Analiza medijskog tretmana rodnog nasilja u Hrvatskoj na trima nacionalnim televizijama

Provela ju je Agencija za elektroničke medije, a predstavljena je 4.prosinca u Zagrebu na okruglom stolu. Pokazala je kako se od ukupnog broja vijesti gotovo 5,6 posto odnosi na vijesti o rodnom nasilju.

Cilj ove analize, koju je predstavio sociolog Vedran Ćosić, bio je preispitati medijsko pokrivanje rodnog nasilja. U tu svrhu analizirane su informativne emisije triju nacionalnih TV kuća, HRT, Nova TV d.d. i RTL Hrvatska d.o.o., emitirane u razdoblju od 1. ožujka 2018. do 31. svibnja 2018.

Ukupno je zabilježeno 79 priloga koji su sadržajem bili vezani uz analiziranu temu rodno uvjetovanog nasilja. Najviše priloga zabilježeno je na Novoj TV, zatim slijede RTL Hrvatska i HRT. Televizija s najviše posvećenog vremena tematici je HRT, uz napomenu da je uvrštena Tema dana kao dodatak Dnevniku 2. Većina priloga emitirana je u glavnim dnevnim informativnim emisijama, ukupno 53 te u ostalim informativnim emisijama izvan prime-time termina, ukupno 26.

O.Stol analiza

Pohvalan je sve češći način korištenja termina koji sugeriraju da se u slučaju nasilja nad ženama radi o rodno uvjetovanom nasilju, o društvenom problemu, a ne o privatnoj tragičnoj situaciji. S obzirom na analizirane podatke može se zaključiti da u praćenju rodno uvjetovanog nasilja postoji tendencija koja zabilježene slučajeve ne tretira kao izolirane pojave nego kao informacije od općeg interesa.

Skup je pozdravila Anita Malenica, članica Vijeća za elektroničke medije, a pozdravila ga je ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić.i tom prigodom napomenula kako je velik izazov na medijima kvalitetno izvještavati o rodno uvjetovanom nasilju te naglasila kako je iznimno važno dodatno educirati novinare, ali i ostale dionike, prvenstveno nadležne institucije, a sve u svrhu zaštite žrtava rodno uvjetovanog nasilja.

Uz nju, na okruglom stolu govorili su pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, psihologinja, sociologinja i profesorica na Pravnom fakultetu dr. sc. Marina Ajduković, bivša voditeljica Caritasove kuće za žrtve obiteljskog nasilja Daniela Petković, sociolog Vedran Ćosić, psihologinja u Ženskoj sobi Senka Sekulić Rebić, urednica Odjela Informativno medijski servis HTV-a Katarina Periša Čakarun, direktorica Informativnog programa NOVA TV-a Ksenija Kardum, i urednica i voditeljica na RTL televiziji Ana Brdarić Boljat. Analiza medijskog tretmana rodnog nasilja provedena je u sklopu Studije medijskog tretmana rodnog nasilja u Mediteranskom području emitiranja koju je inicirala radna skupina Žene i mediji koja djeluje u sklopu Mediteranske mreže regulatornih tijela.

Analiza medijskog tretmana rodnog nasilja u Hrvatskoj

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner