Besan - priče za besanu noć

Besan kao zbirka je zamišljena kao jedan projekt, s moje strane, jer sam htjela okupiti autore iz regiona.

U zbirci su zastupljeni autori iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, imamo čak jednog autora Makedonskog porekla. Knjiga je tiskana na latinici da bi svi mogli čitati, a svi autori pišu na svom izvornom jeziku i tekstovi nisu prevođeni.

Na najstarijoj i najvećoj hrvatskoj SF konvenciji koju organizira Društvo za znanstvenu fantastiku SFera iz Zagreba, u Zagrebu je održana promocija ove zbirke pred istinskim ljubiteljima horora. Kako je uopće nastala ideja za ovom zbirkom, kako se priče objavljuju i na koji način te kada čitava zbirka nastaje rekli su Snežana Kanički, jedna od idejnih začetnica projekta i Leontin Čapo Milenić, u fantasy krugovima poznatiji kao Eric Johansson.

NGB:Zašto horor?

Po meni, nekako je horor najbolje servirati u malim dozama, kao espresso. A što se tiče horora, prihvaćamo sve: od fantastike, izmišljenih priča, fantasya, folklora, mitova, legendi…

NGB: Kako ste zamislili ovu knjigu?

Moj najbolji prijatelj Milan mi je uvijek govorio kako bi volio pisati, ali da nema dovoljno materijala za roman. Tako sam se dosjetila da bih mogla napraviti nešto u kratkoj formi jer mislim da je i lakše ,, svariti'' horor kad je u kraćoj priči. Sve sam pokrenula preko Facebooka, ali su ljudi koji su slali svoje priče bili poprilično skeptični i nisu vjerovali kada je knjiga prvi puta izašla 2019.

Izdavač je Slovensko slovo i oni su prihvatili ovu čitavu ideju. Knjiga Besan je prva knjiga izdana u ovoj kući i, prema riječima Snežane Kanački, ovom knjigom su ,,otvorili vrata'' nekim drugim autorima, a dobrodošli su svi koji nisu nikada ništa objavili, a žele.

NGB: Kako se prijaviti?

Svake godine imamo natječaj od studenog do kraja godine kada se priče mogu poslati i onda sljedeće godine na proljeće se izdaje nova zbirka. Čitav projekt je tako i zamišljen: da netko tko nešto piše i želi prvi put u svojim rukama držati svoju priču, može se prijaviti.

Zatim Snežana nastavlja da će uskoro početi konkurs za treći deo zbirke i kaže kako će opet biti deset različitih autora u njoj jer se trude ne ponavljati prečesto autore i trude se svima dati jednaku šansu da svoju priču objelodane u tiskanom izdanju. Iskoristila je ovu priliku kako bi rekla da svi koji imaju neku horor priču ili priču s elementima horora, bez obzira na godine autora, mogu poslati svoj rad ukoliko žele da se objavi u zbirci. Mnogi su debitirali u ovoj knjizi po prvi put, ali ovo nije samo da su objavili priču nego su i ovako postali članovi jednog velikog društva.

NGB: Na koji se način priče izabiru?

Najprije Milan Simić i ja. Mi smo i začetnici cijele te ideje i zbirke, naravno i Eric Johansson koji je s nama od početka ima udio u svemu tome i nas troje držimo cijelu tu priču se stalno konzultiamo. Nismo mi baš neki suci, ali ipak u pričama tražimo strukturu i trudimo se biti raznoliki, da se priče baš ne ponavljaju nego da pokrijemo sve.

NGB: Imaju li priče neku zajedničku temu onda?

To nemamo. Sve vrste priča imaju i tipizirane zbirke to imaju jer cijela zbirka bude samo o vampirima, samo o vješticama, ali ovdje nije tako i doslovno se može pisati priča o bilo čemu, samo da je horor i da je različita. Jedan od uvjeta je bio da priče budu neobjavljene jer da su priče već bile objavljene negdje, kršila bi se autorska prava.

Promocije ove zanimljive zbirke su bile u Osijeku, Beogradu i treća je u Zagrebu, a nadaju se da će se promovirati još i u drugim gradovima diljem regije.

Ukoliko imate horor priče, neobjavljene i ako ih želite objaviti u ovoj jedinstvenoj i zanimljivoj zbirci, svoje priče zainteresirani mogu slati na mail : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner