Igraj sine kolo na dva kata, igrali ga i dida i tata,...

Pretposljednjega kolovoškoga vikenda svi putevi vode u Orubicu kada se u središtu sela okupe Kulturno umjetnička društva na tradicionalnoj, ove godine XIX. Smotri naziva „Kolo na dva štuka“

Cilj je sve ove godine,  kao i kroz povijest kada se umijeće i pjesma prenosila s koljena na koljeno, očuvanja jedinstvenog orubičkog kola na dva štuka, koje je upisano u registar Ministarstva kulture kao zaštićena nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske. 

A zaštićen je način izvedbe kola u kojemu sudjeluje 36 plesača, jednak broj muških i ženskih. Od 16 muških plesača osam ih pleše dolje, a osam gornjih tvori „štuk“. Zaštićen je i način pjevanja, a to je pjesma u tri glasa i dvije glide, što znači da prvo žene pjevaju stih, a muškarci ga zatim ponavljaju. 

 

Kada su članovi orubičke Kulturo umjetničke udruge „Marijan Lanosović“ na pozornici zaplesali kolo na dva štuka, a među njima je bilo puno mladih i djece, starijima su u očima zaiskrile i suze radosnice. Naime, nakon tri godine tijekom kojih zbog manjka broja članova nisu uspjevali plesati ovo jedinstveno kolo, to se dogodilo upravo ovoga 24. kolovoza.

Ponosni su Orubičani na svoje selo, običaje, na riblje specijalitete za prste polizati. Jer, naravno uz pismu, ples, tamburu,,.... ide iće i piće, a bilo je ribe na dagari, peki, šarana na ražnju, pohane ribe ,....sve začinjeno prefinim umakom kakav samo oni znaju spremiti. Ma, mirisala je Orubica na sve četiri strane.

Ovogodišnje XIX. „Kolo na dva štuka“ otvorio je Đuro Anđelković, načelnik općine Davor, kojoj Orubica i pripada, a potom je nastavljena stihovima  Željka Baje Jandričeva, koji vrijedno tijekom godine bilježi kroniku sela i na duhovit način opisuje život i osobine mještana. 

Uz domaćine, KUU „Marijan Lanosović“ iz Orubice, nastupili su Ženska pjevačka skupina KUD-a Repušnica, kao i Ženska pjevačka skupina „Šijaci“ iz Biškupaca, KUD Bjelovar, Udruga za očuvanje kulturne baštine iz Jasenovca s običajem pranja „veša“ na Savi i KUD „Svilenka“ iz Buka kraj Pleternice te KUD „Tamburica“ iz Velimirovca kraj Našica.


Mlada Orubičanka Klara Šarčević ne zaboravlja svoje rodno mjesto i svoj govor i rado vodi program ove Smotre. 

-Ja sam jedna od onih mladih koji su otišli iz Orubice u Zagreb, ali ne mogu zamisliti da propustim Smotru jer sam u Društvu od malih nogu, pjevam, plešem, već unazad pet godina vodim program,..Nekako to je moj identitet, ništa drugo nego to. 

Do sada sam prikupljala samo podatke potrebne za voditi Smotru, a zadnjih godina sve više učim i o povijesti sela i ovoga kraja i skupljam informacije o nekadašnjem životu jer mladi odlaze, stari umiru,...no doći će i nove generacije- rekla nam je u razgovoru Klara Šarčević.

Sabina Štivičić predsjednica je KUU „ Marijan Lanosović“, koje je ime dobilo po orubičkom velikanu, jezikoslovcu i književniku, tvorcu višejezičnog rječnika i piscu lingvističkih studija i članaka.

Iako nije rodom Orubičanka, nego se u Orubicu udala, zavoljela je i tradicijsku kulturnu baštinu upravo zahvaljujući suprugu koji joj je i prenio  ljubav prema svemu vrijednome što su nam ostavili naši stari.

