„Kako je dobro vidjeti te opet“ (audio foto)

Svojevrsna je „himna“, ali i geslo rukometnih veterana na turnirima na kojima se promovira rukomet, ali i iskreno prijateljstvo.

Još u dvorani ETŠ i ekonomske škole, uz rukometni spektakl kojega su priredili ovogodišnji sudionici 9.Međunarodnog turnira rukometnih veterana „In memoriam Ivo Petranović“, potvrdili su kako se ovakvi sportski susreti itekako s nestrpljenjem isčekuju.

Na terenu smo vidjeli i nekadašnje zvijezde aktivnoga rukometa, kako muških, tako i ženskih ekipa, ali i osjetili izuzetno pozitivne vibracije i iskrenu radost dolaska u Novu Gradišku, provjereno izvrsnog domaćina. 

Potvrdili su to organizatori: svi članovi Udruge rukometnih veterana Nove Gradiška, članice „Slavonke“, Grad i Turistička zajednica i ovoga 25. i 26. siječnja. A ugostili su 15 muških i 10 ženskih ekipa i to iz Goražda, Subotice, Tuzle, Novog Sada, Ženske ekipe ex YU,  Republike Makedonije, Gevgelije , Novog Grada, Kozarske Dubice, ali i iz Doboja, Zadra, Sombora, Slavonskoga Broda, Starog Petrovog Sela, Našica, Bjelovara i naravno domaćini muška ekipa i žene „Slavonke“ NG.

Iako je zanimanje za ovaj turnir pokazalo još 10 ekipa, jedna čak i iz Grčke, na žalost zbog smještajnih kapaciteta, ali i vremena trajanja turnira to nije bilo moguće prihvatiti. Ovim putem zahvala svima na razumijevanju dolazi od strane organizatora, a u ime rukometnih veterana dopredsjednik Goran Matijević pozvao je i one „mlađe“ veterane da im se pridruže te istaknuo veliki angažman svih ljudi Udruge, kolegica iz „Slavonke“, kao i sudaca, među kojima je najvjerniji i najdugovječniji Rade Kovačević. Uz promociju rukometa i sporta uopće kojemu je i naš Ivo Petranović posvetio najveći dio svoga života i rada, zajedništvo i druženje sigurno je važnije od samih rezultata. Rekao nam je to i Goran Matijević s kojim smo razgovarali na početku ovogodišnjeg turnira:

                                 

Ponos ovim turnirom i iznimnim odazivom rukometnih veterana i veteranki izrazio je i gradonačelnik Vinko Grgić, koji ga je službeno i otvorio i koji i vlastiti primjerom, igrajući veteranski rukomet, pokazuje koliko je u svakodnevnom životu važan sport i zdrav način života. Također je zahvalio na razumijevanju ekipama koje nisu mogli primiti zbog već spomenutih razloga, a mladima poručio kako imaju velik izbor sportskih aktivnosti u našemu Gradu te rekao kako bi bilo dobro dio slobodnog vremena svakako provesti na sportskim terenima. „ Najprije knjiga, a stići će se i na internet i zaigrati „igrice“, ali sportu treba posvetiti dio vremena i zbog zdravlja, ali i zbog druženja“-rekao je,među ostalim. Evo njegovih riječi:

                       

Svakako treba naglasiti kako je ovogodišnji 9. Međunarodni turnir „In memoriam Ivo Petranović“ okupio i najveći broj ženskih ekipa. Iz razgovora s njima saznali smo kako se i u njihovim sredinama iz kojih dolaze, ali i na turnirima vrlo pozitivno gleda na ženski rukomet, ali su mišljenja, kako ipak treba više promovirati žene u svim vrstama sporta i ekipnom i individualnom i poticati kako dječake tako i djevojčice da se sportom bave od malih nogu. Zanimljivo, većina ekipa rukometnih veteranki koje su sudjelovale na turniru djeluje od jedne do tri godine. Kažu, poslije aktivnog bavljenja rukometom došle su obitelji i djeca tako da je rukomet stavljen u „mirovanje“. Sada kada su djeca odrasla, ponovno su mu se vratile uz punu potporu svojih obitelji.

I ovaj 9. po redu turnir rukometnih veterana završio je svečanom dodjelom pehara, priznanja i nagrada. Vrlo uspješno ga je, kao i dodjelu nagrada vodio Vlatko Greiner (prvoga dana turnira u voditeljskom dijelu pridružio se i Tomek). Novina je od ove godine prijelazni pehar.

Evo rezultata- ŽENE-1. Sombor, prijelazni pehar; 2. Slavonski Brod; 3. Frajle internacionale (Ex YU)

Najboljom golmanicom proglašena je Slađana Filipović, Sombor;

Najbolji strijelac Zvezdana Popović, Sombor

MUŠKARCI: 1. Bjelovar, prijelazni pehar; 2. „Radnički“ Goražde; 3. „Varteks“ Varaždin

Najbolji golman Nazif Homoraš, Goražde;

Najbolji strijelac Matko Veseli, Bjelovar.

Po dodjeli nagrada uslijedilo je druženje uz pjesmu, ples, svirku i izuzetnu atmosferu. Ono u što smo sigurni je da svi ovi rukometaši i rukometašice jedva čekaju slijedeći susret na novom turniru.

 

I ovogodišnji je mogao pratiti veliki broj zaljubljenika u rukomet zahvaljujući „live“ prijenosu na www. ngbuntovnici.hr.