Termovizijska kamera za trijažu pacijenata donirana novogradiškoj bolnici

Komplet termovizijskih kamera vrijednih 100.000 kuna u funkciji su od prošloga tjedna, a služe za trijažu pacijenata na ulazu u bolnicu.

Vrijedna je to donacija u sklopu akcije hrvatskih rotarijanaca, koju su 5. lipnja promovirali Danijel Jozić, guverner Rotary International Distrikta 1913 – Hrvatska, dr. Dubravka Klobučar, predsjednica Rotary cluba Nova Gradiška i dr. Josip Kolodziej, ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška.

-Donacija je vrlo vrijedna iako dolazi u vrijeme jenjavanja epidemije. Nama je termovizijska kamera bitna jer omogućuje lakši protok pacijenata u bolnicu u vrijeme kada se postupno vraćamo u normalan rad i još uvijek moramo održavati trijažu na ulazim punktovima u bolnicu. Pomaže nam da se eventualno ne dogodi da zaraženi pacijent zaluta među zdrave pacijente, a osobito je to bitno kod pretraga na koje dolaze pacijenti bez simptoma. Ovo je vrijedna donacija Općoj bolnici Nova Gradiška i na njoj se zahvaljujem, jer je za dobrobit svih nas- rekao je tom prigodom je dr. Josip Kolodziej.

-Guverner je začetnik ideje o nabavci termovizijskih kamera za zdravstvene ustanove u Hrvatskoj. Korona, koja nas je zadesila prije tri mjeseca, promijenila nam je svima život i planove kako profesionalne, tako i privatne. Od previđenih aktivnosti Rotary kluba Nova Gradiška, kao i drugi klubovi u Hrvatskoj okrenuli smo se novim izazovima, a to je bila nabavka medicinske opreme, u prvom redu zaštitnih maski i vizira. Sada je, velikom zaslugom Danijela Jozića, nabavljeno je 29 termovizijskih kamera za zdravstvene ustanove u Hrvatskoj. Te su kamere odobrene i preporučene od medicinske struke, jer je neobično važno na mjestima gdje je velik protok ljudi, a to su trijaže u svim našim bolnicama, detektirati povišenu tjelesnu temperaturu pacijenata i olakšati pristup bolnici. S druge strane kamere imaju svoju ulogu u zaštiti i sigurnosti bolnice. Kamera je postavljena i zadovoljni smo. Nadam se da će naša zajednica prepoznati vrijednost ovog velikog našeg projekta. U početku je, kao što znamo bilo jako teško doći i do običnih zaštitnih maski, a kamo li do ovako krupnih stvari kao što su termovizijske kamere. Naš Rotayr distrikt pod vodstvom Danijela Jozića je uspio je nabaviti i osigurati kameru za našu ustanovu –rekla je dr. Dubravka Klobučar.

Na pitanje je li detektiran u ovih tjedan dana netko suspektan dr. Kolodziej rekao je da se radilo o jednoj obitelji.

-Pozdravljam vas ispred svih 1600 rotarijanki i rotarijanaca hrvatskog Rotary distrikta. Ova donacija Bolnici u Novoj Gradiški vrijednosti je 100.000 kuna i dio je jedne šire akcije u kojoj smo donirali ukupno 29 kompleta kamera u dvadesetak ustanova u RH: Vinkovci, Slavonski Brod, Bjelovar, Karlovac, Zagreb, Zabok, Varaždin, Čakovec, Rijeka, Gospić, Zadar, Split, Dubrovnik, Nova Gradiška, u ukupnoj vrijednosti od 2,9 milijuna kuna. Radi se o sustavu koji će sigurno naći primjenu u budućnosti, jer ne treba imati iluzije da se ovakav i sličan izazov u bližoj i daljnjoj budućnosti neće ponoviti. Htjeli smo na jedan dugoročno održiv način pomoći zdravstvenom sustavu. Početkom krize rotarijanci su se odmah uključili i pomagali sa zaštitnom opremom. Ovo je završetak naše inicijative, koji je pokazao da možemo i trebamo na jedan ozbiljniji način pristupiti ovoj situaciji. Ponosni smo na ovu akciju, ponosan sam i na Rotary klub Nova Gradiška, kao i na ostale Rotary klubove u Hrvatskoj, koji su pokazali zajedništvo i snagu da jedan ovako ozbiljan projekt privedu kraju.
Prevencija liječenja bolesti je jedan od prioriteta djelovanja Rotary zaklade iz koje se sufinanciraju projekti ovakvog tipa u svijetu. Zahvaljujući upravo dugoročnom učinku naš projekt je dobio bespovratna sredstva iz toga Fonda i zahvaljujući tome smo uspjeli opremiti bolnice u RH. Zahvaljujem de Rotary klubu Nova Gradiška i Bolnici koja je bez puno razmišljanja prepoznala vrijednost ovakve opreme i uključila se. Nama je nagrada zdravlje i sigurnost zajednice kojoj smo orijentirani. Veselimo se zajedničkim novim inicijativama, kako bi i dalje činili dobro – istaknuo je Danijel Jozić, guverner Rotary International Distrikta 1913 – Hrvatska.

I sami smo se uvjerili u način rada i funkconiranja termovizijske kamere, koja doista omogućuje, kako brži protok pacijenata prilikom ulaska u bolnicu, tako i veću sigurnost za zdravstvene djelatnike.

AEM logo banner

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner