Gaudeamus

Čitati upravo sada-dok ljeto krčka i mozak je na paši..uz obaveznu kockicu leda!

Kako popularna kultura stvara super junake ili što nas je sve učio i naučio James Bond

Izvori: Google, Hollywood i Fleming, FOTO: Ilustracija

A, vide naslova- kapitalca?!Personal best s bogate kompilacije „Ona se raspisala“. Uostalom, a zašto ne drugačije? Cijelo jedno malo poglavlje samo za sebe. O ničemu. I svemu. Kao Seinfeld. I opet popularna kultura?

I tko je vidio usred ljeta, zamarati se ili, ne daj Bože, slučajno dublje promišljati o umobolnim idejama, iščašenim svjetonazorima i opako pomaknutim ideologijama koje truju naš svemir? S druge strane, ovakvi mali, anonimni i nadobudni novinari, vrlo često „sezonu kiselih krastavaca“ vole koristiti ne bi li se raspisali o svemu i svačemu. Ali, što ću kada volim? I kad mi pisanje dođe prirodno kao disanje. Uz jednu napomenu- iako sam u kategoriji tih gore spomenutih, čak i kada pišem o ničemu, zaključak ne smije biti ništa. Osim toga, novinarsko skrivanje iza vremena spremanja zimnice i nije baš da ne pije vodu, jer, neke su teme kao stvorene za ljeto. Baš poput štiva za plažu.. I hajde, više Simke, kreni…

Niste li, dio probranih i sretnih koji , „zbog radi „viška para i viška vremena trenutno s vlastite kože „papaju sol“, možda bi od svega, na kratko, mogli i trebali pobjeći skrivajući se u dobroj filmskoj priči.A, od ove, sigurno nema bolje. Iz više razloga.

Priča je to o liku koji je puno više i od literarnog i od  filmskog  junaka. Apsolutni ljetni hedonizam, čisti simbol šika, elegancije, frajerskog stava, ali i neizostavni dio popularne kulture, koja uživa stvarajući, predstavljajući, ali i prodajući nam super junake. On je ikona  koja ne stari i ne blijedi, iako kontinuirano, evoluira i korača usporedo s vremenom. I dok sve prisutni i sve popularni Marvelovi junaci kroz novo doba dobivaju tek pokoju novu super tajnu, super moćnu sposobnost spašavanja svijeta, on to radi na drugačiji način. Provlačeći se i infiltrirajući u svako vrijeme. Elegantno, na finjaka, s toliko potrebnom dozom drskosti ( i da, znam da je otrcani kliše koji opasno ulazi i u prostor perpetuiranja rodnih stereotipa, ali ima nešto biološki zeznuto u nama ženama, pa volimo fine dečke koji znaju glumiti i loše, kao i one loše koji se prave fini.).

Lik je to koji već više od pola stoljeća, žele kopirati muškarci, ali i tip kakvog bi poželjela svaka žena. Jer, on ima sve .I, Izgled, i moć ,i lovu i utjecaj, i mozak genijalca i isklesano tijelo Davida. Biti on, čak i na trenutak, samo u filmskih, nabrijanih  90-ak minuta, bila je i ostala stvar prestiža, holivudskog glamura, ali i pitanje generalne popularnosti. Osim toga, gdje je on, tu su akcija, opasnost, tjelesna vrućina, opasnost i nevjerojatne žene , ali i pomno birana i stvarana glazba. Ona koja će, marketinški uspješno, formirati i glazbeni ukus novih generacija, novih potrošača i novih gledatelja.. Sve kao stvoreno za vrele ljetne noći. Osim toga, zahvaljujući njemu, pokazalo se kako je moguće kreirati i  prilično uspješnu fuziju dvije jednako važne umjetnosti-one literarne, dakle književnosti, i one sedme, dakle, filmske. Zahvaljujući njemu, svijet je razbio uobičajene stereotipe o hladnim i oku ne pretjerano ugodnim Englezima, zavirio u nepoznati svijet špijunaže, s dozom humora otvorio vrata hladnoratovskih godina, ali i prokomentirao  vječne podjele na krive-crvene i ispravne-plave, zlo s Istoka i poželjno sa zapada, pričajući nam, pri tom priču, koja, iako totalno filmska i nadrealno skupa, zapravo djeluje skroz stvarno, skroz za poželjeti. Jer, tko ne bi, za kralja ili domovinu, ljetovao po bezobrazno egzotičnim otocima, uživao u tijelima, ali i mozgu ljepotica s naslovnica, koje su, baš uvijek u istoj mjeri čarobno zanosne i čarobno intelektualne?

Klasičarke koje, za vlastiti gušt, sviraju čelo, čitaju antičke filozofe, slijede znanstveni put Marie Curie, ali se i, emotivne, kakve već jesu, hrabro izlažu svim opasnostima zbog ljubavi muškarca . ( i gdje im je, takvima pametnima, mozak? I zaslužuje li ih takve, tip koji živi na rubu, ljubeći i ostavljajući? Ipak, radi li to njegovim stilom, sve mu je oprošteno. Jer, tako se stvaraju super junaci.?! Ali i produbljuju rodni stereotipi…Čineći poželjnim i slavnim  tri sasvim prosječne , pomalo dosadne brojke. Dvije nule i jednu sedmicu Skrivene u liku i djelu Jamesa. Jamesa Bonda. Izmišljenog junaka, agenta u središtu akcije, emocija i humora, kombiniranih na jedinstven način, stvarajući autohtoni filmski žanr.

I tako već dugih 53 godine…Od čarobnog, tvrde tako žene svih uzrasta i generacija, Seana Conery u prvom Bondovom izdanju „ Dr.No“, do produkcijski i tehnološki spektakularne ( a kako, uostalom, drugačije, kad je naslov „Spectre“?)  završnice Daniela Craiga, više od pola stoljeća on je muškarac o kojem sanja svaka žena, ali i muškarac kakav bi svaki drugi muškarac bar na jedan dan želio biti. S razlogom ili ne, politički i rodno korektno ili ne, čini se, manje je bitno. Uostalom, popularna nam kultura voli prodavati super junake. A, mi smo, čini se, i dalje, jako željni baš takvih proizvoda. I tko nam je kriv? S druge strane, ljeto je zasigurno i opravdano dobar alibi i za koju minutu vrhunskog filmskog spektakla, čak i dvojbenih vrijednosti. Osim toga, malo je takvih literarnih priča koje zadržavaju svježinu i interes i nakon pola stoljeća.

 I možda su „mentalne diverzije“ u obliku filmskog eskapizma, u trenutku kada svemir opako prijeti da ode k Vragu, baš ono što nam treba? Sve dok smo istovremeno svjesni kako takvim bijegom od stvarnosti, zapravo nismo pobjegli nigdje, nego tek izgubili pokoju minutu dragocjenog vremena. S druge strane, možda su nam, upravo takve minute, sada potrebnije nego ikada. Dok ljeto krčka…I mozak je na paši.. Uz obaveznu kockicu leda.. Pa, hajmo se igrati Jamesa Bonda! Možda „svemir čuje nemir“? I, možda, samo možda,  nakon 90-ak filmskih, 007 minuta, svijet postane bolje i drugačije mjesto…Pod uvjetom da je „svijet dovoljan“. I da „sutra nikad ne umire“.?!