Proslavljena 27. obljetnica ustroja 121. brigade/pukovnije (foto)

Uz ovu veliku obljetnicu upriličeni su trodnevni sadržaji: 27. rujna okrugli stol s temom "Novogradiško bojište u Domovinskom ratu", 28. rujna utakmica između veterana NK "Sloge" i veterana 121. brigade/pukovnije, a središnji sadržaji upriličeni su 29. rujna i počeli su već u jutarnjim satima izložbom Tehničko taktičkog zbora Hrvatske vojske.

Organizator ove svečanosti bila je Udruga hrvatskih branitelja domovinskog rata 121. brigade/pukovnije, a pokrovitelji Ministarstvo hrvatskih branitelja RH, Brodsko-posavska županija, Grad Nova Gradiška i općine Okučani, Stara Gradiška, Cernik, Vrbje, Staro Petrovo Selo i Rešetari.

U mimohodu časti branitelji i njihovi gosti prošli su središnjom gradskom ulicom, potom Benkovićevom, Gundulićevom i Relkovićevom ulicom do Trga dr. Franje Tuđmana i Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima gdje su polaganjem vijenaca, cvijeća, paljenjem svijeća, minutom šutnje i molitvom odali dužno poštovanje poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima, kao i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Učinili su to predstavnici Udruga djece, udovica i roditelja poginulih hrvatskih branitelja, hrvatskih ratnih vojnih invalida, pripadnici 121 brigade/pukovnije na čelu sa ratnim zapovjednicima umirovljenim brigadirom Josipom Mikšićem, umirovljenim pukovnicima Adamom Tomičićem, Marinom Vlaovićem i Antom Šolićem. Vijenac je položio i župan Danijel Marušić i odao počast kao izaslanik predsjednice RH i Vrhovne zapovjednice OS RH Kolinde Grabar Kitarović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Pero Ćosić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića te načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Mirka Šundova zapovjednik HKOV general bojnik Siniša Jurković, izaslanik ministra hrvatskih branitelja umirovljeni brigadir Branko Cindrić. Počast su odali i položili vijence i umirovljeni generali Rudi Stipčić, ratni zapovjednik operativne grupe "Posavina", umirovljeni general Specijalne policije Stjepan Vuković, umirovljeni general Mladen Mikolčević (počasni građanin Nove Gradiške). Vijence su položili i upalili svijeće te odali počast u ime Grada Nova Gradiška gradonačelnik Vinko Grgić i njegovi zamjenici Ivana Trupina i Borislav Vidošić, kao i predsjednica Gradskog vijeća grada NG dr. Ljepša Rakas Vujčić, načelnik PP NG Marin Marjanović, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja domovinskog rata policije BPŽ Željko Golubičić, predstavnici Specijalne policije Zebre" NG, predstavnici Udruge dragovoljaca grada NG, Udruge dragovoljaca i veterana županije i grada, predstavnici 99. brigade Zagreb-Peščenica ratni zapovjednik umirovljeni pukovnik Ivica Babić i predstavnici Časničkog zbora grada Zagreba, predstavnici Udruge veterana 3. GBR "Kune" Nova Gradiška, saborski zastupnik Davor Vlaović, predstavnici županijskih i gradskih institucija i ustanova, udruga civilnoga društva, kao i izaslanstvo Gradskog odbora HDZ-a grada Nova Gradiška. Protokol i molitvu je vodio bojnik Marko Derežanin.

Obilježavanje 27. obljetnice 121. brigade HV-e Nova Gradiška nastavljeno je svetom misom u župnoj crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, a predslavio ju je župnik vlč. Branko Gelemanović. Središnji događaj bio je ispred Doma hrvatskih branitelja gdje su brigadni general Siniša Jurković, brigadir Josip Mikšpić i gradonačelnik Vinko Grgić otkrili ploču, prigodno i svečano otvorili Trg 121. brigade Hrvatske vojske. Ovim činom još je jednom potvrđeno da grad Nova Gradiška ne zaboravlja svoje branitelje, pogotovo poginule. Nova Gradiška ima primjereno Spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima i Dom hrvatskih branitelja, a sada i Trg 121. brigade HV-e.

– Čast mi je danas biti ovdje. Svoje prve korake napravio sam u ovom gradu. Rođen sam u Novoj Gradiški i dio sam stvaranja 121. brigade Hrvatske vojske. Danas je 27. obljetnica ustrojavanja brigade koja je bila temelj obrane novogradiškoga kraja i koja je u kasnu jesen 1991. zajedno s ostalim postrojbama stvorila uvjete za vojno redarstvenu operaciju “Bljesak”. Danas, u čast svima onima koji su dali svoje živote, otvaramo Trg 121. brigade Hrvatske vojske i na taj način im odajemo počast, ali ga posvećujemo budućnosti jer će se tu sastajati mladi, rađati nove ljubavi. To je budućnost Hrvatske i njezine opstojnosti – naglasio je, među ostalim, brigadni general Siniša Jurković.

