Gaudeamus

Ispunjena proročanstva ili namještaljka?

Pomalo zaluđena i uplašena trenutnim stanjem izvlačim sve moguće informacije koje mogu da bih se utješila pa sam izvukla i slavnog Nostradamusa.

Jesu li Nostradamusova proročanstva istinita? Ne možemo sa sigurnošću reći, no smatram da je upravo svim događanjima u današnjem svijetu uspješno dešifrirana većina proročanstava slavnog proroka kojeg neki drže za demonskog podanika, a neki pak da je ispao iz raja.

O Nostradamusu najčešće čitamo i slušamo kada najave „smak svijeta“ jer mu pripisuju i da je prorekao upravo taj događaj. Dakle, taj čovjek je živio u ranom 16. stoljeću, točnije, rodio se 1503. godine u mjestu St. Remy. Kao mladić je pokazao veliki interes za astrologiju no roditelji ga šalju na studij medicine gdje nakon 3 godine školovanja dobiva liječničku licencu te biva poslan u pohod lječenja od kuge. Imao je jednostavne metode, ali navodno su bile djelotvorne. Njegovi inovativni tretmani su se zasnivali na, prvenstveno, temeljitoj higijeni, na nečemu što danas pored ovako napredog svijeta mnogi zaboravljaju (naročito kad se voze u tramvajima) te se za razliku od ostalih liječnika, suprotstavljao se puštanju krvi oboljelih. Liječio je mnoge, ali nije mogao spasiti svoju prvu ženu i nekolicinu djece (nisam sigurna koliko ih je točno imao) te je tako ožalošćen besciljno lutao no ne dugo jer se uskoro ženi i drugi put te mu „nova“ žena, Anne Ponsart Gemelle rađa šestero djece. U toj prekrasnoj obiteljskoj idili, Nostradamus se sakrivao na gornjem katu kuće i kuhao svakojako bilje i trave koje su mu budile čudesne vizije. Svaku od njih je pažljivo zapisao te se nekoliko godina prikupljajući podatke u svoju bilježnicu odlučio objaviti prvu knjigu s proročanstvima.

Nakon nekoliko riječi o njegovom životu red je na ono što mene uistinu plaši, a to su ta proročanstva u stihovima koja, po svemu sudeći, imaju smisla i čvrsto nam mogu reći u kojem smjeru ide svijet. Najavio je dolazak Napoleona i Adolfa Hitlera kao dva „antikrista“, a trećeg naziva „MABUS“. Navodno, taj treći „anitkrist“ bi trebao pokrenuti treći svjetski rat u kojem će se voditi bitka između muslimana i kršćana. Voila! Upravo smo došli do toga da su njegova proročantva istina ili potpuna namještaljka da bi se zastrašilo ili upravljalo velikom masom ljudi. Navodno će taj „MABUS“ terorističkim napadima podijeliti svijet i izazvati velike sukobe, a ne možemo ostati ravnodušni i reći da taj dio već sada ne osjetimo. Nagađalo se za palestinskog vođu Arafata da bi upravo on mogao biti „MABUS“, zatim se „pucalo“ Osamu bin Ladena, sumnjalo se i na Saddama te na kraju krajeva i bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha. Nitko od njih, po mojoj procjeni nije taj „MABUS“ kojeg najavljuje Nostradamus, ali njegova su se djela itekako pokazala.

 

Imamo i mi „Nostradamusa s Balkana“, Babu Vangu, o kojoj smo također čitali kad god bi se pokrenula tematika o dolasku smaka svijeta. Naime, Baba Vanga nam je najavila poplave, požare, velike seobe naroda, klimatske promjene, teroristički napad na Blizance i navodno je predvidjela da će točno 2016. godine muslimani ući i poharati Europom. Neka se proročanstva poklapaju i s francuskim Nostradamusom pa možemo reći da je nemoguće da dvije osobe tvrde istu stvar, ali ne možemo ni sa sigurnošću reći da se mediji ne poigravaju s nama.

Poklapa se s proročanstvima, i sigurno je da se zaista događaju neke promjene u svijetu, što klimatske, a što među ljudima. Svi osjećamo da se klima mijenja i da ćemo uskoro u kolovozu nositi skafandere, no za sve smo si sami krivi. Uništili smo ozon, a mržnjom jednih prema drugima uništavamo i čovječanstvo. Možda nam je to zapisano u zvijezdama ili je Vanga koja u prijevodu na hrvatski znači „lopata“ dobro prekopala budućnost i donijela nam istinu na svjetlo sadašnjosti.

Facebook