Gaudeamus

Pakrački Delfin ponovno „rastura“…ili Dobrodošli na 4. Međunarodni volonterski radni kampu

Uloga manjina i imigranata kao mostova i testa slobode za sve

Avangardna ekipa pakračkog „Delfina“,Centra za podršku i razvoj civilnog društva, nastavlja sa jedinstvenom misijom rušenja predrasuda i kreiranja boljeg, drugačijeg i demokratičnijeg svijeta, ali i vlastitog mikrokozmosa, dokazujući kako se prave stvari, itekako, mogu raditi i daleko od urbanih centara. Na redu je 4.Međunarodni volonterski radni kamp u Pakracu koji će, od 9. do 16.srpnja, pod zajedničkom temom „Strah od imigranata i manjina te kako ga prevladati“ okupiti mlade iz cijelog svijeta.

U suradnji s MIRAMIDOM, Centrom regionalne razmjene mirovnih iskustava iz Grožnjana, ali i zahvaljujući donacijama bivših volontera, Zapadna Slavonija i Pakrac, četvrtu će godinu za redom biti mjesto promicanja mira, izgradnje tolerancije, afirmacije volonterstva, ali i jačanja lokalne zajednice, mjesto susreta i spajanja, pozitive i dobre energije. Stoga, „ako imaš između 18 i 30 godina, smetaju te nasilje i diskriminacija, zanima nenasilje, aktivan stav prema sebi i drugima, ako ne voliš rat, a želi doprinijeti izgradnji stabilnog mira, voliš druženja i nova prijateljstva, u dobroj si fizičkoj i psihičkoj kondiciji,“ ovo je događaj za tebe“.

Izgrađen na ostavštini Volonterskog projekta Pakrac 1993-1997., pionirskog truda izgradnje mira u ex YU zemljama, kamp je, kroz godine, postao istinsko mjesto susreta, druženja, mjesto izgradnje mira, učenja za demokraciju, ali i kreiranja boljeg i tolerantnijeg svijeta. Osluškujući društveni trenutak, odgovarajući na izazove, ali i nudeći rješenja, organizatori kampa i ove će godine biti, itekako, aktualni, promišljajući o globalnom izazovu današnjice-imigrantskoj krizi, našoj nedovoljnoj spremnosti za njihov prihvat i uključivanje u život. Zašto imigrante doživljavamo kao prijetnju, kako razbiti predrasude te osvijestiti važnost tolerancije i međusobnog uvažavanja različitosti, afirmirajući, pri tom, kulturnu i etničku raznolikost kao bogatstvo-samo su neke od tema o kojima će promišljati sudionici kampa,  gosti iz zemlje i inozemstva, bivši volonteri, predstavnici organizacija civilnog društva,  Vijeća nacionalnih manjina, donositelji odluka na svim razinama, građani Pakraca i susjednih mjesta, ali i svi ostali zainteresirani za kulturu mira.

Mirovni procesi, obnova, bogatstvo nacionalnih manjina -sve su to teme, usko povezane s novijom poviješću  Pakraca, ali teme o kojima su, prethodnih godina, iz različitih perspektiva, raspravljali brojni sudionici Kampa, njih čak nekoliko stotina, koji su, isključivo volonterski, radili na obnovi i socijalizaciji ratom uništenog Pakraca i Lipika, ali i prije svega, na uspostavi povjerenja i prekinutih međunacionalnih odnosa. Upravo su to iskustva koja bi Hrvatskoj mogla biti dragocjena u skorašnjem prihvatu imigranata. Uz goste iz Njemačke, Mozambika, SAD-a, ali i iz Hrvatske i brojnih drugih susjednih zemalja, cilj i želja organizatora kampa je probleme s kojima se suočava Hrvatska, ali i ostatak svijeta,  doživjeti   konstruktivno, ljudski i solidarno. Slučajno, ali itekako i simbolično, ovogodišnji Volonterski kamp, ali i grad domaćin, i danas prepun vidljivih ratnih ožiljaka, nekada podijeljen grad, danas mjesto susreta i ponovnih spajanja,  sjetit će se i početaka mirovnih procesa kroz organizirane građane u Antiratnoj kampanji Hrvatske,  koja ove godine obilježava 25-tu godišnjicu osnivanja.

Upravo na tu temu, u okviru sedmodnevnog kampa, 14.srpnja bit će organizirana i cjelodnevna  konferencija, s uglednim gostima,, relevantnim stručnjacima i predavačima, poput  profesora Viktora Koske, Emine Bužinkić iz Inicijative Dobrodošli, Jessice Lunce, s univerziteta iz Dallasa, Dejana Jovića, profesora zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, novinara Autografa-Drage Pilsela, te aktivista i aktivistica Antiratne kampanje, koji će progovoriti o važnosti očuvanja prostora za različitost i nenasilje, raznolikosti identiteta u zajednici, ulozi manjina i imigranata kao mostova i ispita slobode za sve, prisjećajući se godina rata, učeći  iz povijesti i tadašnjeg projekta društvene obnove, primjenjujući iskustva prošlosti pri izgradnji drugačije i bolje budućnosti. Jer…alternativa je uvijek i svemu moguća…

Facebook