-Danas smo ušli u povijest jer otvaramo Trg 121. brigade Hrvatske vojske. Jako je puno emocija i dojmova, jer je to odavanje poštovanja našoj 121. brigadi koja je bila nositelj oslobađanja novogradiškoga kraja. S ponosom možemo reći da čuvamo našu povijest i spajamo budućnost. Ovdje će postati centar razvoja našega grada. Obnova Gradskog muzeja, zgrada katastra i suda, izgradnja šetnice uz Šumetlicu, Centra za mlade i velikog informatičkog campusa koji bi trebao zaživjeti kroz dvije godine svjedoče o tome. Na trgu gdje dominira Dom hrvatskih branitelja svi oni koji će ovdje živjeti i studirati, znat će za našu povijest i 121. brigadu koja je dala nemjerljiv doprinos u obrani našega kraja – istaknuo je, među ostalim gradonačelnik Vinko Grgić.

O ustroju i ratnom putu 121. brigade, a potom pukovnije i njezinom ratnom putu i doprinosu u obrani novogradiškoga kraja i Domovine govorio je njezin prvi zapovjednik brigadir Josip Mikšić.

Obilježavanje velike 27. obljetnice 121. brigade/pukovnije završeno je svečanom akademijom u Domu kulture, komemoracijom za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje i prigodnim programom, a okupljenima su se obratili Vlatko Greiner koordinator za branitelje pri Gradu NG, Damir Matošević, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja domovinskog rata 121 brigade/pukovnije, gradonačelnik garda Nova Gradiška Vinko Grgić, gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić ( 51 branitelj pripadnik zagrebačkih postrojbi poginuo je na novogradiškom ratištu, a Grad Zagreb i financijski je pomogao izgradnju Spomen obilježja u NG). Čestitke u povodu obljetnice ustroja 121. brigade/pukovnije ali i zahvalu za sve što su učinili u obrani i oslobađanju domovine uputili su hrvatskim braniteljima pripadnicima novogradiške brigade i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Branko Cindrić, izaslanik ministra obrane i načelnika GSOSRH brigadni general Siniša Jurković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Pero Ćosić te izaslanik Predsjednice RH i Vrhovne zapovjednice OS RH Danijel Marušić. Nastupom su svečanost oplemenili VS "Aurora", Matica hrvatskih umirovljenika NG pod ravnanjem Julijane Žirovčić, Muška pjevačka skupina KUD-a Drežnik, a vlastite domoljubne stihve interpretirala je novogradiška pjesnikinja Evica Kraljić. Himnu je izveo Matej Predojević Petrić, mladi operni pjevač rodom iz Nove Gradiške. Po završetku svečane akademije druženje domaćina i gostiju nastavljeno je u Društvenom domu "Sokol".

27. obljetnica ustroja 121. brigade/pukovnije

UKRATKO O USTROJU I RATNOM PUTU 121. BRIGADE/PUKOVNIJE

Zapovjedništvo 121. brigade HV ustrojeno je na temelju zapovjedi ministra obrane Gojka Šuška od 27. rujna 1991. godine. Za zapovjednika je postavljen brigadir Josip Mikšić. Zapovjednik brigade bio je i brigadir Željko Žgela, koji je bio i zapovjednik Pukovnije. Ustroj brigade odvijao se u vrijeme najžešćih napada neprijatelja na Novu Gradišku.

U jesen 1994. godine 121. brigada se preustrojava u 121. domobransku pukovniju.

U vojno-redarstvenoj akciji „Bljesak“ 121. pukovnija, zajedno s 3. gardijskom brigadom oslobađa Okučane. Drugi dio postrojbe izvršava dobivenu zadaću na pravcu Novog Varoša i daje velik doprinos briljantno izvedenoj akciji „Bljesak“ . Pukovnija sudjeluje u „Oluji“ i i oslobađanju Dvora na Uni, a nakon „Oluje“ i u akciji „Una“.

Za izniman doprinos u Domovinskom ratu i obrani domovine 121. brigada Nova Gradiška odlikovana je visokim odličjem „Nikole Šubića Zrinskog".

Za uspjehe u obrani i oslobađanju RH 121. brigada / domobranska pukovnija pohvaljena je od ministra obrane, načelnika GSOS, zapovjednika područja Osijek i Bjelovar. Za junačka djela dobila je i druga priznanja.

Velik broj pripadnika 121. brigade / pukovnije odlikovan je visokim odličjima od predsjednika RH. Vidljivo je da su pripadnici novogradiške oružane postrojbe dali velik doprinos u stvaranju, obrani i oslobađanju RH. Najveći doprinos dali su poginuli branitelji. U obrani i oslobađanju RH poginulo je 156, a ranjeno 536 njezinih pripadnika.

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner