Etno poetska kulturno umjetnička manifestacija "SLAVONIJA U KRILU ZAGREBA" (osvrt organizatora)

 20 04 2015 003

17.4.2015. godine u dvorani Narodnoga sveučilišta "Dubrava" održana je po drugi puta etno poetska kulturno umjetnička manifestacija u organizaciji Književno likovnog društva Rešetari,a pod pokroviteljstvom predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba Darinka Kosora.

S nekoliko uvodnih riječi o samom radu društva te o budućim projektima  govorio je predsjednik KLD-a Ivan De Villa, a samu manifestaciju je otvorio načelnik općine Rešetari Zlatko Aga obraćajući se prisutnima sa zahvalnošću na odazivu te radošću što se jedna mala općina kao što su Rešetari može na ovaj način predstaviti metropoli.

Pjesničkom riječju poveo nas je u svijet poezije filmski i kazališni glumac , hrvatski književnik i pjesnik Enes Kišević.

20 04 2015 002

Kroz tijek programa pjesnici su svojim pjesmama o Slavoniji i Zagrebu prikazivali povezanost kroz kulturnu baštinu slavonskog i kajkavskog porijekla a uz njih i pjesnici gosti koji su stigli iz mnogih dijelova Hrvatske kao i Slovenije.Tu nam se i Dražen Marek po prvi puta predstavio kao stand up komičar te nasmijao podravskom kajkavštinom sve prosutne.Naizmjenično se redala poezija i glazba.

U glazbenom dijelu nastupili su : Orijana Vozila operna pjevačica HNK ,Tereza Gabrić akademska glazbenica i profesionalna pjevačica zbora HRT,KUD "Drežnik" iz Drežnika,HKPD "Bosiljak" iz Čučerja,Hrvatska pjevačka skupina "Slavča" iz Nove Gradiške , a plesnom koreografijom prisutne je oduševila mlada umjetnica iz Zagreba Paula Puđak.

Medijski pokrovitelj susreta je "Glas Slavonije" a uz njih  uživo je prenosio cjeloovečernji program neprofitni nakladnik Građanska inicijativa "Ng-Buntovnici" putem UNITAS webradia Nova Gradiška čija je slušanost bila velika.

20 04 2015 004

Program su vodili moderatori i članovi organizacijskoga odbora KLD-a Rešetari Lidija Puđak i Damir Pilko.

Uz mnoga poznata imena koja su bila nazočna programu izdvojit ćemo pjesnika,tekstopisca Mišu Miju Bijuklića koji je iz Beča došao uveličati program , Dijana Mašala u ime Hrvatske matice iseljenika, u ime Društva hrvtaski književnika profesor Ivan Slušurić ,Stijepo Miović Kočan , Mirajana Smaži te mnogi drugi.

Na samome kraju predsjednik KLD-a Ivan De Villa najavio je već datum slijedeće III. manifestacije "Slavonija u krilu Zagreba" 15.4.2016.godine .

Program je završio uz pjesmu svih sudionika kao i publike "Ne dirajte mi ravnicu

20 04 2015 005

Fotografija :Jadranka Rogić Šlogar