Izdvojeni Glas

Uz mjesec borbe protiv ovisnosti

Šarene pilule za lilule….

Iako je već godinama svjetski zdravstveni problem broj jedan, ovisnosti prate ljudski rod kroz čitavu povijest,što potvrđuju i pisani tragovi iz godine 5000 prije nove ere, iz kojih je jasno vidljivo kako su za opijum, ali i njegovu zlouporabu znali još i stari Sumerani.

Da li prema onoj zabranjeno je voće uvijek najslađe, ili pak, našoj sklonosti ka eksperimentiranju, činjenica je, kako je ljudska vrsta ili bar neki njeni pojedinici, oduvijek bila sklona posezanju za sredstvima ovisnosti, tragajući za drugačijim iskustvima, trenutkom ugode, kratkotrajnim bijegom od realnosti ili pak, eksperimentirajući u liječenju, ne uzimajući, pri tom u obzir i moguće opasnosti.

Kako onda, tako i danas, iako je , složit će se i najveći čistunci među nama, a smatraju tako i stručnjaci, aktualni trenutak, puno više nego li ikada ranije, vrijeme prepuno izazova, ali i razloga zbog kojih ovisnosti postaju globalni problem, prije svega, zapadnog svijeta.Novi stilovi i načini življenja, novi i drugačiji načini zabave, novi trendovi, novi oblici ritma, tempa i izdržljivosti koje od nas zahtijeva ubrzana svakodnevica, značajno drugačiji, zahvaljujući razvoju medicine i znanosti, nerijetko i pozitivni stavovi prema određenim vrstama sredstava ovisnosti, nove, značajno promijenjene vrijednosti koje od pojedinca zahtijevaju spremnost na stalno natjecanje, kao i filozofija života temeljena prije svega na materijalizmu, ali i hedonizmu-sve su to razlozi zbog kojih smo, puno više nego li ranije spomenuti drevni Sumerani, skloni potražiti izlaz u kratkotrajnom užitku, i na kraju napornog radnog dana ili tjedna, osjećati se „on the top of the world“…I, zašto, zapravo ne, kada su prilika, ali i rješenja,tu, na svakom uglu?! Nude nam je liječnici i farmaceuti, nudi nam je i marketinška industrija. Instant rješenje upakirano u šarenu pilulu za lilulu, dostupno u vama najbližoj ljekarni .Dovoljno je tek „čvaknuti“ čarobnu kemijsku supstancu i svi će vaši problemi nestati kao rukom odneseni. Niste u stanju „hendlati“ klince i posao? Nema problema.Tu je roza tabletica za dobro raspoloženje od koje ćete postati uzorna supruga i majka.Ne možete izdržati ubitačni radni tempo? I za to imamo rješenje skriveno u žutoj tabletici. Zbog svega toga, kao i zabrinjavajuće činjenice da su trendovi američkih filmskih predgrađa, stigli i u naša dvorišta, ovisnosti su odavno postale puno više od zdravstvenog problema i prerasle u jedan od najvećih izazova modernog doba. I mada nam, ( pod uvjetom da nismo licemjerni) ništa ljudsko ne bi trebalo biti ni strano, svako pretjerivanje, kad, tad, završi sa zlouporabom. A, onda je vrag odnio svaku šalu…

Ovisnost je, kaže tako definicija svjetske zdravstvene organizacije, psihičko i tjelesno stanje koje nastaje uslijed međusobnog djelovanja živog organizma i sredstva ovisnosti, kronična recidivirajuća, dakle, dakle, ponavljajuća,bolest, koja, vremenom, dubinski i dugoročno mijenja mozak, ostavljajući trajne promjene.Medicina razlikuje fizičku i prihičku ovisnost. Ova prva je stanje prilagodbe, navikavanja organizma na sredstvo ovisnosti, bilo da je riječ o nikotinu, alkoholu ili psiho aktivnim drogama, dok je psihička ovisnost stanje unutarnje prisile, navike, znak gubitka kontrole, za povremeno ili redovito uzimanje sredstva ovisnosti ili prakticiranje loše životne navike ( pretjerano jedenje, nekotrolirano igranje video igara).

Zanimljivo je, a potvrdila su to najnovija istraživanja, kako sve vrste ovisnosti,vode istim promjenama u mozgu, jer i takozvane ponašajne ovisnosti, one kojima su, prije svega, izloženi klinci, poput ovisnosti o hrani, patološkom kockanju ili kupovanju, ovisnosti o internetu, ili seksu, kao i ovisnosti o različitim supstancama, aktiviraju identične mehanizme koji vode promjenama u anatomiji mozga.Ukratko, ovisnost može izazvati sve što nam na krato izaziva ugodu i privremenu smirenost, a nedostaje kada nam nije na raspolaganju.  Zbog toga je ovisnost, prije svega, gubitak slobode i osobne kontrole, ali i izniman zdravstveno-psihološki problem , posebno rizičan za znatiželjne adolescente, one koji će biti u središtu promišljanja stručnjaka različitih profila narednih 30 dana, tijekom tradicionalnog Mjeseca borbe protiv ovisnosti .

I mada su razlozi i motivi mladih koji eksperimentiraju sa sredstvima ovisnosti poprilično različtiti, uglavnom se iza svega krije radoznalost,osjećaj manje vrijednosti, nedostatak samopoštovanja, nedostatak roditeljske pažnje, razumijevanja i ljubavi, težnja za pripadanjem, nemogućnost rješavanja ili suočavanja s problematičnim situacijama, te loše socijalne prilike u obitelji.

Zbog svega toga, stav Svjetske zdravstvene organizacije, kao i Nacionalne strategije je da se s problemom ovisnosti, prije svega djece i mladih, a potom i odraslih, treba suočiti, razumijeti ga, ali i kontinuirano i trajno djelovati kroz programe prevencije, edukacije, a potom i ranog prihvata, te u konačnici, i liječenja ovisnika, kao i njegove rehabilitacije i resocializacije. Jer, koliko god u znastveno medicinskom smislu otišli daleko od Sumerana s početka teksta, i dalje su ovo jedini načini kojima se ovaj globalni problem može suzbijati i držati pod kontorlom. Jer, riječ je o problemu koji neće nestati, i toga moramo postati svjesni, jer pojavnost ovisnosti, znaju danas stručnjaci, ima svoju povijest i svoje promjene, prije svega uvjetovane promjenama u društvu. I baš kao što još uvijek nismo u mogućnosti potpuno iskorijeniti brojne bolesti, nemoćni smo i pred problemom ovisnosti. Istovremeno, prevencijom je, itekako, moguće mijenjati stvarnost, a pravom edukacijom odgojiti klince koji će vlastitu stvarnost živjeti, a ne od nje bježati, gutajući čarobne tablete za sreću….

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik