Gaudeamus

Strašni klaunovi

Svi pričaju o strašnim klaunovima, a ovo je nekoliko najbitnijih stvari o ovoj prilično bizarnoj pojavi.

Neki su uvjereni da je iza svega samo promidžba za nadolazeći film.

Sve je više informacija o pojavi tzv. strašnih klaunova na području Hrvatske. Čak je i MUP ovih dana objavio priopćenje u kojem pozivaju građane da ako primjete nešto čudno ili ih se na neki način bude plašilo, to prijave policiji.

Trend strašnih klaunova pojavio se u Sjedinjenim Država prije nešto više od mjesec dana, a onda se i proširio u Europu. Donosimo nekoliko glavnih činjenica o ovoj bizarnoj pojavi koja uzima sve više maha diljem svijeta.

1. Pojava klaunova u Južnoj Karolini

Stanovnici grada Greenville u Južnoj Karolini još početkom rujna su prijavljivali policiji kako viđaju ljude odjevene kao klaunove, koji pokušavaju namamiti djecu u obližnju šumu.

Jedna žena tako je prijavila slučaj šerifovom uredu koji se dogodio 21. kolovoza i objasnila je kako joj je sin prije dva dana rekao da je u šumi vidio klaunove koji “šapću i proizvode neobične zvukove”. Žena je odlučila sama istražiti ovaj slučaj i promatrala je nekoliko klaunova koji su u šumi “svijetlili zelenim laserima, a zatim su otrčali dublje u šumu”.

Policija je tada, ne znajući kako se postaviti prema ovoj pojavi, stanovnicima govorila da ako primijete nešto sumnjivo ili vide klaunove, pokušaju to fotografirati ili snimiti video.

2. Klaunovi postali sve neugodniji

Diljem Sjedinjenih Država pojava strašnih klaunova postala je sve uobičajenija. Tako su zabilježeni slučajevi kada su plašili i pratili djecu koja su išla prema autobusnoj stanici, jedan od njih zabilježen je u Georgiji. 12-godišnji Cameron Frails i njegov mlađi brat slučaj su prijavili i policiji, rekli su kako je čovjek odjeven u crno išao za njima, a nosio je klaunovsku masku, piše ABC.

Na Floridi pak uplašili ženu buljeći u nju, a onda su joj počeli prijetiti. Sve je prijavila policiji, prenosi PalmBeachPost. Na Twitteru se također pojavila stranica na kojoj se svakodnevno objavljuje niz jezivih fotografija i snimaka klauna s lokacijama na kojima se nalaze.

3. Klaunovi se proširili u Europu i stigli u Sloveniju

Klaunovi su se prvo pojavili u Velikoj Britaniji, gdje su viđeni u više gradova. Uglavnom su šetali po ulicama i plašili vozače i građane. Malo nakon toga stigle su informacije da su klaunovi došli i u susjednu Sloveniju. Policijska policija Kranj prva je objavila fotografiju kostima klauna. Slovenski mediji pisali su kako se klaunovi najviše skupljaju oko škola,a viđei su i po parkovima i autobusnim kolodvorima.

4. Početkom tjedna došli su u Hrvatsku

Nakon informacija da su viđeni u Osijeku, Slunju i Bjelovaru, odjeknula je informacija da su se klaunovi pojavili i na području Petrinje, no to je bila lažna uzbuna.

I iz MUP-a je  stiglo priopćenje u kojem pozivaju građane da ukoliko primjete nešto čudno ili nešto što ih plaši, to svakako prijave policiji. Iz MUP-a kažu i kako su utvrdili da su za sada evidentirane dvije takve dojave i to u PU osječko-baranjskoj.

5. Stoji li iza svega samo promidžba?

U kontekstu cijelog ovog slučaja svakako je zanimljiva činjenica da se 2017. godine u kinima počinje prikazivati film “It”. Film se temelji na seriji iz 1990. godine, snimljenoj prema knjizi Stephena Kinga. Radnja se vrti oko strašnog klauna koji terorizira cijelu zajednicu. Eskalacija pojave strašnih klaunova prilično je dobar publicitet za nadolazeći film, piše Independent ne odbacujući mogućnost da se u slučaju “jezivih klaunova” ipak radi samo o dobroj promidžbi filma.

Kako i zašto je nastao ovaj manijački trend?

Na to pitanje nitko ne zna suvislo odgovoriti, premda nitko sa sigurnošću ne može ni reći da sve skupa nije izmišljotina koja se valja po društvenim mrežama uz pomoć isceniranih video snimki.

Psiholozi kažu - strah od klaunova zove se koulrofobija, ali ne boje se da će zbog svega to postati masovna bolest.

Uskoro će Noć vještica i najdraža maska bi mogla postati i najomraženija...nadamo se da neće.

Foto: Youtube

Facebook