Gaudeamus

Ledeno doba

Svi znamo da od svih planeta u Sunčevu sustavu jedino na našem planetu postoji život.

Nisam bacila u smeće silna istraživanja i pronalaženje bakterija na Marsu, ali što je sigurno, sigurno je, na našoj planeti, planeti Zemlji, ima života i to dokazano!

Vidjeli smo svojim očima i osjetili na vlastitoj koži. Sve to vuče stvari jednu za drugom pa tako i naš život na Zemlji mijenja njezina stanja. Dakle, uništena je, mi smo je uništili i to nestavljamo raditi sve dok nas ne bude. Zar ne? Dobro, pomirili smo se s tom činjenicom i samo sliježemo ramenima jer nas se to više ne tiče. No, jeste li primijetili kako je unazad par dana puno hladnije nego smo očekivali da će biti u ovo doba godine? Čula sam i da su ljudi počeli paliti grijanja i ložiti vatru u pećima jer je hladnoća gotovo nepodnošljiva. Mislim da nema potrebe sad odmah paliti grijanje i ložiti, ali dase malo „jače“ obučete, ne bi škodilo. Znam da je malo prerano došlo, ali što sad možemo promijeniti? Već smo i previše napravili da dođe do ovakvih klimatskih promjena.

Ova hladnoća koja dolazi možda preuranjeno podjsetila me na ledena doba koja su poharala planetu poput nekog valikog vojskovođe kad pohara područje i osvoji ga u jednom bljesku. Da, to je bio veliki Aleksandar Makedonski koji je harao i osvajao, naravno, do jednom, kao i ledena doba. Pretpostavljam da vas je većina gledala animirani film Ledeno doba i to sve nastavke, svih pet nastavaka. Upravo sam vam dokazala da sam ih i ja gledala. No, moja ljubav prema animaciji i crtanim filmovima sad nema nikakve veze s ledenim dobom. Da nastavim, u tom animiranom filmu ledeno doba je prikazano toliko slatko i nestvarno da ga ne možete doživjeti ozbiljnu pojavu i da je to nekad zaista „osvojilo“ Zemlju, ali dokazano je da je ledeno doba ne samo jednom bilo u ulozi Aleksandra Makedonskog ili Velikog.

Da ne bi bilo zabune, ledena doba su vremenski intervali u kojima su velike površine Zemlje prekrivene ledom, odnosno, to je period kada je Zemlja sastavljena od kontinentalnih glečera. Glečeri znate što su. Pojam „ledeno doba“ često koristimo i za dugotrajan period u kojem su se stvarali i raspadali glečeri, ali i za nešto kraći, ali nimalo ne i nježniji. Ledena doba su jako utjecala na čovjekov život te tjerala čovječanstvo na velike migracije, što u današnjici čini rat, a neposredno nakon njih, kažu znanstvenici da su se oblikovli klimatski pojasevi koje imamo danas. Ili nemamo, vi odlučite. Imamo sreće da se danas led nalazi na vrhovima planina, na Sjevernom i Južnom polu jer bez obzira na najveću količinu slatke vode koju imaju ta područja, također su i velika prijetnja čovjeku. Jedna stajališta kažu da ih je do sada bilo pet komada, a drugi se drže toga da su do sada Zemljom poharala tri ledena doba.

Na pitanje zašto uopće nastaju ledena doba, znanstvenici, teško mogu sa sigurnošću odgovoriti na to pitanje, ali se zaista trude svim snagama saznati istinu. Neki od tih stavki su promjene položaja kontinenata, toga ima i danas, zatim uzdizanje kontinenata, što mislim i da postoji danas samo se ne osjeti baš kao kad osjetite vrućinu istog trena kada se zalijete vrućim čajem. Navodno, vulkanska aktivnost, koja je jako topla inače, ali vjerojatno ima nekakve veze s parama kada lava izađe van pa se svašta događa u atmosferi. Osobno bih dodala još jedan faktor, ali za današnje stanje planeta, a to su ljudi. Manijaci koji zagađuju sve što im je pred nosom ne misleći o atmosferi u kojoj žive. Ne znam koliko su mogli naštetiti atmosferi za vrijeme ledenog doba jer, navodno, čovječanstvo tada nije bilo razvijeno kao danas.

Nama „najbliže“ ledeno doba koje je bilo u povijesti planeta Zemlje je razdoblje između 15. i 19. stoljeća koje zannstvenici nazivaju „malo“ ledeno doba. Pa s obzirom da su ona prethodna navodno trajala puno duže, ovo ledeno doba je „mini“. Snažni sjeverni vjetrovi, promjene u biljnom i životnjskom svijetu te zamrzavanja mora su njegove posljedice. To „mini“ ledeno doba je počelo vrlo neprimijetno, kao i ovo naše u posljednih par dana, s povremenim žestokim zimama i vlažnim ljetima. Mislim da je i ovo ljeto, ljeto 2016. bilo podosta vlažno pa možda ne upijemo izbijeći haranja „Aleksandra Velikog“, no pričekajmo do zime pa ćemo vidjeti što nas uistinu čeka.

Facebook