Gaudeamus

NOVOGRADIŠKA RAZGLEDNICA

Šetam grdom poderanih cipela,kupljenih još prije rata,odjela izlizanog i košulje stare,jedino što me krasi to je ZNASE kravata. Došli smo do takvih dana da nam kravata pokazuje što nam je prednja strana.

  Dok je kravata biti će i Hrvata. Htjedoh povesti tačke svoje,da po gradu zgrnem blata,ali mi guma prazna. Zato drugi zgrću blaga razna,i ne samo to nego i taje kune,zato se i zovu TAJKUNI. Od silnog blata,nedostaju samo svinje,pa da ih zaspemo biserima. Hvala Bogu još crnog kruha ima. Šta će nam plin prošla je zima. U TANGU čekić kuje gradom odjekuje elegija. U 'SEKULIĆU'rade fotelje razne za političke funkcije prazne.'SLAVONIJA RADINOST'pravi stolove i stolice za poltrone i ulizice.'ZLATA' sprema najnoviju kolekciju kupaćih kostima za modnu reviju kod Eskima, a kolekciju staru prodaju nudistima u Vrsaru. U 'NOVOJ'lovačka odjela šiju da veliki lovci svoj pljen skriju. Od 'ELTINGA' ne osta ništa samo korov i zgarišta. Jedino što dobro radi,ZNASE, sve više i više gradi. Fasade razne za objekte prazne.
Kultura je stvar naša,KULT siromaha i TURA pića bogataša. Športsku dvoranu godinama gradimo i tako nešto u športu radimo.T emelj razvoja županije naše je voćarstvo,pogotovo uzgoj patuljastog voća. ZNASE tko će ga saditi,a ZNASE i tko će ga brati. Svi smo bolesni jer previše toga pušimo. Pametni iz grada odlaze svuda a ostaju ....oni koji nemaju kuda. U turizmu i oni koji tura nemaju,o seoskom turizmu planove spremaju. Dok po gradu blato gacamo svoje smeće u Šumetlicu bacamo. Gradišćani u Gradiški žive a političari u oblacima. Dok za sve rat krive oni grabe brzim koracima. Bože oslobodi me kuge,gladi i rata i dojučerašnjeg brata. Daleko mu lepa kuća, sol i njegova pogača vruća. Bože jedino se Tebi molimo da koru kruha isprosimo. Bože pošalji zvijezdu padalicu pa da u tri zvjezdice poželim popiti kavicu. I još bi te svašta molio ali sam zaboravio. Poglavarstvo po glavi raspisuje poreze razne, a nama kese prazne. Vladajuća stranka vlada, oporba se opire a mi stenjemo. Igara ima raznih i obećanja praznih. Radimo uz radio, telimo se na televiziji , a država nas muze. Isključi mi struju i plin i još mi telefon uze. I tko će sve to izdržat moći. Imamo svijetlu budućnost, čim svane ,nama mrak na oči pane.