznaju s  načinom života, tradicijom i baštinom slavonske Posavine, programom turističkog doživljaja koji gostima nudi priliku za uživanjem u berbi kukuruza i autohtonom životu ruralne Slavonije. Tu je i Eko etno selo Stara Kapela, koje je, iako nije i izravni „proizvod“ Turističke zajednice grada,   inicirala upravo Ljiljana Siročić.

24 07 2015 326

S dobro postavljenim temeljima, od kojih nam još nedostaju smještajni kapaciteti,a potom i puno žešća i kvalitetnija medijska promidžba, smatra Ljiljana, trebali bi stići i novi turistički uspjesi, ali i potvrda kako kontinent može biti poželjna turistička destinacija. Jer, samo tako glas o turističkim potencijalima Slavonije može stići do gosta. Upravo to je ono što će Ljiljana Siročić ostaviti u naslijeđe gradu koji voli i smatra svojim, ali i onima koji će je naslijediti u Turitičkoj zajednici.Ali, i ono s čim se neslužbeno, u toplom i intimnom druženju s prijateljima i dragim suradnicima oprostila u petak, 24.srpnja, svog službeno posljednjeg radnog dana prije odlaska u, itekako, zasluženu mirovinu.

24 07 2015 331

Bio je to oproštaj pun suza, ali i smijeha,listanja fotografija i prisjećanja na sve ono što je za Ljiljinog uspješnog radnog vijeka napravljeno u našem gradu. Poznavajući je, sigurni smo kako oproštaj nije konačan, samo je pozdrav do novog susreta i nove, potencijalno dobre turističke ideje.Jer voditeljica Referade promotivnih aktivnosti Turističke zajednice grada, s turizmom će, sigurni smo, živjeti i u danima svoje mirovine.

Stoga, sretno Ljiljana i hvala ti od srca što si nas naučila kako trava nije zelenija negdje drugdje i kako se, s pravom možemo ponositi svojim malim turističkim komadićem raja!