Gaudeamus

Gotička arhitektura

Ljudi općenito razdoblje Srednjeg vijeka smatraju vrlo mračnim.

To je dakako netočno. Jedno od najljepših i najatraktivniji umjetničkih razdoblja nalazi se u tom periodu. Gotika. Samo se probajte sjetiti onih prekrasnih vitraja koje ste vidjeli u udžbenicima u srednjoj školi.

Gotika se javlja oko 1440. godine u okolici Pariza u pokrajini Ile-de-France. Ime svoj korijen ima u imenu plemena koji su nastanjivali sjevernu Europu, Goti. U 16. stoljeću se smatralo da taj stil gradnje potječe upravo od imena tog plemena Gota. U doba gotike taj stil se nazivao opus modernum (moderni način) i opus francigenum (francuski način, zbog mjesta nastanka). Osim Francuske, gotika ja imala važnu ulogu u Njemačkoj, Češkoj, Italiji, Španjolskoj i Portugalu. U svakoj toj državi prilagodila se nacionalnom stilu tako da nije svugdje identična i ukalupljena.

Postoje mnoge teorije o tome zašto je gotika nastala baš tamo gdje je. Neki smatraju da je ta regija bila otvorena novinama i utjecajima drugih krajeva zato što u razdoblju romanike nije razvila snažan lokalni stil. Drugi tvrde da je to zbog toga što su u toj regiji bili posjedi francuskih kraljeva.

Prvi gotički spomenik je Benediktinska opatija Saint-Denis u okolici Pariza, tj. gotička je obnova koju je napravio njezin opat Suger (savjetnik kralja Luja VI.) u razdoblju između 1137. i 1144. godine. Crkva je utemeljena krajem osmog stoljeća te je bila svetište sv. Denisa, franuskog apostola i sveca zaštitnika, ali i glavni spomenik Karolinške dinastije. Osim Saint-Denisa, poznati spomenici rane gotike u Francuskoj su katedrala u Chartresu, Laonska katedrala i naravno Katedrala Notre-Dame u Parizu.

Nakon rane gotike slijedi zrela s katedralom u Amiensu te katedralom u Reimsu.

Katedrala u Reimsu je tipičnog longitudinalnog tlocrta s križištem, transeptom, korom, apsidom i deambulatorijem. Na zapadnom pročelju ima tri portala koji strše prema van te izgledaju kao trijemovi sa zabatom te pročelje ima karakteristične rozete. Zapadno pročelje najpoznatije je po kipovima dovratnika. Ovdje je u skulpturskoj skupini Vizitacije postignut vrhunac gotičkog klasicizma. Vizitacija je isklesana između 1230. i 1233. godine i prikazuje Bogorodicu kako rođakinji Elizabeti objavljuje vijest o svojoj trudnoći. Stup na kojem su kipovi se toliko povukao u pozadinu da se jedva može vidjeti. Bogorodica je u položaju kontraposta. Oba lika su izrazito aktivna te međusobno komuniciraju. Zbog nabora tkanine i Marija i Elizabeta podsjećaju na skulpture antičkog Rima.

Odmah do Vizitacije nalazi se Navještenje u kojem možemo razlikovati dva stila. Bogorodica je napravljena u razdoblju između 1240. i 1245. te pripada strogom stilu koji se prepoznaje po krutoj vertikalnoj osi i oštrim naborima tkanine. Anđeo, koji je isklesan između 1255. i 1265. pripada tzv. „elegantnom“ stilu. Ima sitno i oblo lice, kovrče u kosi, naglašeni osmijeh te je u položaju kontraposta.

Poslije zrele gotike dolaze Rayonnant i Flamboyant.

Gotika u Engleskoj dosta se razlikuje od one u Francuskoj i od onoga što prvo ljudima padne na pamet kada pomisle na tipičnu gotičku katedralu. Dok francuska arhitektura pokušava postići što veću visinu, u Engleskoj to nije slučaj. Tlocrti su isto longitudinalni, ali građevine su puno niže od onih u Francuskoj. Najveća razlika od Francuske je ta što se u Engleskoj javlja dvostruki transept kao na primjer u katedrali u Salisburyju koja je započeta 1220. te spada u Early English Style. Katedrala u Glouchesteru pripada razdoblju kasne gotike koja se u Engleskoj naziva Perpendicular Gothic style. Razlika je u tome što u perpendikularnom stilu prevladava vertikalnost i visina.