4.Smotra folklora nacionalnih manjina Zapadne Slavonije (foto)

Tolerancija i multietničnost kao brend, ali i dokaz da je suživot moguć.

10-ak različitih nacionalnih manjina, mještani 136 župa s područja nekadašnje nam zajedničke države, uz većinsko hrvatsko stanovništvo, čine danas, iznimno, zanimljivu, nacionalno posebno živopisnu sliku Okučana.

I koliko god se činilo kako je lokalno općinsko čelništvo tu i takvu situaciju, deklarativno, ali i iznimo mudro, iskoristilo u vlastitu korist, stvarajući od, Europi toliko dragih termina poput tolerancije i multietničnosti, pomno osmišljen brend, činjenica je nešto drugo.

Okučani i Okučanci su, 20-ak godina poslije, u trenutku dok su ratni ožiljci još, itekako, vidljivi i prisutni, a sve snažnija ekstremizacija društva nikome ni malo ne ide na ruku, dokazali kako je suživot moguć, ali i napravili ogroman civilizacijski iskorak, ugošćujući i pozdravljajući u mjesnom Društvenom domu, između ostalih i predsjednika Srpskog demokratskog foruma, Veljka Džakulu. Dajući multietničnosti i uvažavanju različitosti istinski legitimitet, Okučani su i Okučanci još jednom potvrdili kako su različitosti naše najveće bogatstvo, ali i kako samo prihvaćanjem  i poštivanjem drugih ( uvjetno rečeno i drugačijih), možemo na pravi način voljeti svoje. Dokazala je to i tradicionalna četvrta po redu Smotra folklora pripadnika nacionalnih manjina Zapadne Slavonije u organizaciji Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“, pododbor Okučani koja je ugostila slavonske Mađare, Ukrajince, Slovake, Čehe, Srbe, Talijane, ali i goste iz Rijeke i susjedne Bosne i Hercegovine.

Uz već spomenutog Veljka Džakulu, podršku manifestaciji,kao i afirmaciji istinskih vrijednosti građanskog društva, pružili su i Živorad Simić, generalni konzul Republike Srbije u Hrvatskoj, te Miroslav Grozdanić zamjenik župana Požeško slavonskog.

Okučanci su i ovom manifestacijom još jednom potvrdili kako je „multietničnost njihova „osobna iskaznica“, ali i kako narod koji ne cijeni tuđe, ne može na pravi način cijeniti niti svoje, vlastito, „, kako je, slikovito, u pozdravnom govoru, istaknuo čelni čovjek općine, načelnik Aca Vidaković. Smotra folklornih skupina nacionalnih manjina s područja Zapadne Slavonije  još je jednom potvrdila snagu i značaj kulturnog naslijeđa kao istinske esencije nacionalnog identiteta. Jer čuvajući tradiciju zavičaja, daleko od zavičaja, moguće je sačuvati i stvaralačku snagu narodnog duha, njegov kulturni i društveni život, ali i zadržati prekinute veze s matičnom zemljom, istovremeno čineći bogatijom i otvorenijom  i svoju novu, slobodnom voljom izabranu domovinu.

16 11 2015 NGB 004

16 11 2015 NGB 005

16 11 2015 NGB 006

16 11 2015 NGB 007

16 11 2015 NGB 008

16 11 2015 NGB 009

16 11 2015 NGB 010