Gaudeamus

Foto matura-revijalna izložba fotografija članova Fotozina

„Dobre fotografije su poput dobrog vica.Trebate li ga objašnjavati, defintivno nije dobar.“

Foto matura-revijalna izložba fotografija članova Fotozina

Izložbe nisu samo mjesta na kojima , povremeno, svoj kratkotrajni dom pronađe umjetnost. Izložbe su i mjesta druženja i ugodnih susreta, mjesta razgovora i razmjene dojmova, ali i mjesta edukacije.

Nakon slikarske poslastice za koju se pobrinuo jedan od nacionalnih velikana naive-Tomislav Petranović Rvat, na tragu novih, pozitivnih trendova i promišljanja, istih onih koji kulturu i umjetnost nastoje vratiti u grad, tamo gdje je oduvijek stanovala, godinu smo zaključili još jednim dobrim obrokom za dušu-revijalnom izložbom fotografija članova Fotozina u organizaciji domaćeg Foto kluba F 4., pod nazivom „Foto matura“.

 

I mada se, kažu znalci, na takva događanja odlazi s unaprijed prikupljenim informacijama, za nove spoznaje nikada nije kasno. Stoga, prije nego li ( potaknuti člankom) narednih dana odlutate do prostora Doma kulture, spremni izgubiti se u čarobnim bojama, motivima i kreativnim kadrovima, slijedi riječ, dvije o fotografiji. Ništa previše, ali itekako dovoljno da već na prvu slijedeću izložbu fotografija odete ful spremni.

Foto matura-revijalna izložba fotografija članova Fotozina

„Fotografija je, kaže Wikpedia, odnosno svjetlopis, u hrvatskom jeziku, tehnika digitalnog ili kemijskog zapisivanja prizora iz stvarnosti na sloju materijala koji je osjetljiv na svjetlost koja na njega pada. Riječ dolazi od grčkog phos ("svjetlo"), te graphis ("crtanje") ili  graphê, koje zajedno znače otprilike "crtanje pomoću svjetla"..Fotografija je način bilježenja događaja, stvari, likovnih elemanata , te svijeta oko nas, uz pomoć leće i svjetlosti. Riječ je o vizualnoj umjetnosti koja ulazi u granu likovnih umjetnosti, a u kojoj fotograf (autor umjetničkog djela, umjetnik) uz pomoć znanja te foto-kamere, bilježi svijet oko sebe i prezentira ga javnosti. „

Jedinstvena foto priča ispričana kadrovima uhvaćenim objektivom foto aparata okupila je brojne Novogradiščane-znalce i znatiželjnike, diletante i amatere, profesionalce i kreativce, dokazujući još jednom kako sredinu, i urbanom i kulturnom, čine prije svega ljudi, ali i kako smo gladni kulture i umjetnosti. Osim toga, nesvakidašnja večer druženja s fotografijom, bila je i prigoda da u svom gradu još jednom pozdravimo članove Fotozina, jedinstvenog nacionalnog portala koji, prema ideji glavnog uredniika i inicijatora priče, Janka Belaja, okupljajući zaljubljenike u „svjetlopis“, posljednjih 18 godina, djeluje i kao učionica i kao radionica, i kao forum i kao blog, te tako „foto freakovima“ iz cijele Hrvatske, na izvjestan način, nudi i jedinstenu neprofitnu platformu za predstavljanje nastalih radova. Tragajući za znanjem i idejama, ali i kreativcima koji, baš poput njih, svijet doživljavaju kroz fotografiju, s članovima Fotozine-a formalno i neformalno, službeno i prijateljski, već dugi niz godina surađuju i članovi novogradiškog Foto kluba F4, brojčano snažniji, čuli smo na otvorenju izložbe, i od klubova iz Varaždina, pa i iz Slavonskog Broda. Osim toga, u izloženom postavu od 40 radova 40 različitih autora, ali i na službenom popratnom katalogu, našla se i, to nimalo slučajno, fotografija nedavno preminulog Novogradiščanina Igora Hercega-Haca. Svojevrsni je to pozdrav kolegi po foto aparatu, ali i potvrda njegove umjetničke kvalitete, s kojom bi se, uskoro mogli upoznati i svi, jer, kako je najavio prvi čovjek grada otvarajući izložbu, „nakon što smo se odužili Tomislavu Petranoviću, red je da to učinimo i za Igora.“

Foto matura-revijalna izložba fotografija članova Fotozina

Izložba pod nazivom „Foto matura“omanji je presjek tema kojima se Fotozinovci bave, ali i svojevrsna retrospektiva djelovanja prvih 18 godina.Iako 40 radova 40 autora zvuči kao pozamašna brojka, izložba prikazuje tek omanji presjek radova, a ekipa zaljubljenika u fotografiju već vrijedno razmišlja o opsežnijem izložbenom projektu koji bi svjetlo dana mogao ugledati za 20.rođendan.

„Foto matura“čeka na vas sve do 10.siječnja 

Facebook