Pedijatrija se selila više puta i sada je ponovno u svom prostoru

Zbog situacije s pandemijom koronavirusa bila je reorganizirana je i novogradiška bolnica.

Kao i neki drugi odjeli i pedijatrija se selila više puta, a prije nekoliko dana vratili su se ponovno u svoj prostor.

-Da ste me pitali ranije je li moguće izmještati Dječji odjel rekla bih kako je to nemoguće pogotovo preseliti ga u nekoliko dana, ali nekako u takvim situacijama kada bolest pritišće sa svih strana, čovjek nađe snage i zapravo su najveći dio posla odradile moje sestre. Nije bilo lako sve premjestiti i prilagoditi se novoj situaciji i prostoru jer svaki Dječji odjel ima svoje funkcionalne osobitosti. Posebne su sobe za dojenčad, malu, veliku djecu ...Nadali smo se da neće trajati dugo i na sreću nije i vratili smo se u naš prostor stoga i pozivam roditelje da se više ne boje.Do sada su nas zvali telefonom i pitali gdje smo, mogu li doći, tražili savjete...teško bolesnu djecu smo zbrinjavali u bolnici.

Sada su i vrtići otvoreni, škole rade i primjetili smo porast u broju oboljele djece po tipu povišene tjelesne temperature i respiratornih simptoma. Naravo, svaki roditelj se boji pogotovo kada su to prije nekoliko tjedana bili simptomi COVID infekcije. Na sreću toga nema, nekoliko smo briseva uzeli djeci i svi su bili negativni. A da će biti temperatura, bolesti, hoće. Kolektiv je otvoren, više se krećemo kao i djeca i bolest se širi. Sada smo svi sloodniji i nastavljamo raditi kao što smo radili i do prije tri mjeseca- istaknula je dr. Dubravka Klobučar voditeljica Odjela pedijatrije.

Djelatnici Bolnice izvrsno su odradili posao

-Ja sam prezadovoljan. Svi su izvrsno odreagirali. Ni doktorici Klobučar nije bilo jednostavno izmjestiti pedijatriju i formirati odjel na sasvim drugom mjestu s obzirom da su djeca vrlo osjetljiva populacija. Formirali smo novi odjel gdje su djelatnici sa interne, palijative i drugih odjela morali preći na taj odjel raditi, dakle nešto što do tada nikada nisu jer mi infektologije nemamo. Brzo smo se svi educirali i prilagodili i zaista se pokazalo da ove male bolnice imaju itekako smisla jer se vrlo brzo mogu adaptirati prema novonastaloj situaciji što smo mi zapravo i dokazali- naglasio je dr. Josip Kolodziej, ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška.

Zahvaljujući Ministarstvu zdravstva RH dobili su novu opremu

-Radi se o prijenosnom rentgen aparatu koji se koristi u jedinici intenzivnog liječenja i respiracijskom centru u vrijednosti 850.000 kuna; dva ultrazvučna aparata u vrijednosti 750.000 kuna; to je financiralo Ministarstvo zdravstva iz sredstava za zanavljanje opreme, a za potrebe ove izvanredne situacije izazvane COVID-om 19 i iskoristi ćemo ih na našim rezervnim lokacijama koje još uvijek imamo, ako se, ne dao Bog, epidemija ponovi .

Novi CT aparat je već u funkciji (vrijednost 4,7 milijuna kuna) i njega smo također dodatno opremili sa injekcionim špricama što nam omogućuje snimanje CT angiografija –snimanje krvih žila što se do sada nije radilo kod nas tako da značajno širimo dijapazon naših usluga. Kupili smo akum plasma laser koji se koristi za zaustavljanje akutnih krvarenja ( iz jednjaka, želudca ili debelog crijeva), a taj aparat nemaju niti okolne bolnice u Požegi, Slavonskom Brodu. U ova tri tjedna koliko je tu spašeni su životi dvoje ili troje pacijenata.

Nabavili smo novi endospkopski stup u operacijskoj sali, a u salama smo postavili i nove operacijske lapme. I kada se sve skupa zbroji preko 60.milijuna kuna je razno raznih projekata ili završeno ili se provodi ili je u pripremi u našoj bolnici.

Početkom svibnja smo krenuli s nekim normalnijim radom i kroz mjesec dana smo se uhodali i vratili se na nekih 85% našega rada i posla. U lipnju će se to i povećati. Trijažni će punktovi sigurno ostati još neko vrijeme, a koliko to ćemo vidjeti. Ova termovizijska kamera koju smo dobili ostat će jer nam je važan screening i za ubuduće i kasnije će, kada radovi završe, biti premještena na stari ulaz bolnice kod hitne- rekao nam je u razgovoru dr. Kolodziej.

Napreduje energetska obnova bolnice

Pred završetkom su radovi energetske obnove ginekologije, kirurgije, pedijatrije, još su potrebni završni radovi na dizalicama topline i sistemu hlađenja.

-Na staroj bolnici radovi su na polovci, a radi se o velikom zahvatu koji obuhvaća vanjsku ovojnicu, solarnu elektranu koja će biti postavljena na krov bolnice, promjenu kotlovnice i vanjskih toplovoda za cijelu bolnicu i time ćemo riješiti infrastrukturni dio koji nam je do sada bio veliki problem.

Natječaj za novi dio bolnice je završio 6. lipnja uslijedit će i otvaranje ponuda, a projekt koji uključuje kompletnu obnovu je vrijedan 26. milijuna kuna. Nadam se da ćemo u dogledno vrijeme dobiti izvođača i pripremiti se za radove.

Pri kraju su radovi na obnovi šok sobe i za mjesec ili dva mislim da ćemo useliti u novu jedinicu intenzivnoga liječenja- istaknuo nam je u razgovoru ravnatelj dr.Josip Kolodziej.

Bolnici su stigle i donacije od malih poduzetnika i novogradiških obrtnika.

-U ovoj su se situaciji svi uključili prema svojim mogućnostima i na tome od srca zahvaljujem- rekao je dr. Kolodziej.

AEM logo banner

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner