Festival „Pazi knjiga!“ četvrtu godinu i u Novoj Gradiški

Najstariji književni festival u Hrvatskoj „Pazi knjiga!“ namijenjen djeci i mladima ove godine održava se tijekom rujna i listopada i to 17-u godinu za redom na nacionalnoj razini.

Ovogodišnji program počeo je na otocima Hvaru i Korčuli, a nastavljen je u Čazmi, Sisku, Ivanić Gradu, Novoj Gradiški, Bjelovaru i Zagrebu u kojem će se održati najveći broj festivalskih događanja. Književnici i ilustratori, putopisci i prevoditelji, predstavljaju sebe i svoj umjetnički opus djeci osnovnih i srednjih škola.
Većina programa odvijala se na otvorenom, dok će dio susreta biti održan online.

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta „Matija Antun Relković“ i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i Grada Nova Gradiška 14. listopada sadržaji ove vrijedne manifestacije upriličeni su i za naše mlađe osnovnoškolce.

Uz osiguranje svih propisanih epidemiloških mjera ove su godine sadržaji održani u manjem opsegu i pratio ih je manji broj djece zbog poznate situacije u kojoj živimo preko sedam mjeseci.

U našemu su gradu gostovali Nikolina Manojlović Vračar, multimedijalna umjetnica,akademska slikarica, ilustratorica, spisateljica i Roman Simić,
nagrađivani hrvatski književnik, koji je predstavio svoju treću slikovnicu za djecu „Jura i gospođica Zavissst“.

Prva slikovnica Romana Simića i ilustratora Manuela Šumberca bila je hvaljena "Baba Jaga i div Zaborav" (2015.), novo autorsko viđenje staroslavenskog mitološkog lika babe Jage, nakon čega je uslijedila nagradom „Grigor Vitez“ ovjenčana slikovnica "Jura i kuckalo protiv dosade" (2017.), u kojoj su autori maštovito pokazali kako svladati dosadu.
Njihov treći zajednički književno-ilustratorski projekt, "Jura i gospođica Zavissst", objašnjava djeci kako se suprotstaviti negativnim osjećajima, kako steći samopouzdanje i kako vidjeti pozitivno.

Roman Simić do sada je još objavio zbirku poezije "U trenutku kao u divljini" (1996.), zbirke priča "Mjesto na kojem ćemo provesti noć" (2000.), "U što se zaljubljujemo" (2005.) i "Nahrani me" (2013.). Pojedinačne su mu priče prevođene na petnaestak svjetskih jezika, a knjige prevođene na engleski, njemački, španjolski, poljski, slovenski i makedonski jezik te objavljivane u Srbiji. Uredio je nekoliko izbora i antologija suvremene hrvatske kratke priče. Već 19 godina organizira i vodi Festival europske kratke priče.

„Jura i gospođica Zavissst“

-Kada sam pisao ovu knjigu, nije mi odmah od početka bilo jasno kako će ta Zavist završiti. Samo sam znao da Zavist postoji, a ono što mi je bilo bitno je pronaći što bih ja sam mogao reći djetetu a da ga ne lažem, a što bi moglo vrijediti i za mene samoga. Nama je bilo jako bitno da rješenje problema ne dođe iz usta neke odrasle osobe. Zato u našoj priči dijete do svega dođe samo, samo dolazi do odgovora-rekao je, među ostalim Roman Simić.

U pisanju priča za djecu ponajprije ga zanimaju složene emocije, teme koje detektira kao nešto što muči i dira njegovu vlastitu djecu ili djecu ljudi koje poznaje, probleme koji mu se čine strašno važnima i pokušava ih potom "domisliti kroz priču".

-Pokušavam olakšati susret klincima s nekim stvarima u životu. Imam dvoje djece i oni su mi inspiracija i tako se rađaju ideje.Pisati slikovnicu najprije je izazov, a ponekad mi se čini da pišem i za odrasle i pitam se – tko je to dijete za koje pišem; je li sam to ja, jesu li to moja djeca, i je li to uopće dijete?", pojasnio je.

Slikovnicu je ilustrirao Manuel Šumberac. Među ostalim, osvojio je Grand Prix 19. Dana hrvatskog filma, drugu nagradu na 42. Reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva te prvu nagradu na festivalu Balkans Beyond Borders. Najznačajniju hrvatsku glazbenu nagradu Porin osvojio je dvaput; 2012. godine osvojio je Golden Bra Award za najbolju animaciju na Magdalena International Festival of Creative Communication; pa 2014. Zlatnu ribicu Neuma za najbolji 3D animirani film na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Neumu.

Gosti su, prema riječima prof. Danijele Juranović, ravnateljice Učilišta „Relković“, pripremili kazališno čitanje slikovnice , razgovor s umjetnicima, kazališnu i likovnu radionicu.

Radionice pod vodstvom Nikoline Manojlović Vračar

– Ove godine me zapala čast da sa različitim autorima putujem po raznim gradovima u Hrvatskoj i zajedno s njima predstavljam recentno hrvatsko stvaralaštvo pisaca i ilustratora za djecu. Teže je to u korona vrijeme, ali na sreću događa se.

Inače bi Festival trebao ići u 11 mjesecu, ali smo se odlučili za 9 i 10 mjesec jer je bilo ljepše vrijeme i mogli smo dosta programa odraditi na otvorenom.

Konkretno ovdje će djeca upoznati zanimanja: pisac i urednik, „oblikovati zavist“ u kazlišnom kostimu, uglavnom sami će dolaziti do odgovora-rekla nam je naša sugovornica.

Također je dodala kako se u Novoj Gradiški osjeća kao kod kuće. I ovoga ljeta družila se zajedno sa svojim kolegama umjetnicima s novogradiškom djecom i puno im toga lijepoga i poučnoga podarila.

-Pučko otvoreno učilište „Matija Antun Relković“ uvijek je otvoreno za suradnju i ravnateljica prihvaća različite prijedloge i zato smo često tu. Evo, ljetos smo gostovali u Novoj Gradiški u sklopu nove, vrlo lijepe manifestacije „Lica iza slikovnica“. Radionice su održavane u Gradskom parku, a odaziv i suradnja djece bili su odlični. I ponovno zahvaljujem Učilištu „Relković“ za ove programe- istaknula nam je u razgovoru Nikolina Manojlović Vračar.

Nadamo se da će uvjeti dozvoliti i daljnje organiziranje kulturnih sadržaja za djecu i odrasle jer zapravo nam je na taj način lakše prolaziti ovo „novo normalno“.

-Otežana je organizacija svih događanja. Dosta smo toga planirali, ali i odgodili. Vjerujemo da ćemo uz dodatan trud i napor svih naših djelatnika uspjeti upriličiti još neke sadržaje, naravno uz poštivanje epidemioloških mjera, kao što smo to činili i do sada- dodala nam je u razgovoru prof. Danijela Juranović, ravnateljica Učilišta „Relković“.

 

AEM logo banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner