Prihvaćen zajednički projekt međugranične suradnje Nove Gradiške i Šapca vrijedan 848.000,00 eura

U novouređenom i moderno opremljenom prostoru Razvojne agencije Nova Gradiška 20. je veljače održan prvi u nizu radnih sastanaka na kojima će se  pripremati i definirati projektna dokumentaciju na temelju kojih će se projekt realizirati i izgraditi fotonaponske elektrane u Novoj Gradiški i Šapcu.

Tim je povodom 20. veljače prvom radnom sastanku prethodila Konferencija za novinare koju su održali Vinko Grgić, gradonačelnik Nove Gradiške i Nemanja Pajić, predsjednik Skupštine grada Šapca. Podsjetili su na zajednički projekt međugranične suradnje  započet prošle godine između Hrvatske i Srbije i Podunavske zone.

 -Dobili smo 7. veljače informaciju da je  naš zajednički projekt prošao. Projekt je vrijedan 848.000 eura  od koji su 85% nepovratna sredstva. Kandidirali smo fotonaponske elektrane u  Hrvatskoj i Srbiji. Rok je lipanj 2021. godine.

Riječ je o odličnom projektu koji će, kako kod nas u Novoj Gradiški, tako i Šapcu, smanjiti trošak energenata, odnosno struje. Nama je to još bolja situacija s obzirom da smo u fazi realizacije ugovora kompletne obnove rasvjetnih tijela sa led tehnologijom, pa ćemo sa nekakvih milijun kuna doći na četvrtinu troška. S ovom izgradnjom bi  praktički prekinuli financiranje javne rasvjete koja je velika stavka u našem proračunu - istaknuo je gradonačelnik Vinko Grgić.

-Drago mi je da je naša suradnja rezultirala ovim projektom. Mi smo se nadali da  će naš projekt proći i to se dogodilo. Nova Gradiška i Šabac imaju dosta sličnosti i energična rukovodstva sa dosta projekata i dosta novih stvari. Mi posvećujemo veliku pažnju energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije. To je i ovaj projekt i njemu se jako radujemo, ne samo zbog  svih benifita koje on nosi, nego što će on produbiti našu suradnju i što ćemo moći surađivati na drugim poljima i učiti jedni od drugih. Najvažnije je da pokažemo svima da možemo surađivati i ono što je najvažnije da surađujemo na zadovoljstvo naših sugrađana. Iz ove suradnje možemo dosta naučiti i to primijeniti u našim sredinama -  rekao je Nemanja Pajić i zahvalio se na gostoprimstvu.

Podsjetimo!

Gradonačelnici Nove Gradiške i Šapca, Vinko Grgić i Nebojša Zelenović, 5. su lipnja 2018. godine  potpisali Sporazum o gospodarskoj suradnji koji se temelji na projektu prekogranične suradnje, a koji je raspisala Europska unija.

Projekt će se realizirati između Industrijskog parka Nova Gradiška i Industrijske zone Šabac.

– Radi se o projektima energetske učinkovitosti i edukacije vezane uz gospodarsku djelatnost. Osim razvoju prekogranične suradnje doprinijet će i edukaciji osoba za gospodarsku djelatnost , posebice starije životne dobi i povećati njihovu zapošljivost, te poboljšati energetsku učinkovitost i funkcioniranju Industrijskog parka – naglasio je tada gradonačelnik Vinko Grgić i dodao da dva grada u posljednje vrijeme uspješno i intenzivno komuniciraju što je rezultiralo i potpisivanjem ovog sporazuma o gospodarskoj suradnji.