Gaudeamus

Vježbe protiv boli od sjedenja

Što zbog napretka tehnologije, što svojevoljno i što pod prisilom posla čovječanstvo većinu vremena provede sjedeći.

Neki se igraju na računalima, na kauču satima igraju nintendo, neki na poslu provode šest, osam ili davanaest sati gledajući u računalo ili sjedeći kao zaštitari u muzejima ili galerijama (jer u Hrvatskoj samo elita krade umjetnička djela, profinjeno i neprimijetno).

Bakice i djedovi sjede satima pred televizorom gledajući svoju omiljenu emisijiu, dnevnik ili heklajući šal, kapu, rukavice ili pulover za svoje unučiće ili za sebe, kako god vam je drago. Studenti sjede u predavaonicama slušajući predavanja ponekad i tri sata bez pauze, učenici u školama također provedu većinu svog vremena sjedeći, a da ne govorim o poslu profesionalnog sjeditelja. Posljednji dio je laž i šala jer profesinalni sjeditelj ne postoji, ali imali ste možda priliku čuti za Marinu Abramović, konceptualnu umjetnicu, koja je provela 75 dana sjedeći nepomično i gledajući u 1564 para očiju. Zanimljivo zar ne? Potrebno je imati jaku želju i volju sjediti toliko dugo i ne raditi zapravo ništa osim gledalja u oči. Primijerice, ja volim dugo igrati video igre, ponekad i po 15 sati provedem igrajući, za to je potrebno iskustvo i vježba. Sigurno se pitate kako se sjedenje vježba? Pa ne baš sjedenje, ali si možete pomoći taj dugotrajan i ponekad, bolan, čin ublažiti kratkim vježbama da ga odrađujete bez pola frke. Zamislite kako je kamiondžijama.

Ako sjedite satima za računalom i glava vam je pognuta u jednom položaju po nekoliko sati jedna prvih, najjednostavnijih i najbrže izvedivih vježbica je da podignete pogled visoko gore i ne samo pogled već i glavu  tako da vam brada također „gleda“ u strop. Znam da će prvi pokušaj biti najbolniji jer ste satima u jednom položaju, ali ako ponovite to nekoliko puta, svakih pola sata, vjerujete mi, nećete imati grbicu na samom spoju vrata i početka vaših leđa, a što je najbolje, nećete osjećati bol i lakše ćete izdržati dan gledajući u računalo. Ovo je vježba koju si možete dozvoliti tijekom posla, ali kod kuće možete još puno više.

Ono što morate znati je da kod sjedenja su vam kosti, a najviše kralježnica, na različitim mjestima što više, a što manje opterećeni, a da bi se to spriječilo, važno je ojačati mišiće jer njima zapravo možemo regulirati bilo kakve kretnje. Zar ne? Položaj kralježnice pri sjedenju postaje nepravilan i ona se savija u donjem dijelu leđa. Istezanje mišića i razgibavanje vam neće puno moći zato moramo ojačati mišiće da bismo mogli funkcionirati i pri sjedenju pa zatim da imamo i na kraju krajeva što istezati.

Za ovu vježbu će vam trebati bilo kakve bučice, možete si ih i sami napraviti kod kuće tako da  prazne plastične flaše napunite pijeskom. Ovisno o kilaži koju želite i možete dići, uzimate i flaše po litrama. Dakle, uzmete bučice, stanete u iskorak te se lagano, leđima naginjete naprijed tako da se spuštate leđima i rukama da pritom prednju nogu lagano savijete. Osjetit ćete bol u mišiću stražnjice ili gluteus maksimusu. Ne samo da ćete ojačati gluteus nego i leđne mišiće koji se nalaze iznad. Vjerujte mi, kralježnica će vam biti zahvalna.

Postoje, naravno i jednostavnije vježbe. Ova je vježba slična prethodnoj, samo što su vam noge u malo drugačijem položaju i ne trenaju vam bučice. Dakle, kleknete tako da su vam obje noge u koljenima savijene pod devedeset stupnjeva i lagano se opet naginjete prema naprijed tako da su vam ruke na trbuhu ili ako poželite pojačati vježbu, dignite ruke u vis. Ne zaboravite pri svakoj od ovih vježbi napinjati gluteus da bi bilo učinka.  

Još jedna vježba koja mi je pomogla izravnati kralježnicu i olakšati moje cijelodnevno sjedenje za računalom je jednostavna kao da idete obavljati veliku nuždu u prirodi. Stanete tako da su vam stopala u ravnini ramena te se lagano počnete spuštati u čučanj, baš kao da se idete olakšati u prirodi. Tako čučnete do kraja, ali vam pete također moraju dodirivati tlo. Dakle, ne smijete čučati samo na prstima kao što to obično radite kada idete u čučanj. Tako ostanite u čučnju po minutu ili koliko već možete izdržati.

Ako vam se ne da izvesti ovih nekoliko vježbica svaki dan, ako ne više, barem desetak puta onda upalite youtube, na kojem svakodnevno pregledavamo gluposti, i umjesto da pogledeate neki šaljivi video, naučite plesati. No, ako ste lijeni i za takvu rekreaciju, šetnja je uvijek rješenje, kako za fizičke muke tako i za rasterećenje uma.  

Facebook