„Bremenski svirači“ u novogradiškom Gradskom parku

Kazališna družina „Pinklec“ ovom dramsko-glazbenom predstavom prema motivima basne braće Grim povela je naše najmlađe sugrađane u nesvakidašnju glazbeno-scensku avanturu.

 

U veseloj predstavi djeca su istinski uživala, pjevala i dobro se zabavila zahvaljujući organizatoru Pučkom otvorenom učilištu „Matija Antun Relković“.

Redatelj predstave je Romano Bogdan;Dramaturgija: Romano Bogdan;Glazba: Igor Baksa; VIS Tragedija, a igrali su: Karolina Horvat, Davor Dokleja, Igor Baksa i Bruno Kontrec.

O predstavi

Klasična basna braće Grimm kao stvorena je za formu mjuzikla čijim se elementima poigravaju četiri glazbeno nadarene životinje. Isluženi magarac Jure prestao je biti koristan svom gazdi mlinaru, te ga on otjera od kuće. Slična sudbina prijetila je i ostalim životinjama: lovačkog psa Rikija gazda je htio ubiti, ofucanu mačku Matildu utopiti u vodi, dok je pijetao Đurek trebao završiti u kipućem loncu.

Zajedno postanu svirajući putujući glazbeni sastav koji svoju karijeru krene potražiti u dalekom gradu Bremenu.

Kazališna družina „Pinklec“, u svom prepoznatljivom humorističnom stilu, ovu poznatu priču osvježava modernom perspektivom četiri dijalektalno i dijametralno različita karaktera. Tako je tovar Jure, logično, čakavac, pijetao kukuriče na kajkavskom dijalektu, maca se uvija finim štokavskim, a pas laje na slikovitom romskom jezičnom ćušpajzu. Četvero zabavljača u potrazi za kruhom, povela su svoju publiku u najljepši svijet, svijet mašte.

 

A evo što su nam poslije predstave ispričali glavni akteri: Davor Dokleja, Igor Baksa, Karolina Horvat i Bruno Kontrec

-Drago nam je da smo ponovno ovdje u Novoj Gradiški, s „Bremenskim sviračima“ prvi puta, a nadamo se i budućim gostovanjima s još nekom od naših predstava.

Trenutne produkcije koje Pinkleci rade vidjet će naša publika na jesen kada trebamo izaći s dvije predstave, ako Bog da, ako ne bude ove korone. To su predstave „Normalan život“ –Mirana Kurspahića i „Šamrlek“ u režiji Romana Bogdana- istaknuo je Davor Dokleja.

A kako je igrati predstave za djecu Karolina Horvat odgovorila je:

-Odlično... zahtjevno... najzahtjevnija, ali jako iskrena publika i to nam odgovara jer dobijemo i iskreni feedback. To je odlično za nas glumce.

Kako su proveli korona vrijeme Bruno Kontrec kaže:Grozno...Taman je sve došlo u špici naše sezone i morali smo otkazati 50 izvedbi. S jedne strane to je stvarno frustrirajuće, a s druge strane tri-četiri mjeseca ne stati na scenu to je za glumca strašno. Stare smo predstave objavljivali online, ali nije to to, iako je naišlo na dobar odaziv. Na krilima upravo toga odaziva nastavljamo uživo.

 

 

Igor Baksa pokrenuo je seriju malih videa na instagramu i tik toku jednog od likova iz „Bremenskih svirača“ i još jedan projekt i kako kaže nije očajavao.

-Odmah akcija, makar si doma. Takvo je stanje stvari, a čujem da će i u budućnosti biti velika potreba za online sadržajima za djecu. Jedan od tih projekata slijedeći tjedan dolazi i u Novu Gradišku.

- Mi zapravo stalno putujemo i 70% naših izvedbi je izvan našega grada Čakovca, ili u vrtićima, školama, Pučkim otvorenim učilištima, Centrima, kazalištima. Predstave dajemo u cijeloj Hrvatskoj- dodao je Dokleja i ujedno uputio poruku djeci, ali i roditeljima:

„Probajte uvijek naći nešto što će vas kreativno zaokupiti, da možete stvarati, da se izražavate, puno čitajte, pišite...Nemojte samo gledati televiziju i igrati igrice.

A vi roditelji vodite što više djecu na kazališne predstave“.

Ova je predstava za djecu u svakom pogledu bila pun pogodak. Sunčano vrijeme, prostor Gradskoga parka idelan i uz to lakše provesti epidemiološke mjere. Zaustavljali su se i odrasli prolaznici i bar na trenutak imali priliku ponovno biti djeca.

 

Učilište „Relković“ nastavlja s aktivnostima za djecu i odrasle već slijedećega tjedna.

-Nastavljamo intenzivno. U četvrtak, 18. lipnja imat ćemo ponovno lijepu aktivnost za djecu u našemu parku.

U srijedu, 17. lipnja imamo otvorenje jedne lijepe izložbe naziva „Totemi i snovi“ autorice Kristine Rismondo, a izložbu će predstaviti povjesničar umjetnosti dr. Vladimir Rismondo. Na otvorenju će nastupiti i naša poznata pijanistica Mia Elezović.

Također u srijedu bit će i dramska radionica za osnovnoškolce, potom radionica suvremenoga plesa za osobe treće životne dobi.

Isti taj dan bit će i kazališna predstava za odrasle. Dolazi nam kazalište „Moruzgva“ s hit komedijom „Gola u kavezu“, a glumačke talente još jedanput će nam pokazati Ecija Ojdanić, Linda Begonja i Ana Begić- najavila je prof. Danijela Juranović, ravnateljica Učilišta „Relković“.

DSCN0575

DSCN0576

DSCN0577

DSCN0579

DSCN0582

DSCN0583

DSCN0584

DSCN0585

DSCN0586

DSCN0587

DSCN0588

DSCN0589

DSCN0590AEM logo banner

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner