VELIČANSTVEN DOČEK U SLAVONSKOM BRODU (Foto)

Brođani dočekali Antuna Novakovića (18), viceprvaka svijeta u kajaku

SLAVONSKI BROD – Gotovo dvije tisuće Brođana okupilo se u ponedjeljak navečer na središnjem gradskom trgu gdje su organizirali veličanstven doček za svog mladog sugrađanina Antuna Novakovića, juniorskog viceprvaka svijeta u kajaku jednosjedu na 1000 metara. Podsjetimo, Antun je srebrnu medalju osvojio prošle subote u finalnoj utrci svjetskog prvenstva u Portugalu te na taj način svoj grad i hrvatski kajak urezao u povijest svjetskog sporta. "Presretan sam, ostvaruje mi se sve ono što sam sanjao kao dijete na Savi, otkako  sam odrastao na Savi, od 10. godine treniram za ovo glavno natjecanje. Pogodili smo  formu, dao sam stvarno svoj maksimum, presretan sam što sam se vratio s medaljom, jer ovo nitko u Hrvatskoj nije napravio za ovaj mali sport. Nadam se da će ovo podići sport na višu razinu, da će se mladi ugledati na moj rezultat i ostvarivati slične rezultate u budućnosti", rekao je Antun brodskim novinarima koji su ga prvi dočekali po njegovu dolasku u Slavonski Brod.

„U ovaj hotel vraćam se s medaljom!“

"Kada sam se probudio i pogledao kroz prozor rekao sam: u ovaj hotel se vraćam s medaljom. Samo nisam znao kojeg sjaja. Do zadnjih 200 metara mislili smo da će biti zlato, ali Mađar se na kraju pokazao jačim, pobijedio je, no bez obzira na boju medalje presretan sam i ovo je za mene san snova. Moja taktika je bila da idem jako od samog početka, kao što sam išao u kvalifikacijskim utrkama i polufinalu i već po vremenima smo mogli vidjeti da će biti borba za medalju. Planirao sam se udaljiti od njega, međutim on se stalno tu držao, radio pritisak, ruke su mi se pokočile i gledao sam samo da dođem do cilja i ne ispadnem. I on je uspio prijeći, uzeti prvo mjesto, a meni je ostalo srebro", komentirao je Antun na upit novinara.

 

Novi izazov: svjetsko seniorsko prvenstvo u Milanu

Nema odmora za njega, za tri tjedna slijedi nastup u Milanu na Svjetskom seniorskom prvenstvu. „Tu su ipak jači momci u pitanju, bolji i iskusniji. S njima ću se suočiti i naravno ciljat ću svoj najbolji rezultat. Prvih osam mjesta vodi na Olimpijske igre u Rio de Janeiro. Teško je, ali mogu obećati da ću dati sve najbolje od sebe i pokušati to ostvariti", optimističan je Antun pred nastup u Milanu.  

Spektakularan doček na Korzu

Iako je i naslućivalo, nikako nije mogao predvidjeti ono što mu je pripremljeno nakon što je sletio na Pleso u Zagreb i potom došao u svoj rodni grad. Nakon što su ga prijatelji iz kluba doveli na Korzo i skinuli mu povez s očiju uslijedio je spektakl: zasvirali su mu tamburaši, zapljeskao mu je cijeli grad, skandirali su mu 'Tunjo, Tunjo', njegovi prijatelji iz KKK Olimpik i Marsonija, profesori i kolege iz Gimnazije koju Antun pohađa, svi su mu došli nakloniti se i čestitati mu na ovom velikom rezultatu kojim se svi ponose. U ime Grada čestitala mu je i svaku daljnju potporu obećala zamjenica gradonačelnika Tea Tomas. „Ovo je za mene prelijepo, ponosan sam jer sam građanin ovako prelijepog grada. Zahvaljujem svima što ste došli i podržavate me cijelo vrijeme. Kada sam gledao snimke svih navijača dok sam veslao, suze su mi krenule, nisam mogao vjerovati koliku podršku imam od svog Broda i svojih Brođana. Ljudi, najbolji ste“  bile su prve Antunove riječi po dolasku na pozornicu na Korzu.

 

Veliki rezultat za mali sport

„Puno ljudi je znalo za ovo, malo je i on naslućivao, ali nije znao da će biti ovako veličanstveno. Zajedno treniramo svaki dan, inače smo Filip Tomas i ja sparirali na treninzima i znamo kroz što je sve prolazio. Iz ovakvih teških uvjeta treba stvarno imati puno volje i želje, stoga mu od srca čestitam. Presretan sam. Ova dječica koja svaki dan s nama treniraju uživaju, on im je uzor i nadam se da će i oni biti kao i on. Ovo je već treći dan od kada je utrka prošla i još smo pod dojmovima i ovo je nešto o čemu će se još dugo pričati, doček za jednog kajakaša koji nije iz popularnog sporta. Samo je Venio Losert ovdje imao doček, a on je iz kluba koji nije iz Slavonskog Broda, dok je ovo za povijest jer je direktno iz gradskog kluba postignut veliki rezultat", kaže Marko Lipovac iz Kajak-kanu kluba "Olimpik".

„Srebro iz Portugala osvojio sam na Savi“!

Antun Novaković rođen je 26. svibnja 1997. Odličan je učenik brodske Gimnazije. Kajakom se počeo baviti 2007., kad je napunio deset godina. Svakodnevni treninzi i veslanje na Savi u Slavonskom Brodu, iznimno zahtjevne fizičke pripreme u nemogućim uvjetima u kontejnerima – rezultat je svih njegovih sjajnih uspjeha koji su uslijedili. I, kako reče, „ni ovu medalju srebrnog svjetskog sjaja nije osvojio u Portugalu, nego upravo na Savi!“ Prvo "njegovo" prvenstvo bilo je na regati u Sisku gdje je osvojio 2. mjesto, kako su rezultati dolazili sami od sebe, tako je došao i poziv u reprezentaciju za mlađe dobne kategorije gdje ostvaruje odlične rezultate na međunarodnim regatama u Italiji, Mađarskoj i Slovačkoj. U 2013. godini postao je peterostruki prvak Hrvatske u kategoriji mlađih juniora i juniora, na Europskom prvenstvu za juniore u Poljskoj zajedno s partnerom Jakovom Radoševićem osvaja odlično 9. mjesto u A-finalu dvosjeda na 1000 m. Također na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Kanadi osvajaju sveukupno 13. mjesto na 1000 metara, te 15. mjesto na 500 metara u svijetu. U rujnu 2013. na Olimpijskim nadama u Češkoj osvaja naslov dvostrukog svjetskog prvaka u kategoriji do 16 godina u disciplini jednosjeda na 1000 i na 500 metara.

Rekordi vrijedni divljenja

U ovoj 2014/2015. sezoni Antun je nastupio na nizu velikih natjecanja gdje je obarao mnoge rekorde. Nastupio je na Europskom seniorskom prvenstvu u Češkoj Republici iako je junior i već tada zadivio mnoge! Finale mu je izmaknulo za samo 0,04 sekunde što je bio sam fotofinish, a na kraju je zauzeo odlično 12. mjesto među seniorima. Prvi je Brođanin koji je nastupio na prvim povijesnim Europskim olimpijskim igrama ove godine u Azerbajdžanu (Bakuu) gdje je bio sedmi u polufinalu na 1000 metara! Puno uspjeha želimo Antunu i u Milanu i na drugim državnim, europskim i svjetskim sportskim natjecanjima, na ponos i diku svom Slavonskom Brodu i cijeloj Hrvatskoj.

02

03

04

06

07

08

09UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner