Ljepota plesa i pokreta - Plesni kup „Požega 2015“ (foto)

Jedna od najvećih svjetskih i domaćih plesnih pedagoginja, vlasnica  i osnivačica plesnog studija; Marina Mihelčić, „krivac“ je za plesni kup „Požega 2015“ koji je ovaj vikend u Požegi okupio male i velike najuspješnije plesače regije.

Riječ je o svojevrsnoj završnoj godišnjoj promociji, ali i jedinstvenoj prilici kojom plesači iz manjih sredina na pravi način, pred vrhunskim sucima mogu pokazati sve ono na čemu su vrijedno radili prethodnih mjeseci.Uz promociju vještine koja na najbolji način spaja umjetnost i sport, upravo je to cilj ovakvih okupljanja, kaže Marina Mihelčić, iznimno zadovoljna odazivom i tijekom natjecanja. 

Zbog sve većeg interesa za plesom i većeg broja sudionika, natjecanje je ove godine, po prvi puta orgnizirano u dva dana.U petak, 19.lipnja, priliku za promociju dobili su oni stariji, dok je subota rezervirana za one najmlađe i najslađe-dvoipolgodišnje plesače i plesačice. Upravo su oni najbolji primjer pedagoške i sportske opravdanosti odabira plesa kao discipline. Jer, njima, kaže Marina Mihelčić, „nije važno plešu li pred svojim mamama ili sucima.Važno je jedino da u tome iskreno uživaju, stječu samopouzdanje, razvijaju sigurnost, ali i ozbiljno rade na loko-motornim sposobnostima“.Iako se čini kako ples postaje sve relevantnija i prisutnija disciplina, stvari idu gotovo „puževim korakom“, posebno na razini Hrvatske, iako nije značajno drugačije ni u ostatku svijeta. Stručnjaci kažu kako su se samo sportski plesovi u koje ulaze latino američki i standardni plesovi, nekako uspjeli nametnuti  publici i dokazati kroz sjajno organizirane sustave natjecanja, dok su svi ostali plesovi, poput ovih koje ćemo predstaviti publici u Požegi, ostali, uglavnom, na razini kazališta i kazališno-plesnih predstava.Istovremeno, natjecanja su u svijetu, ipak, donekle kvalittenije organizirana i prisutna, nego li je to u Hrvatskoj. Kod nas, upoznaje Marina Mihelčić, posebno uspješno radi Show dance savez Hrvatske, kao glavni i najuspješniji, te kroz brojna natjecanja koja se održavaju u Poreču, uspješno promovira sve ono što tijekom godine, kvalitetno rade brojni mali plesni studiji.Na žalost, iako smo se i mi „lokalci“upravo na natjecanjima u Poreču redovno potvrđivali kao iznimno kvalitetni, zbog nedovoljne promocije i medijskog interesa, takvi rezultati, uglavnom prolaze nezapaženo.

 
 

Upravo zbog toga, dakle, što bolje vidljivosti plesa i kvalitetnog rada vrhunskih koreografa i trenera, ovakva su natjecanja posebno značajna i medalje tu, padaju u drugi plan. Jer, upravo je ovakav kup možda i jedina prilika plesačima iz manjih sredina da pred velikim auditorijem pokažu svoju kvalitetu i vrijednost.S druge strane, struku posebno veseli i činjenica kako je, upravo u malim sredinama, poput recimo Nove Gradiške, Pakraca, Lipika, Pleternice, sve više djevojči zaintersiranih za ples, ali i sve više kvalitetnih malih plesnih studija.Kako su financije zajednički problem i plesača iz velikih i onih iz manjih sredina, ovakva su natjecanja i plesna druženja idealna prilika da se okupimo, razmijenimo iskustva i vidimo u kom smjeru trebamo raditi, kaže organizatorica Plesnog kupa  Marina Mihelčić. 

 
 

 S tim se posebno slaže Marijana Verčej Živanović, trenerica Plesne sekcije „Cvjetići glazbe“ iz Pleternice i plesnog studija „Dolce“ koji okuplja male plesače s područja Pakraca i Lipika.Iako ih  je trenutno 60-ak, i na ovom je području izražen trend zajednički svim malim sredinama-ples je oblik umjetnosti i sporta koji je iznimno teško predstaviti i približiti u ruralnim područjima, uglavnom orijentiranim ka tradiciji i aktivnostima kroz lokalna kulturno umjetnička društva. „Na sreću, i tu se, kaže trenerica Živanović, polako, zahvaljujući osobnom angažmanu i entuzijazmu, stvari, na sreću, pozitivno mijenjaju.

Zbog nedostatka financijskih sredstava ovakva su natjecanja, relativno blizu,  idealna prilika za izgradnju samopouzdanja, ali i prilika da pravoj gradskoj publici pokažemo što smo sve naučili.Ovdje naš posao trenera, zapravo staje, jer, sada je sve na njima. Mi smo, uz roditelje koji se u čitavoj priči najviše žrtvuju, tu kao podrška, utjeha i osobe koje će im pružiti pozitivan vjetar u leđa, ali i pokazati koliko je ples kao disciplina koristan i zabavan.“ Natjecanja poput ovog u Požegi koji je okupio plesnu kremu regije, sjajan su način za promociju plesa kao discipline prema kojoj još, uvijek, vlada i dosta predrasuda, posebno majki djevojčica koje bi željele postati plesačice. Tu na scenu stupa, uz onu trenersko-sportsku, i pedagoška strana voditelja. Jer, treba znati kakav je nastup, ali i kakav scenski izgled primjeren djevojčicma od dvije, pet ili 13 godina, ističe Marijana Verčej Živanović, vodeći, prije svega, računa o uzrastu svojih malih plesačica, primjerenom izgledu kostima i količini šminke s kojom se predstavljaju sucima. Zbog toga, poruka majkama, koje možda nisu sigurne trebaju li ili ne dozvoliti svojim malim princezama bavljenje plesom. Riječ je o disciplini koja će ih naučiti gracioznosti, razviti motoriku, ali i mentalno i prishički osnažiti, disciplini kroz koju će ih voditi sjajne trenerice i iznimne pedagoginje.

 
 

Da je tome tako, pokazalo je i ovogodišnje plesno natjecanje u Požegi. Posljednji dan kupa, nedjelja, rezerviran je za natjecatelje u sve popularnijim mažoret plesovima i twirlingu.

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner