Mogućnosti financiranja i poticanja razvoja mikro, malog i srednjeg poduzetništva

Tema je 2. Gospodarskog foruma koji će se održati 9. travnja od 10. do 15 sati u Gradskoj vijećnici grada Nova Gradiška, a namijenjen je i sadašnjim i budućim poduzetnicima kojima je i upućen poziv da dođu i dobiju informacije o mogućnostima pokretanja, sufinanciranja i razvoja svojih obrta i poduzeća.

-Cilj je da ljudi koji dođu na forum 9. travnja s njega odu s informacijama gdje se mogu javiti i vidjeti što se radi po pitanju malog poduzetništva u našem gradi i s kim mi kao grad surađujemo kako bismo poboljšali gospodarsku sliku našeg grada.
Imamo rezultate i oni su vidljivi kroz smanjenje broja nezaposlenih kod Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Ne mislim na ljude koji su otišli već na ljude koji su se zaposlili u našem gradu i koji stvaraju jedno po jedno sigurno radno mjesto. To je veliki uspjeh za sve nas. U 2016. godini je bilo 3.500 osiguranika , a prema Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje danas ih ima 4.600. Velika je to brojka i na nju smo ponosni – naglasila je, među ostalim Ivana Trupina zamjenica gradonačelnika koja je 5. travnja upriličila Konferenciju za novinare kako bi upoznala s temama i ciljevima 2. Gospodarskog foruma Nova Gradiška 2019.

Domaćin mu je Grad Nova Gradiška, a poziv je upućen svim poduzetnicima i onima koji će to tek postati da dođu jer će od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dobiti informaciju o mjerama aktivne politike zapošljavanja i mogućnostima da dobiju do 70.000 kuna bespovratnih sredstava za pokretanje proizvodnih ili uslužnih djelatnosti.

Prezentacije će održati i predstaviti svoje programe Grad Nova Gradiška i Brodsko-posavska županija, Hrvatski zavod za zapošljavanje, HBOR, HAMAG-BICRO, Udruženje obrtnika Nova Gradiška i LAG Zapadna Slavonija, a na kraju će o aktualnostima i programima EU govoriti predstavnici Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

-Moći će se čuti informacije o mogućnostima financiranja malih i srednjih poduzetnika, implementaciji dosadašnjih mjera poticanja razvoja poduzetništva od strane Udruženja obrtnika Nova Gradiška. Predstavnici LAG-a će govoriti o mjerama programa ruralnog razvoja koje je implementirao u svoju Lokalnu razvojnu strategiju 2014. – 2020. i mjerama koje su pokrenute na nacionalnoj i razini LAG-a. Dolaze voditelji područnih ureda Hrvatske banke za obnovu i razvitak koji će govoriti o mogućnostima i poticanju razvoja malog i srednjeg poduzetništva te predstavnici iz HAMAG-BICRO, ravnatelj sektora za potpore i Mario Turalija, predstavnik predsjednika Uprave. U ime Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta govorit će načelnik sektora za EU programe i načelnik sektora za investicije i poduzetničku infrastrukturu s kojim očekujemo da ćemo potpisati ugovor o nastavku izgradnje poduzetničke infrastrukture u Industrijskom parku.

Želim iskoristiti ovu priliku napomenuti da je Grad Nova Gradiška za razvoj gospodarstva u 2019. godini osigurao više od 13 milijuna kuna za programe podrške malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima te kroz ulaganje u poduzetničke infrastrukture u Industrijskom parku Nova Gradiška koji je generator razvoja poduzetništva u Slavoniji i šire.
Trenutno u toj zoni posluje 14 poduzetnika koji zapošljavaju oko 300 djelatnika. Na području grada imamo preko 500 gospodarskih subjekata sa oko 2.000 zaposlenika.

Iz toga je vidljivo da bi ovaj Forum, uz aktivno sudjelovanje svih aktera sa terena, mogao generirati nove gospodarske aktivnosti, nova ulaganja i poslovne poduhvate. Nadam se da će ovaj Forum postati tradicija u našem gradu. Održava se drugi puta i pokušavamo biti što uspješniji i uvesti nove sadržaje-istakla je Ivana Trupina.

Gospodarski forum Nova Gradiška 2019. održava se 9. travnja u Gradskoj vijećnici u vremenu od 10 do 15 sati.

 

Grad Nova Gradiška je prijatelj ženskog poduzetništva

-Nedavno smo u Poreču imali predstavljanje projekta „Grad prijatelj ženskog poduzetništva“ , a grad Nova Gradiška je jedan od prvih gradova koji je poneo tu titulu. Treću godinu za redom sudjelujemo i na Kongresu poduzetnica i tada vodimo svoje poduzetnice-početnice kako bi na temelju primjera dobre prakse pokrenule svoje poslovne pothvate da se umreže što i jest najvažnije. Znači umrežavanje sa ostalim poduzetnicima i promocija tog svog proizvoda na određenim sajmovima ili gospodarskim druženjima izuzetno je važno.

Jako smo ponosni na tu titulu i već smo i treću godinu za redom održavali i edukacije „Ja mogu biti poduzetnik“ gdje su iz primjera dobre prakse, oni koji će to tek postati, mogli čuti s čime se sve mogu susresti. Edukacije koje smo proveli u suradnji sa Ženskim poduzetničkim centrom prošlo je oko 40-ak polaznika, a gotovo svaki 6- i je poslije tih edukacija otvorio neki svoj obrt- naglasila je među ostalim, na Konferenciji Ivana Trupina.

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner