Izdvojeni Glas

O tempora, o mores….ili sve je relativno moj Alberte

Što je jednima bizarno, drugima je normalno i obratno

I mada se tijekom čuvenog  govora protiv Katiline, uzviknuvši „O tempora, o mores“,Ciceron na prvom mjestu okomio na pokornost ljudi svog vremena.

Imajući na umu nešto sasvim drugo, starorimska sentenca koja doslovno prevedena znači „čudnih li vremena, čudnih li običaja“, preživjela je stoljeća i ostala jednako aktualna, ali i daleko prisutnija nego li je to bila u Ciceronovo doba. U svakom slučaju, mudru starorimsku, piše tako Klaićev rječnik, danas koristimo kad god hoćemo reći kako je svijet pokvren, ali i iskazati zgražanje nad stanovitim i sve brojnijim negativnim pojavama u društvu.  Bilo kako bilo, u tekstu koji slijedi, itekako će dobro poslužiti u svom izvornom značenju,  ali i podsjetiti nas na brojnost običaja, tradicija i navika koje se razlikuju od nacije do nacije. Jer, što je jednima bizarno, drugima je potpuno normalno i obratno. Ipak, izvjesni se običaji, u određenim zemljama uistinu kose sa zdravim razumom, mada ih stanovnici, ne vidjevši u njima baš ništa čudno, smatraju aposlutno prihvatljivima. Na kraju krajeva, sve je relativno moj Alberte, danas, više no ikada ranije, stoga vam se i oni najneobičniji, s kojima upoznajemo u nastavku, možda uopće neće učiniti čudnima.  ;Ajmo redom….

U Nizozemskoj škola završava srijedom u podne

Odluka da se nastva obustavi srijedom u podne osmišljena je sa svrhom da roditelji provedu više vremena s klincima. Zbog ovog ( mada neobičnog) sjajnog običaja veliki broj nizozemskih poslodavaca dozvoljava svojim zaposlenicima odlazak s posla srijedom već u podne

Urbana legenda iz Južne Koreje

Široko rasprostranjena urbana legenda u Južnoj Koreji tvrdi kako će ljude koji zaspu u prostoriji s upaljenim ventilatorom, isti, maloprije naveden, i ubiti. Oni koji vjeruju u ovu besmislenu tvrdnju, referiraju se na hipotermiju i gušenje koje, navodno, može uzrokovati ventilator.

Butan i pojas

Većina stanovnika ove nedovoljno poznate zemlje vjeruje kako su sigurnosni pojasevi u automobilima ustvari opasni, jer, tijekom nesreće, upravo je zbog njih moguće ostati zarobljeno u vozilu . I dok pojas za većinu vozača u Butanu predstavlja smrtnu opasnost, dodajmo tome i podatak kako je riječ o zemlji s više od 20 tisuća planina, ali i iznimno čestim provalijama, u kojima ćete, ako vam je tako pao grah, završiti bili vezani pojasom ili ne..

Slovačka na Uskrs

Nitko se na Uskrs ne zabavlja kao Slovaci zahvaljujući običaju u narodu poznatom kao „Šibačka“. Naime, zabavna slovačka tradicija nalaže da uz blagdan Uskrs pripadnici jačeg spola polijevaju djevojke vodom, lagano ih bičujući .I mada zvuči svakako, obuzdajte maštu, jer bičevanje je, obzirom da se obavlja vrbinim šibama ukrašenim raznobojnim vrpcama, zapravo više  simbolično.

„Kimanje“glavom u Bugarskoj

I dok će vas u cijelom svijetu shvatiti što im poručujete kimanjem glave, u Bugarskoj ćete se provesti kao u filmu „Izgubljeni u prijevodu“. Vjerovali ili ne, u toj slavenskoj zemlji  kimanje glavom znači „ne“, a odmahivanje lijevo-desno „da“. I gdje piše da svi sve moraju raditi na isti način? Čak i ako radite nešto potpuno suprotno od ostatka svijeta?

Norijada u Norveškoj

Norveški maturanti službeni završetak obrazovanja obilježavaju na sasvim poseban način. Naime, tih dana nose raznobojnu odjeću, iznajmljuju autobuse i kombije, te partijaju dugih 17 dana, trošeći pri tom poprilične količine novca..Kada vas slijedeći puta pozovu na  'russefeiring' , zahvaljujući ovom tekstu, znat ćete i o čemu je riječ

Krvna grupa u Japanu

U Japanu je krvna grupa od velike važnosti, jer ona, vjeruju stanovnici zemlje izlazećeg sunca, određuje i tip osobnosti. Tako u japanskim novinama svskodnevno možete čitati horoskop kreiran prema vašoj krvnoj grupi, čitati članke o zvijezdama, ali  i njihovim krvnim grupama, ali i kupiti različite prezervative, ovisno o vrsti krvne. Koliko je važna i koliko vas krvna grupa zapravo određuje dokazuje i činjenica kako se posebno sretnima smatraju ljubavni parovi s komplementarnim krvnim grupama.