-Orubici „Kolo na dva štuka“ znači jako puno, posebno ove godine zato što smo nakon protekle tri uspjeli izvesti ovo posebno kolo. Posebno smo ponosni jer su ga izvodila i muška djeca od 10-14 godina, a vjerujem da će se i nadalje prenositi s koljena na koljeno baš kao što kaže i pjesma:“Igraj sine kolo na dva kata, igrali ga i dida i tata!“- uz osmjeh nam je rekla Sabina Štivičić.

KUU „Marijan Lanosović“ broji 50 članova, imaju najmlađu skupinu, 11 djece od 5-8 godina, mladih i odraslih oko 40. Trenutno su probe redovite, inače  je teško jer su mladi na fakultetima, uopće kada završe osnovnu školu odlaze iz Orubice u Zagreb. Vrate se mnogi u svoj rodni kraj bar za ovu Smotru, ali teško je održavati rad Društva, kao i u drugim mjestima. Njeguju svoje izvorno, desetak je nastupa godišnje, htjeli bi i više, ali sve ovisi o financijskim sredstvima. Pomaže općina Davor, članovi, sponzori i nekako i ovo Društvo traje i ide dalje.

-Uspjeli smo našim mladima prenijeti vrijednosti kulturne baštine njihovih predaka i dobro znaju koliko su im korijeni važni- dodala je Sabina Štivičić.  

Za dva tjedna stiže im novinarska ekipa iz Rijeke, koja će, prema njezinim riječima snimati orubičko jedinstveno kolo na dva štuka koje bi trebalo biti uvršetno i u europsku kulturnu baštinu.

Na Smotri „Kolo na dva štuka“ niste bili ako niste zapivali i zaplesali, ali i probali riblje specijalitete. A o pripremi brine cijela ekipa vrijednih ljudi. Jedan od njih je i Slaven Vitolić koji kaže kako je riba u Orici posebna po volonterima.

-Treba netko tko će to lijepo očistiti, pripremiti, ispeći i poslužiti našim gostima. Nama ništa nije teško za našu Orubicu i očuvanje tradicije. Složni smo u tomu, naravno. Nekada se u Orubici živjelo na Savi i od Save, sada takvog života nema, ljudi su se okrenuli nekim drugim poslovima, zanimanjima, a dosta se i odlazi. Ova Smotra i ribarska večer je podsjećanje, na neki način, na djelić  toga davnoga vremena. Želimo privući i naše ljude koji su otišli iz rodnog kraja da makar taj dan dođu tu i proslave sa nama- rekao nam je Slaven Vitolić.

Predrag, jedan od majstora od pržene ribe nakon što je odgledao kolo na dva štuka istaknuo je: „Ne znam jel' bi najprije bris'o suze il' bi nešto reko'. Prošlo je davno vremena kad je naša generacija pred crkvom snimala spot sa Zlatnim dukatima, kad smo po snjegu i ledu skakali, verali se 21 puta na štuk u kolu da snime 3 minute spota. I onda je jedno vrijeme bila kriza. Žena je bilo, al' ne i muških. Sve otišlo u školu. Nemoš skupit, trebalo je bit 8 „mrga“, dić' gore i plesat i pivat još. 

Evo sad kad su mladi to pokrenuli ponovno, srce mi je na mistu. Godinama su se predstavnici našeg KUD-a borili da zaštite kolo na dva štuka i hvala Bogu sada to i je tako. Imamo „licencu“- rekao nam je Predrag, koji je pričajući s nama vrijedno pržio ribu, a činio je to 18 godina. –Kolina neće, ali srce uvik hoće. Ma stavimo stolac kraj peke, pa malo odmorimo- dodao je uz osmjeh. 

Poslije raznovrsnog i bogatog programa nastavljeno je druženje uz tamburaše duboku u noć.

Malo je sela tijekom vremena opstalo uz samu rijeku zbog poplava, no Orubica se očuvala, a sudeći po čvrstoj volji mještana, očuvat će se i običaji i jedinstveno kolo na dva štuka. 

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner