Gaudeamus

Simboli – Pentagram i šestar

U „prirodi“ svaki simbol ima određeno značenje bilo to neko novootktiveno značenje ili ono što simbol nosi kroz povijest.

Proučavajući pentagram kao simbol, pronašla sam nekoliko značenja koja objašnjavaju njegovo korištenje kroz društva. Viđen je u mnogim situacijama i kao prikaz nečeg zlog, ali i kao prikaz čuvara.

Simbol pentagrama javlja se u dva oblika, kao peterokut i kao zvijezda s pet krakova, odnosno, deset kutova. Najjednostavniji oblik zvijezde koja se može nacrtati iz jednog poteza. Ono što tih pet krakova i općenito broja pet u simbolu pentagrama predstavlja jest jedna vrsta „savršenstva“ i skladnosti u svom neparnom broju.

Dakle, spoj brojeva dva i tri jesu spoj, muških kao broja tri i ženskih kao broja dva, principa. Prema tome, pretpostavila bih da pod savršenstvo ide njegova androgenost. Određena društva imaju svoj znak raspoznavanja, stoga i pentagram služi kao simbol određenih društava kao takav znak. Pentagram također predstavlja brak i sreću, a ponekad se smatrao i kao simbol savršene ideje. Viđen je i kao simbol za vračanje i stjecanje moći, upotrebljavali su ga čarobnjaci stoga je bilo nekoliko „vrsta“ pentagrama, primjetice, pentagram ljubavi, uroka i sl. Dolazimo sada i do onog značenja pentagrama koji predstavlja nevjerojatnu „moć“. Ako je pentagram u obliku peterokrake zvijezde, tada je masoni nazivaju Plamenom zvijezdom. Masonima je pentagramovo značenje zapravo uzdizanje duše do nekih nedokučivih stvari. Egipćani u pentagramu vide stvaratelja godišnjih doba, te kretanje. Često je pogrešno tumačen, ali svaki simbol će u svakom čovjeku izazvati drugačiju reakciju, ovisno koliko poznaje ili ne poznaje simbol, odnosno, jesmo li se već susretali s njim prije i u kojim okolnostima i u kojem kontekstu je to bilo.

Šestar u svakodnevnom životu susrećemo kao geometrijsko pomagalo te nam kao takav predmet ne budi gotovo nikave osjećaje ili simboliku vezanu za njega.

Tek će nekima možda pasti na pamet savršenost kruga koji načinite šestarom ili legisti koji tvrde da je savršentvo četverokuta i kruga u kutomjeru i šestaru. Coomaraswamy i Guenon uspoređuju šestar s mjerem i određivanjem granica neba i zemlje, ali ne zaboravimo i na ulogu Velikog Graditelja Svemira, masonskog vođu. Ipak ćemo najčešće šestar kao simbol pripisivati masonima i masonstvu, slobodnim graditeljima. U ikonografiji koju možemo nazvati trdicionalna, šestar je simbol pravde, umjerenosti i instrument mjerenja te je postao je simbol geometrije, athitekture, geografije i astronomije. Proučavajući šestar uočila sam da ga se većinom spominje u kontekstu sa kutomjerom na primjer, u Kini i na zapadu šestar i kutomjer upućuju na nebo i zemlju. Zatim, na Zapadu se šestar i kutomjer dijele na dvije polovice, mušku i žensku polovicu. Još jednostavnije objašnjenje skladnosti kutomjera i šestara jest da pokazuju običaje i poredak, koplementarni sklad neba i zemlje, odnosno njihovih utjecaja. Ako uzmemo u obzir oblik koji tvori trag šestara, kruga, tada ga možemo povezati s vremenom dok kutomjer povezujemo s prostorom. Stoga opet vidimo da su ta dva simbola u simbiozi. Ne zaboravimo na kraju šestar povezati s masonima jer znamo da se šestar pojavljuje kao simbol na građevinama, u knjigama, te se takva djela lako prepoznaju kao djela masona. Navodno, otvorenost šestara u masonstvu pokazuje odnosno simbolizira mogućnosti i stupnjeve spoznaje. Ako šestar rastvorimo na 45° stupnjeva ono će odgovarati osmini, ako ga otvorimo na 60° to će biti šestina. No, rastvorimo li šestar na 90°, u masonstvu je granica, te se ta granica ne smije prekoračiti, tako kažu masoni.

Facebook