Slavonija u krilu Zagreba - Etno poetska kulturno umjetnička manifestacija (foto)

KLD Slavonija u krilu zagreba

Nakon što su Slavoniju i Rešetare uspješno približili cijelom svijetu, članovi Književno likovnog društva odlučili su to učiniti i u glavnom gradu Hrvatske. I, kako se čini, već nakon druge godine, stvorili tradiciju.

Drugu poetsko kulturno umjetničku manifestaciju „Slavonija u krilu Zagreba“ održanu pod pokroviteljstvom predsjednika zagrebačke Gradske skupštine, Darinka Kosora, te medijskim pokroviteljstvom „Glasa Slavonije“ izravno je, zahvaljujući sjajnoj suradnji s organizatorom, KLD-om Rešetari, prenosio Unitas web radio Nova Gradiška

 

Bila je to večer tradicije, folklorne baštine, kulturnog amaterizma, večer prijateljstva spoj Slavonije i zagrebačke kajkavštine, ali i dokaz kako se Slavonija nosi u srcu, čak i onda kada je napustite.“Slavoniju u krilu Zagreba“ su, uz domaćine, članove KLD-a Rešetari, pozdravili predstavnici Hrvatske matice iseljenika, veliki pjesnik Enes Kišević, gosti iz Prigorja i Zagreba, članovi HKPD-a „Bosiljak“ iz Čučerja, ali i domaće, izvorne, slavonske snage, članovi KUD-a „Drežnik“, Hrvatske pjevačke skupine „Slavča“, te brojni pjesnici amateri, članovi književne sekcije rešetaračkog društva koje čuva kulturni amaterizam. Amatersku pjesničku riječ, ali i prepunu dvoranu kazališta u zagrebačkoj Dubravi,  pozdravili su predsjednik društva domaćina, Ivan De Villa, te čelni čovjek općine Rešetari Zlatko Aga, najavivši neke nove aktivnosti u smjeru očuvanja slavonske baštine, pisane riječi, stiha i kista,kao i otvorenje knjižnice u kojoj će se čuvati upravo amaterska literarna djela.

Poetsko kulturno umjetničku manifestaciju, po prvi su puta izravno mogli pratiti i brojni iseljeni Hrvati, zahvaljujući prijenosu putem streaminga Unitas WebRadija iz Nove Gradiške, koji je u jednom trenutku zabilježio oko dvije tisuće slušatelja. Dokaz je to kako Slavonija i rodna crnica zauvijek ostaju u srcu, ali i kako je riječ o regiji koju s dobrodošlicom dočekuju i u Zagrebu. Večer tradicije, baštine i snage kulturnog amaterizma završila je neslužbenom slavonskom himnom Miroslava Škore „Ne dirajte mi ravnicu“ koju su zajednički otpjevali svi izvođači. Najavljeni datum treće manifestacije „Slavonija u krilu Zagreba“, odmah po završetku, dokaz je kako Slavonci još dugo neće iz Zagreba.