POVRATAK SLIKARA KRISTIJANA KREKOVIĆA

Kreković je protjeran iz domovine u koju se nikad nije smio vratiti, ali su se zato danas vratile njegove 33 slike.

GOSPIĆ - Zahvaljujući suradnji Muzeja Like i Hrvatske matice iseljenika iz Zagreba danas Vesna Bunčić, direktorica Muzeja potpisala ugovor s Darkom Ivićem, predstavnikom Hrvatskog restauratorskog zavoda o preuzimanju, odnosno o trajnoj pohrani, 33 ulja na platnu hrvatskog iseljenika slikara Kristijana Krekovića. 
Sve je počelo prije četiri godine kada je obilježavanja 110. obljetnici slikarove smrti, čiji je otac Roko rođeni Perušićanin. Tada je Ljerka Galic, rukovoditeljica Odsjeka iseljeničke baštine Matice iseljenika organizirala izložbu Krekovićevih radova u Zagrebu i Gospiću. 
- Kada sam bila na otvaranju izložbe u Gospiću svaki drugi posjetitelj bio je - Kreković, kaže Galic, dodajući da je slike novoj Hrvatskoj za kojoj te tako čeznuo njen suprug Kristijan darovala njegova supruga. 
Odlučeno je da dio radova završi i u Lici, pa je kontaktirano čelništvo Općine Perušić i poduzeo se načelnik Ivan Turić koji je dao podršku i zbirka slika bit će uskoro postavljena trajna izložba Kristijana Krekovića u općinskoj zgradi. Stjecajem okolnosti dogodilo se to u susret njegovom rođendanu. Naime, Kristijan je rođen 28. veljače 1901. godine, a protjeran je iz Jugoslavije nakon 1945. godine i završio je u dalekom Peruu. Tamo je postao cijenjeni slikar portretist. Danas smo saznali koliko je mnogo čeznuo za Hrvatskom da je slikajući za tamošnju vladu poznate ličnosti iz daleke prošlosti Perua na njihovu odjeću stavljao hrvatsku šahovnicu. 
VIDEO ZAPIS LIČKE TELEVIZIJE GOSPIĆ LTVG-A:

IZVOR: licke-novine.hr

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner