Djeca se razveselila jedna drugima, ali i svojim učiteljicama

Neizmjerna je bila dječja radost zbog činjenice ponovnog povratka u školske klupe u koje su ponovno prije sedam dana sjeli učenici razredne nastave.

Prema dostupnim podacima najviše ih se vratilo u škole u Brodsko-posavskoj županiji.

Posjetili smo 2. lipnja naše dvije gradske osnovne škole i razgovarali s ravnateljicama Blagicom Pečnjak i Vesnom Lončar-Cindrić.

Osnovna škola Ljudevita Gaja

Od 235 učenika od 1-4 razreda u školu se vratilo 222 učenika. Svi učenici razredne nastave su se vratili u školske klupe i u Područnim školama Dolina, Sičice, Vrbje.

-Ispod 5% djece iz opravdanih zdravstvenih razloga se nisu vratila na nastavu u školu. I sama sam imala strah od toga kako će sve funkcionirati, ali ipak sve teče bez ikakvih problema.

Nastava se nesmetano odvija, unatoč radova energetske obnove školske zgrade, jer je istočno krilo, gdje su učionice od 1-4 razreda, završeno. Svaki razred je zasebna grupa koja funkcionira sa svojom učiteljicom, u razmacima imaju odmore, isto tako i dolaze u školu, a po istom je principu organiziran i izlazak iz školske zgrade.

Djeci su osigurani i obroci, ali suhi, zapakirani svaki u posebnu vrećicu ili foliju. Iz kuhinje se dostavljaju pred učionice, a učiteljice ih unose tako da je i tu postignuta potrebna distanca. Svaka učionica ima lavabo s toplom vodom tako da učenici ne moraju ni nakon jela napuštati svoj prostor.

Djeca koja ne pohađaju nastavu u školi redovito svakodnevno dobivaju materijale od svojih učiteljica, rješavaju ih i prema dogovoru materijale vraćaju. Sve je dogovoreno i s roditeljima s kojima su učitelji tijekom ovoga korona vremena uspostavili i čvrstu suradnju i povjerenje-rekla nam je u razgovoru ravnateljica Blagica Pečnjak.

Što se tiče gradiva uglavnom se ponavlja i utvrđuje do sada naučeno, a ono što je jako važno u životu djece, prema ravnateljičinim riječima je socijalno druženje unatoč socijalnoj distanci, koju djeca itekako poštuju.

-Učenici koji pohađaju „male odjele“ u kojima je oko 15-ak djece, od čega ih je 6 u razrednoj nastavi, nisu se vratili u školu, jer u njihovim učionicama trenutno i nema uvjeta za rad, ali sa svojim učiteljicama odlično funkconiraju kao i do sada i nastavu prate putem u pisanoj formi pripremljenih i dostavljenih materijala.

Imamo dosta veliki prostor i u okolišu škole, igralište...tako da ćemo organizirati i podjelu svjedodžbi učenicima po grupama i razredima, a i osmaši će na isti način dobiti priliku oprostiti se od svojih učitelja i škole. Pripremamao i nagrade za najučenike koji su svih 8 razreda završili s odličnim uspjehom- istaknula je ravnateljica Pečnjak.

Što se tiče upisa u prvi razred u OŠ Ljudevita Gaja u tijeku su medicinski pregledi, a od 15. lipnja će uslijediti i procjena zrelosti za školu što će obavljati stručni tim škole. Nadaju se većem broju prvašića i upisu i trećeg razrednog odjela što bi bilo povećanje za jedan razred, ali, kako kaže ravnateljica, to su za sada samo nade. Također je dodala kako su nakon ovoga iskustva nastave na daljinu i odvojenosti od prijatelja i učitelja djeca po povratku u školu bila vidljivo sretna i vesela i rekla kako nikada više neće reći da je škola dosadna.

Školska godina završava 24. lipnja, a prema preporuci Ministarstva znanosti i obrazovanja svi će učenici i završiti razrede koje pohađaju.

Osnovna škola „Mato Lovrak“

Prije tjedan dana u školu se vratilo 97% učenika razredne nastave, manji broj ih nije došao iz zdravstvenih razloga.

-Sretna djeca, učitelji još sretniji jer su razredi oživjeli. Nastava je bez zvona, ali je to u ovoj sitauciji bolje zbog više razloga. Samu nastavu učitelji, kako kažu, održavaju integrirano, djeca u manjim grupama mogu i na odmore kada dobivaju i obroke pripremljene i zapakirane prema svim epidemiološkim mjerama, a i poslije nastave iz škole izlaze u manjim grupama i sve se odvija u razmacima. Na taj način postižemo maksimalno socijalnu distancu.

Imamo sreću jer škola ima tri ulaza tako da nema miješanja razreda, svatko ide na svoj ulaz u svoju učionicu, po dva razreda koriste jedan sanitarni čvor, a nastavu smo orgnanizirali u dvije smjene kako bismo smanjili korištenje zajedničkoga prostora. Školu čistimo, dezinficiramo i po šest do sedam puta dnevno tako da se sve sjaji, a vjerovali ili ne, već nakon trećeg ili četvrtoga puta dnevnoga brisanja podova voda je čista zbog čega sam stvarno zadovoljna i zahvalna pomoćnom osoblju-istaknula je ravnateljica Vesna Lončar-Cindrić.

Uredno se vodi i evidencija temperature. Djeca svakodnevno donose podatke u svojim informativkama, temperaturu mjere redovito i djelatnici u školi bezkontaktnim toplomjerom.

Predmetna nastava do kraja školske godine bit će na daljinu kao i u svim drugim školama.

S obzirom da će nekoliko djece pohađati dopunsku nastavu, dakle prostora će u školi biti dovoljno da se organizira podjela svjedodžbi, kao i epidemiološkim mjerama primjeren oproštaj osmaša.

Upisi u prvi razred

-Počelo je utvrđivanje psihofizičke spremnosti djece, a kroz dva tjedna točno ćemo znati koliko će prvašića biti i upisano. Na žalost, već sada je izgledno da će biti jedan razred manje, prošle godine smo imali tri razredna odjeljenja.

I u Područnim školama situacija će s brojem učenika biti ista, dakle u Ljupini ćemo imat 1 i 2 razred u kombinaciji i posebno treći, a u Mačkovcu kombinaciju prva tri razreda. Inače i u Područne škole su se na nastavu vratili svi učenici.

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner