Predstavljmo Tomislavu Turčin, hrvatsku kiparicu, ilustratoricu, autoricu priča

Ovoga vikenda je u Zagrebu održan 42. po redu festival Sferakon. Ovoga puta, zbog epidemioloških mjera, na otvorenom u parku Ribnjak, odmah uz zagrebačku katedralu.

Najstarija je to i najveća hrvatska konvencija koja okuplja ljubitelje znanstvene fantastike, fantastike, horora i srodnih žanrova. Čim biste ušli na staze uz zelenu površinu, ne biste mogli preskočiti i ne vidjeti štand ove iznimno zanimljive ilustratorice, kiparice, autorice. Mlada umjetnica iz okolice Varaždina Tomislava Turčin, Ivanec je, na osam godina, zamjenila Rijekom gdje se školovala. Po završetku školovanja svoje mjesto pod sunce pronašla je u Zagrebu gdje smo ju sreli na festivalu gdje je izlagala svoje ilustracije. Naravno da smo iskoristili priliku i s njom razmijenili poneku riječ, a razgovor Vam donosimo na portalu ngbuntovnici.

NGB: Lijepi pozdrav u ime portala ngbuntovnici. Za početak nam se predstavi…

Pozdrav i Vama, ja sam Tomislava Turčin. Završila sam primijenjenu umjetnost u Rijeci i najviše se bavim ilustriranjem, makar sam primarno kiparica. Kiparstvom se bavim kada za to dođe vrijeme i potreba.

NGB: Ovdje si došla sa svojim ilustracijama na Sferakon. Reci nam otkud ideja za bavljenje SF- om?

Pa oduvijek. Zapravo se ilustriranjem bavim cijeli život i odmalena sam voljela crtati, ali nekako sam se kroz srednju školu krenula izražavati kroz glazbu i tako sam „uplovila“ u umjetnost. Na kraju sam s tim cjeloživotnim crtanjem i ilustriranjem upisala Akademiju primjenjenih umjetnosti, smjer kiparstvo i vratila se crtanju, a cijelo vrijeme me zapravo zanima i znanstvena fantastika, metafizika i ezoterične teme. Volim promatrati ljude i njihove ličnosti, a to kasnije primjenjujem i u svojim crtežima.

NGB: Jesu li tvoji radovi, to jest ilustracije već poslužile kao naslovnice nekih knjiga, albuma i slično?

Izdala sam već svoj grafički roman Into oblivion. Kompletna naklada je bila moja iako je roman sufinanciralo riječko Sveučilište, ali od početka korica do kraja je sve moj dizajn i sve je ručno rađeno. Isto tako sam ilustrirala priču Jana Sohra, a što se tiče knjiga… eventualno fanzini i kada bi bile neke skupne ilustracije u časopisima i slično, tu su se isto moje ilustracije pojavljivale. Naravno i na ovakvim konvencijama su se pojavljivale moje ilustracije, u njihovim časopisima i fanzinima. Također sam redovito crtala stripove za fanzine europskih i hrvatskih izdanja.

NGB: Gdje se vidiš za deset godina?

Teško je reći gdje se vidim konkretno, ali voljela bih nastaviti izdavati svoje radove, svoje priče i ilustrirati svoje knjige... i voljela bih ilustrirati albume nekih bendova pošto obožavam muziku i ona mi je svojevrstan pokretač. Zapravo muzika i priroda. Već sam dosada također dizajnirala neke covere albuma kojih nije baš bilo puno, ali se počelo nešto pokretati u tom smjeru. A voljela bih i nastaviti sa nekim svojim kiparskim radovima. Zapravo su planovi svestrani, od manjih projekata prema većima.

NGB: Gdje se tvoji radovi mogu pronaći?

Na mojoj fb stranici https://www.facebook.com/TomislavaTurcin/ , na mom instagramu https://www.instagram.com/tomislava_turcin_art/ i na Behance-u https://www.behance.net/tomislava_turcin . To je više neka web srtanica koja služi umjetnicima kao portfolio i ondje se isto mogu pogledati moji radovi, moje ilustracije.

Naravno da ćemo pratiti daljnji rad Tomislave Turčin, a isto tako, s nestrpljenjem ćemo isčekivati njezine kiparske umjetnine. Ako su njezine ilustracije, njezine knjige i crteži već ovako traženi, možemo samo pretpostaviti koliko bi tek zanimanje bilo i kakav uspjeh bi ostvarila svojim skulpturama. Podržite i Vi rad naših mladih umjetnika i pratite ih.

 

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner