8.regata SISAK-DOLINA u srijedu, 5.kolovoza stiže na cilj

Jedinstveni projekt članova Braniteljsko-ekološke udruge „Prijatelji rijeke Save“

DOLINA - Prijatelji rijeke Save 2014.

Članovi Braniteljsko-ekološke udruge "Prijatelji rijeke Save" i ove će godine , osmi puta za redom, na jedinstven način proslaviti Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, ali i spojiti tradiciju, dostojanstveno sjećanje na slavne godine Domovinskog rata, revitalizirati značaj rijeke Save, te, dugoročno,stvoriti mogućnost za pokretanje jedinstvenog rječnog turizma.

Riječ je o regati SISAK- DOLINA i memorijalu Slavko Pavlović, koja će i ove godine, osmi puta za redom, sudionike povesti na riječni put dug oko 230 kilometara. Bit će to prilika da se članovi udruge, na sasvim poseban način, polažući vijence duž rijeke Save na pet točaka -Trebežu, Jasenovcu, Staroj Gradiški, Mačkovcu i Savskom Boku, prisjete značaja Domovinskog rata i poginulih branitelja, ali i ožive značaj rijeke Save. Sudionici regate, njih 18 s osam plovila, uglavnom ručne izrade, na put su krenuli u ponedjeljak, 1.kolovoza, a na cilj, u Dolinu, planiraju stići u srijedu, na Dan Domovinske zahvalnosti, oko 14 sati. Upravo će se mještani Doline, uz logističku podršku načelnika Općine Vrbje Igora Jurišića, i ove godine pobirnuti za dostojanstven doček regate. Bit će to još jedan pokušaj čuvanja vrijednosti Domovinskog rata i novije nacionalne povijesti koju treba prenijeti na mlade. Osim toga, cilj sudionika regate i članova Udruge je zainteresirati mlade za rijeku Savu. Ova regata , kažu prjatelji rijeke, nije samo za hrvatske branitelje .Dugoročan plan organizatora je kroz ovu manifstaciju Savu učiniti točkom spajanja, a ne razdvajanja, približiti njene dvije obale i ljude koji na njima žive , jer, u konačnici, svi koji žive uz Savu sjede u istom brodu. Kao i ranijih godina, regata je sastavni dio obilježavanja Dana općine Vrbje, 16. kolovoza, koja je i glavni pokrovitelj regate.Čuvajući sjećanje na noviju nacionalnu povijest, ali i oživljavajući značaj rijeke Save, ova jedinstvena manifestacija i ove će godine,sigurni smo, na najljepši način, spojiti tradiciju, dostojanstveno sjećanje na slavne godine Domovinskog rata, revitalizirati značaj rijeke Save, ali i stvoriti dugoročne mogućnosti za pokretanje jedinstvenog rječnog turizma u ovom dijelu Slavonije i Posavine. 

- Ova regata nije samo za hrvatske branitelje već za sve mlade koji se sve više uključuju u rad Udruge i u samu regatu. Želimo da kroz ove postaje saznaju što više o Domovnskom ratu, da nauče cijeniti ono što imamo i da to jednog dana i brane, ako zatreba. Cilj je također i da Sava ne bude granica razdvajanja Posavine već točka spajanja kroz međudržavnu suradnju i zajedničke projekte na očuvanju Save. U konačnici, svi koji žive uz Savu sjede u istom brodu,  kažu predsjednik i tajnik udruge Božidar Stojić i Stjepan Pintarić

Kao i prošlih godina, regata je sastavni dio obilježavanja Dana općine Vrbje, 16. kolovoza, koja je i glavni pokrovitelj regate.

U 15 sati iz matične luke u Dolini krenula je 6. regata duga 320 kilometara, Dolina - Sisak - Dolina. Udruga Prijatelji rijeke Save - organizator regate - očekuje polazak oko 10-ak brodica. Povratak u Dolinu predviđen je 5. kolovoza na dan Domovinske zahvalnosti i Dan pobjede, također oko 15 sati.