ZAVRŠNE PRIPREME

Izbor najuzornije seoske žene Brodsko posavske županije

lag

Ove je godine za najuzorniju hrvatsku seosku ženu u Brodsko-posavskoj županiji prijavljeno osam kandidatkinja. Tko će ponijeti laskavu titulu znat će se 6. rujna na izboru u Sikirevcima. Kažu kako su selo i žena dvije, možda, najvažnije odrednice vrijednosti nacionalnog nam mentaliteta, duboko ukorijenjene u dušu i u tijelo.Jer, žena i majka,oduvijek je, u ovim krajevima bila  ona koja je na svojim plećima nosila tri „ćoška“ kuće, dok je selo hrvatsko, temelj našeg blagostanja i pokretačka gospodarska karika.Želeći osvijestiti izvorne nacionalne vrijednosti, ali i sačuvati sve ono što hrvatsko selo jest, posljednjih se 15-ak godina brine ekipa jedinstvenog projekta „Izbor najuzornije hrvatske seoske žene“. Projekt je to čiji je krajnji cilj promocija vrijednosti i značaja žene na seoskim gospodarstvima, ali i podizanje kvalitete života u ruralnim prostorima. Osim toga, kroz godine se potvrdilo kako je upravo ovaj jedinstveni izbor sjajan način čuvanja obitelji kao nukleusa života, ali i kulturne baštine hrvatskog sela. Da bi uopće mogle sudjelovati u ovom zahtjevnom izboru, kandidatkinje moraju zadovoljiti visoke kriterije. Jer, predstavljajući sebe seoska žena mora dostojno predstaviti i kraj iz kojega dolazi, ali i sve ono čime se bavi kako bi doprinijela njegovom napretku.

Priprema za izbor znači posjećivanje kandidatkinja na njihovim seoskim imanjima, procjenjivanje njihovog rada na selu, te ocjenjivanje aktivnosti kojima se bave- uzgoj poljoprivrednih proizvoda, povrtlarstvo, voćarstvo, briga oko stoke, humanitarni rad, ali i djelovanje u kulturno umjetničkim društvima. Takvu uspješnu, uzornu ženu, 2010.godine imala je i Brodsko posavska županija u Ivanki Grgić, mještanki Brđana, koja je u selo s ponosom, donijela ovu prestižnu titiulu. Tko će biti ovogodišnja najuzornija seoska žena, znat ćemo uskoro. Glavnom organizatoru natjecanja, Brodsko posavskoj županiji i ove godine vrijedno pomažu općine, Lokalne akcijske grupe te  Savjetodavno poljoprivredna služba. Predsjednica ocjenjivačkog suda je Marija Gačić, magistra etnologije i kulturne antropologije, stručnjakinja svjesna značaja ovakvog izbora. Ocjenjivanje će i ove godine, biti posebno zahtjevna priča. Jer,ocjenjivat će se sve, i to u više kategorija.Opći status žene, njene posebnosti, uređenost kućanstva i poljoprivrdnog gospodarstva, njena gostoljubivost, ali i način i stil obiteljskog života. Završno ocjenjivanje uključuje predstavljanje osobnog štanda i razgovor s članovima žirija.

Osim što na najbolji način afirmira istinske ljudske vrijednosti, ali i vrijednosti i ljepotu života na selu, ovakav izbor pomaže i čitavoj lokalnoj zajednici, smatra Željko Burazović, županijski pročelnik za poljoprivredu, jer, zbog manifestacije se dodatno angažiraju svi- čelni ljudi općina, prdsjednici LAG-ova, udruge i KUD-ovi, pomažući u predlaganju kandidatkinja koje titulu najviše zaslužuju. Ove godine je za najuzorniju seosku ženu Brodsko posavske županije prijavljeno njih osam, što je respektabilna brojka, uzmemo li u obzir iznimno tešku gospodarsku situaciju, ali i stanje u poljoprivredi koja je dovedena na rub opstanka.Prije nego li 6.rujna na velikoj završnici u doznamo tko je naša nova najuzornija seoska žena, podsjetimo kako je aktualna vlasnica titule Kata Nikoli iz Sikirevaca, mjesta koje će biti ponosni domaćin ovogodišnjeg Izbora najuzornije seoske žene Brodsko posavske županije.

FOTO: Lag Zapadna Slavonija