Svečano obilježen Dan županije (foto)

Dan Županije Brodsko Posavske 2015.

22 godine od konstituiranja prve Županijske skupštine Brodsko posavske

U nazočnosti podpredsjednika Hrvatskog Sabora, Tomislava Čuljka, župana Dubrovačko-neretvanske, Virovitičko-podravske, Vukovarsko srijemske, te Požeško slavonske županije , gradonačelnika grada Slavonskog Broda,gradonačelnice Pleternice, zamjenika gradonačelnika grada Nove Gradiške, Darija Bana i grada Požege,Darka Puljašića, te predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza i člana Izvršnog odbora Uefe, Davora Šukera, u domaćinstvu Pere Ćosića, predsjednika Županijske skupštine i čelnog čovjeka županije Danijela Marušića, Brodsko posavska županija je obilježila svoj dan i 22.godišnjicu konstituiranja Županijske skupštine

Iako smo jedna od najljepših i potencijalima najbogatijih županija, i danas, 22.godine nakon rata, rane su još uvijek svježe, a gospodarski napredak  nas zaobilazi. Visoka stopa nezaposlenosti, jedan od najnižih nacionalnih BDP-a po glavi stanovnika, poljoprivreda, kao ključna gospodarska grana u problemima, nedovoljno investicija-suvremena je slika županije. Na sreću, rekao je pozdravljajući goste, domaćin svečanosti, predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić, i volji, upornosti i entuzijazmu čelništva, kao i sjajnoj suradnji gradova Slavonski Brod i Nova Gradiška, mali pomaci i sjajni projekti koje realiziramo u cilju ravnomjernog razvoja svih dijelova županije, ipak su, vidljivi“. Na sreću,tu su  europski projekti koji su, već godinama, naš top adut i koji nas čine županijom koja je u vrhu hrvatskih županija kada je riječ o uspješno realiziranim i povučenim europskim sredstvima. U tom je smislu samo u posljednjih godinu dana uspješno provedeno e od 30 projekata vrijednih gotovo 172 milijuna kuna. Na IPI-in program prijavljeno je dodatnih 18 projekata u vrijednosti od 36 milijuna kuna, dok stručnjaci Županijske razvojne agencije CTR za kohezijske i strukturne fondove pripremaju novih 36 projekata.I Grad Nova Gradiška u proteklom je periodu potvrdio kako se promišljenim vodstvom i privlačenjem investicija u kratkom roku može poboljšati gospodarska slika grada. Dokazat će to i više godina pripremani mega projekti poput Panonskog zelenog industrijskog parka, Regionalnog entra za gospdarenje otpadom u Šaguljama, izgradnje lučke infrastrukture u Slavonskom Brodu,zgrade Veleučilišta. Vrata europskim fondovima ubuduće će Brodsko posavskoj županiji otvoriti i briselski ured, ali i činjenica kako je čelni čovjek županije odnedavno i član europskog Odbora regija.Dokaz kako se i u kriznim i gospodarstvenicima nesklonim vremenima može uspješno poslovati su i ovogodišnji dobitnici najviših županijskh priznanja, prepoznati i ugledni stručnjaci u svojim sredinama i svojim profesijama.

To su, odlukom županijskih vijećnika- vrhunski sportaši, nogometaši Mario Mandžukić i Davor Olić, Josip Pintarić Puco, novogradiški pjesnik, slikar i boem, svojevsrni zaštitini znak ovog dijela Slavonije,Dario Marenić, predsjednik Uprave novogradiške tvrtke „Elda“, Trgovačko društvo “Decopan Mato Furnir“, Oprisavci,novogradiška Udruga za pomoć osobama s autizmom, OPG Janković, Gundinci, Centar za inkluzivnu podršku Slavonski Brod,Antun Staklarević, Kata Nikolić, Ilija Garić, Željko Bura, Ivica Ivan Brezić,te Gradska glazba Nova Gradiška.