Glasovanje u Brazilu

U najvećoj zemlji Južne Amerike, Brazilu, glasovanje je zakonski obvezno za sve između 18 i 70 godina starosti. Oni koji ne glasaju, plaćaju kazne.

Trubljenje u Indiji

O kaosu u indijskom javnom prijevozu ispisano je more putopisa i reportaža. Ipak, spremate li se u zemlju čudesnih suprotnosti važno je zapaamtiti kako je sirena u automobilu gotovo jednako važna kao i papučica gasa. Naime, indijski vozači ne upotrebljavaju niti retrovizore niti žmigavce, nego jednostavno „zatrube“

Vilenjaci na Islandu

Islanđani zaista vjeruju u vilenjake, što je potvrdilo i istraživanje iz 2007. godine u kojem je 37 posto ispitnih izjavilo kako je moguće da vilenjaci postoje, 17 posto ih vjeruje kako je stvar vrlo moguće, a njih 8 posto, uvjereno je u točnost informacija. Potvrđuje to i nedavno propali plan gradnje nove ceste, jer riječ je o ruti na kojoj žive upravo vilenjaci

Nakon uvjetno rečeno pristojnih i sasvim normalnih pomalo drugačijih običaja, slijede oni nešto opakiji. Jer, ako ste pomislili kako je seks na stražnjem sjedalu automobila ili pak vezivanje partnera za krevet, egzotika, grdno ste se prevarili, što će vam dokazati i lista bizarnih seksualnih praksi diljem planete.

Velika Britanija

Jeste li čuli za dogging? U engleskom žargonu to je izraz koji se koristi za seksualne odnose u javnosti i to ni manje ni više nego dok drugi gledaju! Pretpostavlja se kako je ovaj izraz skovan sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada su se pobornici ove vrste zabave pretvarali kako odlaze prošetati psa u park. U posljednih nekoliko godina ova praksa je apsolutni hit među britanskom mladeži. U Puttenhamu, malenom selu u Surreyu  čak postoji i polje namijenjeno upravo doggingu, gdje tokom dana gledatelji mogu promatrati gay parove u akciji ,dok je noć rezervirana  za hetero parovi.

Japan

Ako se itko može podičiti neobičnim erotskim običajima i fetišima onda je to Japan, jedina nacij koja je uspješno spojila erotiku i gastronomiju. I dok naši poslovnjaci brk maste dobrom janjetinom, oni japanski radije odabiru konzumiranje sirove ribe s golog ženskog tijela. Riječ je o običaju koji Japanci nazivaju nyotaimori. Dame koje, pak, igraju ulogu tanjura, za svoj su posao iznimno dobro plaćene. I to ne bez razloga. Naime, prije nego li budu u mogućnosti nepomično ležati satima na stolu, potrebno je proći naporan i iznimno zahtjevan trening.  Mislim kako ne moramo spominjati da je potpuna depilacija obavezna, a svaki seksualni čin najstrože zabranjen.

Guam

Ući u brak kao djevica u mnogim je zemljama i danas obavezno. No na pacifičkom otoku Guam vrijedi nešto poptpuno suprotno. Djevojkama koje nisu skinule “jumf” zakonom je zabranjeno udati se!!!. Ne, niste krivo pročitali! Naime , kako bi se broj starih cura smanjio, a natalitet povećao, lokalne vlasti unajmljuju odred zgodnih mladića čiji je posao obilaziti sela i mlade djevojke rješavati „problema“. I ne, uopće nije riječ o prisli..

 Haiti

Ako vas zanima voodoo magija, Haiti je idealno mjesto za vas. I dok su izvjesni aspekti ove egzotične religije poprilično mračni i šokantni,  ritual kupanja pod slapovima Saut dEaua nije toliko nelagodan. Riječ je, naime, o ritualu koji se odvija svakog srpnja, u čast štovanja  božice ljubavi i koji je, po načinu izvedbe, poprilično bizaran. Naime, božica od svojih štovatelja zahtijeva da se skinu i potom goli valjaju po blatu, grabeći tko koga stigne. Kako bi sve bilo još spektakularnije, i totalno voodoo, čitavu priču prate i ogromne količine žrtvene životinjske krvi.

Indonezija

U nekim ruralnim krajevima Indonezije zadržala su se poganska vjerovanja. Jedno od njih, ono vezano za proslavu blagdana Pona, nalaže štovateljima da sedam puta godišnje hodočaste na svetu planinu Javi, kako bi prizvali dobru sreću  za sebe i svoje bližnje. To čine tako da se na planini upuštaju u seksualni čin s nekim tko nije njihov supružnik.

Papua Nova Gvineja 

U plemenu Sambija u Papua Novoj Gvineji, dječaci od sedam godina piju spermu starijih muškaraca, kako bi dobili snagu i izrasli u prave muškarce. Istovremeno, pripadnici plemena Trobiander imaju i prilično bizaran običaj koji dječacima i djevojčicama nalaže seksualne odnose u uzrastu od šest do osam godina. Riječ je o društveno potpuno prihvatljivom ritualu, koji nerijetko potiču i sami roditelji

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik