Počinje zagrebački dio festivala Perforacije

Participativna instalacija "Radni stol" belgijsko–novozelandske umjetnice Kate McIntosh i premijera predstave "Fantom Planinšak" autora Damira Bartola Indoša i Tanje Vrvilo otvaraju zagrebački dio programa sedmog festivala Perforacije u četvrtak u Studentskom centru.Festival od 13. do 29. lipnja u Rijeci, Splitu i Zagrebu donosi više od dvadeset novih produkcija u kojima se publici predstavlja pedesetak umjetnika s područja plesa, kazališta i performansa.

Zagrebački dio festivala traje od 25. do 29. lipnja i odvija se u Studentskom centru, Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM), te Zagrebačkom plesnom centru (ZPP).

Program će u 19 sati inicirati instalacija "Radni stol" Kate McIntosh, participativna instalacija u kojoj se posjetitelj sam "kormilari" kroz seriju prostorija od kojih se instalacija sastoji.

Instalacija je zamišljena kao labirint prostorija od kojih je potencijalnom sudioniku vidljiva samo prva, a posjetitelj treba na temelju u njoj izloženih predmeta odlučiti želi li se aktivno uključiti: raspolažući sudbinom niza predmeta od kojih mnogi nose sentimentalno, estetsko ili vrijednosno značenje, posjetitelju se pruža moć odluke, ali jednako i odgovornost – na koji će način rastaviti (ili uništiti) krhki čajnik s uzorkom poput onih iz bakinog kredenca ili složen mehanizam šivaće mašine. Rezultat neupitno upućuje na posljedičnost svake odluke koju donosimo.

Instalacija je otvorena za posjetitelje u foajeu Kina SC tijekom sva tri dana trajanja festivalskog programa.

Prvi dan festivala donosi i prvu festivalsku premijeru u Teatru &TD, "Fantom Planinšak" autora Damira Bartola Indoša i Tanje Vrvilo, najavljen kao glazbeno-scenski spektakl i nastavak dokumentarističke trilogije autorskog dvojca o austrougarskim revolucijama "Svaka revolucija je bacanje kocke" u sklopu koje su u razdoblju od 2010. do 2014. izvedene tri povezane predstave - "Cefas", "Američki atentator" i "Tosca 914" o trojici atentatora u Hrvatskoj u vrijeme Austro-Ugarske u razdoblju 1912.-1914.

Predstave su proizašle iz posljednjeg rukopisa povjesničara Josipa Horvata o pobuni omladine uoči Prvog svjetskog rata, izvornog naslova "Četvorica atentatora". Slučaj četvrtog atentatora pokušat će rasvijetliti izvođači Vilim Matula, Tanja Vrvilo i Damir Bartol Indoš.

Za glazbu su odgovorni Ivan Bilosnić Bic (gitara) i Nino Prišuta (bas), filmski dio potpisuju Gaetano Liberti, Luciano Perez Savoy i Michael Szekelyhidi, ton je oblikovao Hrvoje Nikšić, a svjetlo Damir Kruhak.

U petak će u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) premijerno biti prikazana plesna predstava autora i koreografa Brune Isakovića "Nečastive", koja se nastavlja na istoimeni solo toga autora sad proširen na čitav izvođački ansambl, nastala u suradnji autora i izvođača Studija za suvremeni ples iz Zagreba i međunarodnih plesnih umjetnika iz SAD-a, Švedske i Srbije.

Perforacije će zagrebačkoj publici predstaviti i nove radove BADco-a, "Stranac" - predstavu koja se bavi istoimenim romanom Alberta Camusa "otvarajući paradigmatske teme i slike tog literarnog remek-djela"; Martine Nevistić "Horizont događaja", te mlade plesne umjetnice Ine Sladić "#sveštotrebateznati (Dirty Dollhouse)".

Uz ples, važan segment programa posvećen je i performansu, s petnaestak site-specific izvedbi u sklopu Noći performansa u subotu 27. lipnja u sva tri grada, gdje će se predstaviti autori poput Siniše Labrovića, Tamare Bilankov, Josipe Bubaš, Marka Milića i mnogih drugih.

Festival godinama surađuje s brojnim europskim partnerima u okviru mreže Imagine 2020 koja podupire umjetnički rad posvećen uzrocima i posljedicama klimatskih promjena, pa je tako ta tema i jedna od središnjih festivalskih preokupacija.

Na festivalskom programu je i "Invazivna večera" 26. lipnja, "događaj koji promovira ukusni pristup pokušajima kontrole invazivnih vrsta te spaja u pozitivnom svjetlu naizgled nespojivo: gastronomiju i zaštitu prirode".

Tu je i program za najmlađe u izvedbi Teatra Poco Loco "Djed i najveća repa u svemiru", a posljednje u programu je 29. lipnja predstavljanje koncepata nastalih u sklopu rezidencijalnog programa udruge Domino - performansi i koreografska istraživanja Zrinke Užbinec, Zrinke Lukčec i Mile Pavićević.

Izvor: (Hina)