DAN OPĆINE REŠETARI (foto)

resetari dan opcine mala

Svečanim završetkom radova na prvoj dionici Južne obilaznice Nova Gradiška, u dužini od 2,4 kilometara, investicije vrijedne gotovo 19 milijuna kuna, u nazočnosti ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine i Tomislava Dragovana, predstavnika investitora, Hrvatskih cesta, počelo je službeno obilježavanje Dana Općine Rešetari.

„Nova cestovna dionica s dva rotora, jednim na državnoj cesti D 51 i drugim na županijskoj cesti, značajan je gospdarsko-prometno-infrastrukturni iskorak od kojega će, dugoročno, profitirati novogradiška, a potom i Industrijska zona Općine Rešetari“, istaknuo je „domaći“ ministar, Tihomir Jakovina, podsjetivši kako je ravnomjeran razvoj svih dijelova Hrvatske, jedan od gospodarskih prioriteta Vlade

12 06 2015 027

Iako je pitanje teritorijalnog preustroja i smanjenja broja jedinica lokalne samouprave, posao koji ćemo, uz eksperetne studije i dugogodišnju pripremu, kad tad, morati odraditi, općina Rešetari, istaknuo je ministar Jakovina, jedna je od onih općina koje, definitivno, opravdavaju svoje postojanje i koje su, zahvaljajući promišljenom ulaganju i nizu kvalitetno realiziranih projekata, u protekle 22 godine, učinile iznimno puno na razvoju lokalne sredine i podizanju standarda građana. Na sve do sada učinjeno, s pravom je ponosan čelni čovjek Rešetara, načelnik Zlatko Aga, koji je s realiziranim u protekloj godini, ali i planovima za budućnost upoznao na svečanoj sjednici Općinskog vijeća.

12 06 2015 108

Uz upravo otvorenu završenu prvu dionicu Južne obilaznice, u tijeku je još jedan iznimno značajan projekt iz područja prometne infrastrukture. Riječ je o državnoj cesti D 51 od križanja u Rešetarima do dionice naselja Baćindol, projektu koji je u fazi projektiranja i koji bi, iduće godine trebao ući u proračun Hrvatskih cesta, te ponuditi dva dodata kružna toka. Nakon što su dugi niz godina najveći investitor općine bile Hrvatske vode, u zadnje su vrijeme to , upravo Hrvatske ceste. Jedan od kapitalnih projekata koji Općina očekuje, svakako je izgradnja aglomeracije, sustava vodoodvodnje, te kondicioniranja pitke vode na akumulaciji Bačica, te zajednički projekt pročistača, u koji je općina Rešetari uključena zajedno s Općinom Cernik i Gradom Nova Gradiška. Kroz brojne projekte u novogradiški bi kraj, u narednom periodu trebalo biti uloženo više od 170 milijuna kuna, od čega se 50 milijuna kuna odnosi na izravna ulaganja u područje Općine Rešetari. Zahvaljujući sredstvima EU fondova i sufinanciranju Fonda za zaštitu okoliša do kraja mjeseca lipnja trebao bi biti raspisan natječaj za javnu nabavu u projektu sanacije općinskog deponija, projekta vrijednog gotovo 20 milijuna kuna koji bi trebalo završiti do rujna mjeseca 2016.godine. Ovih su dana privedeni kraju radovi na adaptaciji zgrade općine, a uskoro bi, ukoliko sve bude išlo po planu, i Osnovna škola „Vladmira Nazora“ u Adžamovcima trebala dobiti i suvremenu školsko-sportsku dvoranu.

Brojne uspjehe i uspješno realizirane projekte, uz ministra Jakovinu, predstavnika Ministarstva prometa, pomorstva, infrastrukture i Hrvatskih cesta, Tomislava Dragovana, zamjenika župana, Davora Vlaovića, te Milana Matešu, direktora Vodnogospodarskog odjela za srednju i donju Savu, pozdravili su i brojni gosti svečanosti, dugogodišnji prijatelji Općine Rešetari, načelnik istarske općine Kanfanar, Sandro Jurman, načelnik prijateljske općine Ilinden, Makedonija, Žika Stojanovski, Alin Moteka,predstavnik načelnika rumnjskog grada Lupaka u kojemu živi značajan broj pripadnika hrvatske nacionalne manjine,  rumunjskih Hrvata iz grada Lupaka. Zahvaljujući iznimno bogatom djelovanju na području kulturnog amaterizma kojim pronose ime Rešetara diljem Hrvatske, ali i svijeta, svečanosti Dana Općine, na poziv prijatelja, članova mjesnog Književno likovnog društva, u Rešetare su stigli i predstavnici Ministarstva kulture, prijatelji po stihu i kistu iz svih dijelova Hrvatske-Đuro Vidmarović,predsjednik nacionalnog Vijeća za kulturu, Marin Knezović,ravnatelj Hrvatske Matice iseljenika, te Dijana Mašala Perković, savjetnica Matice iseljenika. Svečana sjednica Općinskog vijeća bila je i prigoda da čelni čovjek Općine najvišim općinskim priznanjima nagradi i najzaslužnije mještane Rešetara.